“Pasta Con Panna E Funghi„
Pasta met room en paddenstoelen. De room die gebruikt wordt in dit gerecht is mascarpone, een soort verse kaas, melkachtig wit van kleur, dik, rijk, romig en gemakkelijk uit smeerbaar. Het wordt veel gebruikt in diverse gerechten uit Lombardije, een regio in Noord-Italië, waar het een specialiteit is. Het is waarschijnlijk het bekendst als ingrediënt in tiramisu, het beroemde Italiaanse dessert. Het wordt soms ook gebruikt in plaats van boter of Parmezaanse kaas om risotto in te dikken en te verrijken. De paddenstoelen die gebruikt worden, in dit recept, zijn bospaddenstoelen, maar je kan evengoed gewone witte champignons nemen.
Klassiek │ Hoofdgerecht │ 4 personen │ Italië │ Warm │ Herfst – Winter | |
|
Bereiding: / Keukengerei Bakpan; Kookpot; Vergiet; Roerlepel |
Voorbereidend werk
- Bostel de paddenstoelen met een paddenstoelenborstel schoon, snij een stukje onderaan de voet af en snij de champignons in plakjes.
- Pel de sjalotten, snij ze middendoor en snij de sjalotten vervolgens in fijne snippers.
- Pel het knoflookteentje, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
- Spoel de peterselie en/of basilicum af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.
Bereiding
- Verhit wat olie in een bakpan en bak de sjalotjes en knoflook glazig.
- Voeg een klontje boter toe en als de boter is uitgebruist (op heet vuur) voegt men de paddenstoelen toe en bak men ze gedurende 5 minuten of tot alle vocht, dat vrijkomt van de paddenstoelen, verdampt is.
- Voeg wijn en bouillon toe en laat tot de helft inkoken.
- Kook ondertussen in een kookpot de pasta beetgaar.
- Doe de mascarpone en verse kruiden bij de paddenstoelen. Roer het geheel goed door elkaar, zodat men een romige saus bekomt.
- Proef en breng op smaak met wat citroensap (voor de frisse smaak), peper en zout (tip 4). Warm het geheel nog even op.
- Giet de pasta af in een vergiet en meng onder de paddenstoelen.
Serveren
- Verdeel de pasta met paddenstoelen over borden, strooi er Parmezaanse kaas over en serveer.
- Serveer eventueel met vlees, gevogelte of wild.
Tips
- Bospaddestoelen, zoals eekhoorntjesbrood, grot- of kastanjechampignons, oesterzwammen, shii-takes, oesterzwammen, … al dan niet een mengeling. Men kan dit natuurlijk ook met gewone champignons maken of gekweekte paddenstoelen.
- Als men er vlees, gevogelte of wild bij serveert, past men de bouillon hieraan toe, bv als men het opdient met kipfilets, dan gebruikt men kippenbouillon.
- Dit gerecht is ook heel lekker met polenta in plaats van pasta.
- Men kan er ook gebakken spekblokjes of pancetta onder mengen en/of het op smaak brengen met tomatenpuree, gezeefde tomaten of tomatenketchup.
Drankadvies
- Gigondas Rood, Vacqueyras, Fixin, Madiran
Ook Interessant
![]() Risotto Met Eekhoorntjes- brood En Parmezaan |
![]() Geroosterde Pompoen, Feta En Spinaziesalade |
![]() Pasta Met Vier Soorten Kaas |
![]() |
![]() |
Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).
Mooi meegenomen als het hele gezin het er over eens is!
Dit is een blijvertje!