Black Russian – Overheerlijk Tijdens Koude Wintermaanden

“Lekker Vol En Pittig Van Smaak„

tumbler_glas43Deze cocktail is uitgevonden eind jaren ’40 begin jaren ’50 (het exacte jaartal is niet echt geweten) door Gustave Tops een Belgische barman in het Metropol Hotel te Brussel, ter ere van de Perle Mesta, de toen Amerikaanse ambassadeur in Luxemburg. Het drankje is wel niet van Russische origine, maar is zo genoemd naar de donkere periode (Black) van de koude oorlog met de Sovjet Unie (Russian) die toen woede en werd het primaire ingrediënt vodka. Deze cocktail is overheerlijk tijdens de koudere wintermaanden en dit komt vooral door de lekkere volle smaak van de Kahlúa koffielikeur gemixt met een pittige Vodka! Er bestaan eindeloos veel varianten op Black Russian (zie “Variaties” voor een paar varianten).
Kahlúa is een van oorsprong Mexicaanse koffielikeur. In de smaak zijn hinten van rum, vanille en karamel te herkennen. Ze kan puur of met ijs worden gedronken, wordt gebruikt in cocktails (zoals in Black Russian, B-52, White Russian) , in koffie of in desserts (zoals in roomijs, gebak en kwarktaarten). Het alcoholgehalte bedraagt 20%. Verder zijn er ook verschillende varianten, zoals Kahlúa Especial, Kahlúa Mocha, Kahlúa French Vanilla, Kahlúa Hazelnut, Kahlúa White Russian, Kahlúa Mudslide, Kahlúa Spiced Eggnog.

KlassiekCocktail1 persoonBelgiëKoudWinter

Benodigdheden

  • Vodka – 5 cl (2 delen)
  • Kahlúa – 2,5 cl (1 deel, koffielikeur – tip 1)
  • IJsblokjes
Bereiding: /
Keukengerei
Whiskyglas (tumbler); Roerstaaf

Bereiding

  • Doe een paar ijsblokjes in een whiskyglas.
  • Schenk er de Vodka en daarna de koffielikeur (tip 2) over.

Serveren

  • Zachtjes door elkaar roeren met een roerstaaf en serveer (zie ook Variaties).

Tips

  1. Kahlúa is een Mexicaanse koffielikeur. Heb je geen Kahlúa-likeur, neem dan andere likeur op basis van koffie, zoals Tia Maria, Café Marakesh, After, Evita, Sheridan’s, Chouffe, enz….
  2. De tradionele manier is 2 delen Vodka op 1 deel koffielikeur, maar sommige houden meer van koffiesmaak en nemen gelijke delen, 1 deel (4 cl) Vodka en 1 deel (4 cl) koffielikeur: een kwestie van smaak.

Variaties

Variaties op Black Russian
* Tall Black Russian
deze cocktail is zoals een Black Russian, maar geserveerd in een longdrinkglas en aangevuld met cola
* White Russian
is een Black Russian met 3cl room (20% vetgehalte) als extra. Het geheel zachtjes door elkaar roeren.
* Smooth Black Russian of Irish Russian
1 deel Vodka, 1 deel koffielikeur, 1 scheut cola en Whiskyglas verder opvullen met Guinness stout
* Brown Russian
1 deel Vodka, 1 deel koffielikeur en een longdrinkglas verder opvullen met Ginger Ale (bv Canada Dry)
* Chocolate White Russian
2 delen Godiva Chocolate Vodka, 1 deel koffielikeur en Whiskyglas verder opvullen met melk of room

iNFOeDGE

Meer info over
Kahlúa (Officiële website van de likeur)
Perle Mesta (Wiki/EN)

Ook Interessant

old-fashioned-glas43
White Russian
cocktailglas43
Brandy Alexander
creamydrinks43
Creamy Cocktails
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s