Kip Met Citroen – Populair In Heel Veel Landen

“Een Fris Gerecht Dat Heel Lekker Is Op Een Warme Zomeravond„

Citroen limoen43Kip met citroen, traditioneel Chinees, is een overheerlijk gerecht en populair over heel de wereld. Dit resulteert in veel versies: in Italië noemen ze het ‘Pollo al limone’, in Spanje ‘Pollo al limón’, in Frankrijk ‘Poulet au citron’, in Amerika ‘Lemon chicken’, in Indonesië ‘Ayam Lemon’, in China ‘檸檬雞’, … en daarom plaats ik het onder wereldkeuken.
Vindt men citroen niet scherp genoeg, met limoen kan het evengoed.

KlassiekHoofdgerecht4 personenWereldkeukenWarmZomer

Benodigdheden

  • Kippenborsten – 4 halve filets (tip 1)
  • Tarwebloem
  • Olijfolie
  • Ui – 1 st (fijngesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Kippenbouillon – 2,5 dl
  • Droge witte wijn – ½ dl
  • Citroensap – 1 dl (verse, of ½ dl limoensap)
  • Tijm- of rozemarijn – 1 takje
  • Peterselie of koriander – 2 el (vers en fijngehakt)
  • Citroen- of limoenzeste – 1 el (geraspt – tip 2)
  • Sausbinder of ijskoude ongezouten echte boter (optioneel)
  • Pasta – 500 gr (naar eigen voorkeur)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom;
Roerlepel;
Bakpan met deksel;
Aluminiumfolie; Garde;
Kookpot; Vergiet

Bereiding

  • Kip kruiden met peper en zout en door bloem wentelen (schud overtollige bloem af).
  • Verhit wat olijfolie in een pan en bak er de kip aan alle kanten goudbruin.
  • Haal kip uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de ui en knoflook toe in dezelfde pan (eventueel met nog wat olie) en fruit ze glazig. Doe er de kip terug bij.
  • Deglaceer de pan met de bouillon en wijn en roer het aanbaksel los. Voeg er het tijmtakje, zeste en sap (tip 3) toe.
  • Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje en met deksel op de pan de kip 20 minuten sudderen of tot het gaar is (tip 4).
  • Proef en breng op smaak met peper en zout.
    • De saus eventueel indikken met een sausbinder of monteren met 50 gr ijskoude boter.
  • Voeg de peterselie toe en roer nog even om.
  • Kook de pasta (tip 5) beetgaar in een kookpot, giet af in een vergiet.

Serveren

  • Verdeel de pasta over de borden, leg er een kipfilet op en schep er wat saus over. Werk af met nog wat peterselie.
  • Men kan er groene asperges, sperzieboontjes of broccoli bij serveren.

Tips

  1. Of neem 8 à 12 kippenbouten, met vel en been. Kip met vel en been bakken geeft meer smaak en sappigheid aan het vlees.
  2. Men kan ook een ½ gekonfijte citroen nemen, in reepjes gesneden. Spoel deze dan eerst af, voor men ze toevoegt in het gerecht. Anders wordt de smaak van de saus te sterk.
  3. Wilt men het zoetzuur, voeg er dan ook 2 el honing bij.
  4. Erg lekker met groene olijven, (200gr): voeg ze er de laatste 10 minuten van sudderen bij.
  5. Ook lekker met stokbrood, gebakken krielaardappeltjes of rijst

Drankadvies

  • Saumur-champigny Rood, Vouvray Wit.

Ook Interessant

Dragon43
Kip Met Dragonsaus
kokosnoot43
Kip In Kokos Currysaus
Paprika43
Baskische Kip
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s