Bobotie – Eén Van De Populairste Gerechten Van Zuid-Afrika

“Dit Klassiek Gerecht Bestaat Al Sinds De 17e Eeuw„

Currypoeder43Wat lasagne is voor Italië en Moussaka voor Griekenland, is Bobotie voor Zuid-Afrika. Is één van de populairste gerechten van Zuid-Afrika en bestaat uit een mengsel van gehakt, specerijen (waaronder veel curry) en vruchten, waarover een mengsel van melk en eieren gegoten wordt en gebakken in de oven. Wordt geserveerd met gele rijst. Men kan dit maken met schapen-, varkens-, lams- of rundergehakt.
Currypoeder (kerrie) is een mengsel van specerijen van zeer uiteenlopende samenstelling, pittigheid en smaak gebaseerd op Zuid-Aziatische keuken. Het recept, van kant-en-klare mengsels, bestaat meestal uit koriander, kurkuma, komijn, fenegriek en rode peper. Afhankelijk van producent kunnen er nog de volgende ingrediënten in voorkomen: gember, knoflook, asafoetida, venkel, komijn, kaneel, kruidnagel, mosterdzaad, kardemom, foelie, nootmuskaat en zwarte peper.

KlassiekHoofdgerecht4 personenZuid-AfrikaWarm

Benodigdheden

  • Rundergehakt – 600 gr
  • Ui – 1 grote (fijngesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Currypoeder – 1 à 2 el
  • Abrikozen, gedroogde – 50 gr (fijngesneden – of 1 à 2 el abrikozenjam)
  • Rozijnen – 100 gr
  • Appel – 1 st (grof geraspt of in blokjes)
  • Kristalsuiker – 1 el
  • Wit of bruin brood – 2 sneetjes (ontkorst en geweekt in melk)
  • Azijn of citroensap – 2 el
  • Laurier – 3 blaadjes (of citroenblaadjes)
  • Amandelschaafsels – 25 gr
  • Melk – 2,5 dl
  • Eieren – 3 st (kraakvers)
  • Olie
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkommen;
Bakpan;
Roerlepel;
Ovenschaal;
Spatel of paletmes

Bereiding

  • Rozijnen en abrikozen een half uur in lauwwater weken.
  • Verhit wat olie in een bakpan en fruit er de ui en knoflook glazig in (tip 1).
  • Voeg de curry toe en bak deze even mee.
  • Doe het gehakt (tip 3) erbij en bak deze rul.
  • Voeg er de abrikozen, appel, rozijnen, azijn en suiker bij en laat alles, al roerend, een paar minuten meebakken. Kruid met peper en zout.
  • Knijp het brood uit en prak het onder het gehakt. Roer alles nog eens goed op.
  • Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal, strijk het mooi uit met een spatel of paletmes en druk de laurier- of citroenblaadjes in het gehakt.
  • Klop in een kommetje de eieren los met de melk (tip 2), giet dit over het mengsel heen en bestrooi met de amandelschaafsels.
  • Laat het gerecht ongeveer 30 à 45 minuten bakken in een op 180°C voorverwarmde oven: de bovenkant van het gerecht moet lichtbruin zijn en het gehakt stevig, maar niet te hard.

Serveren

  • De bobotie is lekker met mangochutney en stukjes banaan (besprenkeld met citroensap). Serveer met Geelrys.
  • Men kan er de volgende groente bijgeven: geroosterde pompoen, overgoten met olijfolie; gekookte pompoen, overgoten met gesmolten boter; een groene salade of tomatenblokjes met ui en chilipepertje, overgoten met een vinaigrette.

Tips

  1. Eventueel, als men dit lust, wat geraspte verse gember of gemberpoeder bijvoegen.
  2. Men kan de melk ook binden met een roux (boter en bloem) of een sausbinder in plaats van met eieren.
  3. Bobotie kan ook heel prima met Quorn-gehakt.

Drankadvies

  • Zuid-Afrikaanse wijn, zoals Chardonnay.

Variaties

* Vegetarische bobotie
Vervang het gehakt door bonen, bijvoorbeeld kidneybonen of linzen

Ook Interessant

Kurkuma-koenjit43
Geelrys
chilipoeder43
Jollof Rijst Met Kip
Oregano43
Moussaka
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

5 thoughts on “Bobotie – Eén Van De Populairste Gerechten Van Zuid-Afrika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s