Coq Au Vin – Haantje In Wijn

“Nog Lekkerder Als Je Vertrekt Van Een Hele Kip„

Kip-Haan43Er is niets klassieker dan deze heerlijke Franse stoofschotel ‘Coq au vin’ of ‘Haantje in wijn’ uit de Bourgogne en is echt niet moeilijk om te maken, als men dat zou denken. Bestaat uit haan (mannelijke kip), champignons, spek en zilveruitjes en klaargemaakt in rode wijnsaus. Men kan de coq au vin zelfs één à twee dagen van tevoren klaarmaken, hierdoor zijn alle smaken op elkaar lekker ingetrokken en smaak het gerecht nog beter.
Het gerecht is geplaatst onder de Franse keuken, maar in feite vindt men bijna in ieder land een ‘Haan of kip in wijn’.

KlassiekHoofdgerecht4 personenFrankrijkWarm

Benodigdheden

  • Braadkip – ± 1,5 kg (in 8 stukken – tip 1)
  • Zilveruitjes – 200 gr (tip 2)
  • Champignons – 250 gr (kleine – tip 3)
  • Spekblokjes – 150 gr (gezouten of gerookt)
  • Rode wijn – 5 dl (Bourgogne – tip 4)
  • Kippenbouillon – 2,5 dl
  • Cognac – een scheutje
  • Bakboter
  • Olijfolie
  • Tarwebloem – 3 el
  • Kristalsuiker – 1 el
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Bouquet garni (2 tijmtakjes, 2 laurierblaadjes, 2 peterseliestengels)
  • Bouquet marmite (1 ui met 1 kruidnagel; 2 wortelen, 1 prei en 1 bleekselderstengel: grof gehakt)
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkommen; Keukenpapier;
Puntzeef; Kookpot met dikke bodem en deksel; Roerlepel; Bakpan

Voorbereiding (de dag voordien)

  • Laat de stukken kip afgedekt en in de koelkast 4 à 6 uur marineren in de beide bouquettes overgoten met wijn (zorg dat de kip volledig onderstaat – tip 5).
  • De kip uit de marinade halen en droogdeppen met keukenpapier. De marinade zeven, de bouquettes bijhouden.
  • Verhit wat boter en olie in een kookpot, doe er de kipdelen in en laat rondom goed bruin bakken (aankorsten). Niet teveel kipdelen te gelijk bakken, want anders schroeit de kip niet goed dicht (desnoods de kipdelen in een braadpan bakken en vervolgens in de kookpot doen). De stukken kip, na het aanbakken, flamberen met een scheutje Cognac of gewoon overgieten en laten uitkoken.
  • Breng de kip op smaak met peper en zout, bestrooi met bloem en roer goed om.
  • Kip overgieten met de marinade (samen met de beide bouquets) en de bouillon tot het vlees net onder staat, geheel eens goed omroeren en aan de kook brengen.
  • Stoof, op een laag vuur met deksel op de pan, de kip in 30 à 40 minuten gaar (tip 6).
  • Laat ondertussen een gewone bakpan, zeer warm worden op een hoog vuur en giet er dan een scheut olijfolie in. Voeg een klontje boter toe als de olie heet is. Doe de champignons in de pan en bak ze kort op een hevig vuur, af en toe omroeren. Schep de champignons in een kom, eventueel eerst uitgelekt op keukenpapier.
  • Bak vervolgens de spekblokjes (tip 7), in de pan waarin de champignons werden gestoofd, krokant. Schep het spek bij in het kommetje van de champignons, eventueel ook eerst laten uitlekken.
  • De zilveruitjes in dezelfde pan eventjes glaceren in het achtergebleven vet met wat suiker, peper en zout overstrooit, dan een bodempje water toevoegen en verder laten zacht stoven, afgedekt met bakpapier, tot ze gaar zijn en het water volledig is uitgekookt. Bij in het kommetje scheppen, al dan niet uitgelekt.
  • Voeg de champignons, spekblokjes en zilveruitjes bij de gare kip in de kookpot en laat alles afkoelen. Plaats in de koelkast.

Bereiding (de dag van opdienen)

  • Haal de kookpot uit de koelkast, warm het geheel langzaam op (desnoods de saus eerst zeven) en verwijder de bouquettes.
  • Controleer of de saus niet te dun of te dik is (de saus moet licht gebonden zijn): voeg zo nodig sausbinder (om in te dikken) of bouillon (om te verdunnen) toe.
  • Proef de saus en breng verder op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Kan opgediend worden met gebakken krielaardappeltjes, kroketten, frietjes, rijst, pasta of  warm stokbrood.
  • Serveer er eventueel een groene salade of groene stevige groenten bij.

Tips

  1. Normaal gesproken neemt men hiervoor een haan (mannelijke kip) die men vind bij de poelier, maar men kan evengoed een kwaliteitskip nemen, waarvan men niet weet of het een haan of hen is. En kippen zoals de Bresse-, Loue-, Challans-, den Dungen-, Zwartpoot-kip, Mechelse koekoek, … zijn smaakvoller dan de standaard-kippen. Maar hoe dan ook neemt men geen kippenfilets, maar een volledige kip: laat ze desnoods zelf door de poelier in stukken verdelen.
  2. Als men de uitjes eerst 30 à 60 seconden in kokend water dompelt, pellen ze veel gemakkelijker. Vindt men geen zilveruitjes of kleine gele uitjes, neem dan kleine sjalotjes.
  3. Champignons kan men vervangen door ⅓ champignons, ⅓ wortelblokjes en ⅓ knolselderblokjes.
  4. Neem een lekkere, maar niet te dure Bourgogne.
  5. Variatie op de 5 dl rode wijn en 2,5 dl gevogeltebouillon/fond:
    • men kan een volledige fles wijn (7,5 dl) nemen en de bouillon weglaten.
    • en in plaats van rode wijn, kan men het ook eens klaarmaken met droge witte wijn.
  6. Als men het gerecht klaarmaakt met een haan op gewicht en leeftijd, zal de gaartijd tussen de 1 à 2 uur liggen.
  7. Het gerookt of gezouten spek kan men eventueel eerst blancheren om iets van de rooksmaak of zout kwijt te raken, anders gaat misschien de rooksmaak overheersen of te zoutig zijn: schenk water in een pan, voeg de spekblokjes toe en breng aan de kook. Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en bak vervolgens het spek krokant.

Drankadvies

  • Rode wijn : Pinot Noir, Beaujolais, Bourgogne, Corbières van Languedoc, Cotes du Rhone (Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras of Gigondas), Roussillon, Gevrey-chambertin.

Variaties

* Coq au Riesling
met Riesling wijn uit de Elzas
* Coq à la Jurassienne
met rosé wijn uit de Jura

Ook Interessant

Dragon43
Kip Met Dragonsaus
Currypoeder43
Kipfilet Met Currysaus En Ananas
champignons43
Kip, Champignons En Champagne
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s