Geroosterde Pompoen, Feta En Spinaziesalade

“Lekker Voor- of hoofdgerecht„

butternut43Feta is wegens zijn zoute smaak ideaal bij salades en rauwkost. Maar ook met wat brood of pita, lichtjes besprenkeld met olijfolie en fijne kruiden, of zelfs gewoonweg natuur is deze kaas om van te smullen.
En de grote klassieker van feta is de combinatie met spinazie, zoals in dit recept en om te eindigen doen we er nog een klassieke herfstgroente bij. Een perfect slaatje als voorgerecht voor een herfstdiner.

Voorgerecht4 personenLauwwarm of koudHerfst

Benodigdheden

  • Pompoen – 600 gr (liefst Butternut)
  • Rode ui – 1 st
  • Spinazie (jonge – tip 1)
  • Fetakaas – 200 gr (tip 2)
  • Noten – 100 gr (naar voorkeur – tip 3)
  • Geroosterde pompoenpitten (optioneel)
  • Olijfolie
  • DRESSING
  • Mosterd – 1 à 2 tl (tip 4)
  • Azijn – 3 el (tip 5)
  • Olijfolie – 6 à 9 el (extra vierge)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Ovenschaal; Roerlepel;
Mengkom; Garde

Voorbereidend werk

  • Snij de pompoen doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten, verwijder de dikke schil met een groentemes en snij de pompoen vervolgens in blokjes van  ± 3 cm.
  • Pel de ui en snij ze middendoor. Snij de ui vervolgens in flinterdunne plakjes (halve ringen – grote stukken rauwe ui smaken niet in een salade).
  • Doe de noten in een antiaanbakpan en rooster ze lichtjes zonder vetstof. Men kan de nootjes al dan niet grof hakken.

Bereiding

  • Doe de pompoenblokjes en uischijfjes in een ovenschaal en druppel er wat olijfolie over.
  • Kruid met peper en zout en schep alles goed door elkaar, zodat alles omgeven is door de olie.
  • Plaats in een op 180°C voorverwarmde oven en bak het geheel gedurende 30 minuten of tot de pompoen zacht en goudbruin is (men kan ze ook gaarkoken in water of stomen).
  • Haal uit de oven en laat de pompoen half of helemaal afkoelen.
  • Verdeel wat spinazie over de borden (of leg op één grote schaal), alsook de geroosterde pompoen, rode ui en noten.
  • Verkruimel de feta over de borden en strooi er eventueel wat geroosterde pompoenpitten over (tip 6).
  • Dressing maken: Doe de mosterd en azijn in een kom en roer onder elkaar met een garde. Voeg de olie toe en klop het verder tot een dressing (tip 7). Breng op smaak met peper en zout.
  • Lepel de dressing over de salade.

Serveren

  • Serveer, eventueel met geroosterd stokbrood.

Tips

  1. Men kan de spinazie vervangen door waterkers, tuinkers, witloof, radicchio, veldsla, …
  2. Feta kan vervangen worden door mozzarella.
  3. Zoals hazel-, wal-, pecannoten, amandelen, pijnboompitten,…
  4. Naar eigen smaak: Dijon-, graan- of milde mosterd.
  5. Naar eigen smaak: witte, rode, sherry of balsamico-azijn.
  6. Herfst, pompoen en varkensvlees is een perfecte combinatie, dus waarom er geen krokante spekblokjes bij doen (het is dan natuurlijk geen vegetarisch voorgerecht).
  7. Men kan er eventueel nog wat honing en/of sinaasappelsap onder mengen.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

Basmati-rijst43
Pompoencurry Met Basmatirijst
spaghetti43
Spaghetti Met Romige Avocado
Taart-quichevorm43
Quiche Lorraine
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

One thought on “Geroosterde Pompoen, Feta En Spinaziesalade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s