Italiaanse Stamppot – Een Echte Aanrader!!!!

“Puré Di Patate„

Zongedroogde tomaten43Italiaanse stoemp.
Italiaanse aardappelpuree is vloeibaarder dan onze aardappelpuree (van de lage landen zeg maar) en het toevoegen van zongedroogde tomaatjes en verse Italiaanse kruiden brengt de smaak van Italië heel dicht bij.

Bijgerecht4 personenItaliëWarm

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (tip 1)
  • Sjalotjes – 2 st (fijngesnipperd)
  • Tomaten – 100 gr (licht zongedroogde, in fijne reepjes – tip 2)
  • Parmaham – 4 plakjes (in fijne reepjes – tip 3)
  • Italiaanse kruiden – 4 el (verse, fijn gescheurd – tip 4)
  • Melk – 4 dl (heet)
  • Olijfolie
  • Parmezaanse kaas – 50 gr (versgeraspt)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot;
Pureestamper of roerzeef;
Bakpan; Roerlepel

Bereiding

  • Kook de aardappelen in ruim licht gezouten water in circa 25 minuten goed gaar.
  • Giet de aardappelen af en laat uitdampen.
  • Plet de aardappelen fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree).
  • Verhit wat olijfolie in een pan en fruit er de sjalotjes glazig in.
  • Voeg de ham toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Meng de puree met de opgewarmde melk en een scheutje olijfolie.
  • Schep er daarna de sjalotjes, ham, zongedroogde tomaatjes, Italiaanse kruiden en geraspte kaas onder.
  • Proef en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Serveren

  • Schik de stoemp op borden en bestrooi eventueel met wat geroosterde pijnboompitten.
  • Lekker bij stoofschotels, gebraad of zie Variaties.

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Men kan ook verse kerstomaatjes nemen en ze in vieren snijden.
  3. Vervang Parma eventueel door andere gezouten of gerookte ham, pancetta of spekblokjes.
  4. Italiaanse kruiden: basilicum, majoraan, salie en oregano.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Italiaanse stoemp met gebakken kippen- of kalkoenlapje of -worst
* Italiaanse stoemp met gebakken varkenslapje of -worst
* Italiaanse stoemp met gebakken kalfsworst
* Italiaanse stoemp met saltimbocca
(laat dan de ham in de stoemp weg)

Ook Interessant

Knoflook43
Garlic & Parsley Mashed Potatoes
snijbonenbereid43
Blote Billetjes In Het Gras
appels-43
Hete Bliksem
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s