Appels Uit De Oven – Lekker Warm Dessert

“Bijzonder Dessertje Of Zoete Snack, Waar Je Eindeloos Mee Kunt Variëren„

Jonagolden43Een heerlijk warm nagerecht uit grootmoeders keuken of hoe je op een makkelijke manier en met weinig ingrediënten iets heel lekkers uit de oven kunt toveren. Een gerecht dat eigenlijk nog lekkerder smaak tijdens de herfst en winterperiode, want de geur van gebakken appels gevuld met suiker, noten, kaneel en boter zal elke natte herfstdag en koude winterdag opfleuren.
Dit gerecht bestaat uit appels, suiker, boter, noten, gedroogde vruchten en kaneel, maar het is zelfs al heel lekker met slechts de eerste drie ingrediënten.

KlassiekNagerecht4 personenBelgiëWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Appels – 4 grote (tip 1)
  • Echte boter – 60 gr (ongezouten)
  • Kristal- of bruine cassonadesuiker – 4 el (licht of donkerbruin – tip 2)
  • Rozijnen – 3 el (tip 3)
  • Amandelpoeder – 2 el (tip 4)
  • Kaneelpoeder – 1 tl (lust je het niet, laat je het weg)
Bereiding: /
Keukengerei
Appelboor; Mengkom;
Ovenschaal; Lepel

Voorbereidend werk

  • De appels goed wassen, want we schillen ze niet (kies daarom misschien voor bio-appels: die zijn onbespoten en hebben meer smaak).
  • Het klokhuis uit de appels verwijderen met behulp van een appelboor (tip 5).

Bereiding

  • Schik de appels op een beboterde ovenschaal.
  • Meng in een kommetje 40 gr boter, de suiker, rozijnen, amandelpoeder en kaneelpoeder door elkaar.
  • Duw dit mengsel in de holte van elke appel en leg op elke appel nog een klontje boter (het eventueel resterende mengsel kan je rond de appels schikken).
  • Schuif de schaal in een op 180 à 200°C voorverwarmde oven en stoof de appels zachtjes gedurende 30 à 40 minuten of tot ze zacht en gaar zijn (gaartijd is afhankelijk van het formaat en type van appel).
    • Schep regelmatig wat van de braadsaus over de appels.
  • Onmiddellijk uitnemen wanneer ze gaar zijn.

Serveren

  • De appels op verwarmde dessertbordjes schikken en de saus erover lepelen.
  • Serveer meteen, eventueel vergezeld met een bolletje vanille-ijs, vanillesaus, vanillepudding/vla en/of half opgeklopte gesuikerde room.

Tips

  1. Soorten appels: geen stoofappels (Boskoop), maar appels die na het bakken nog vast zijn, zoals Jonagold, Granny Smith, Cox Orange of Pink Lady.
  2. Variatie op de suiker: vervang de suiker door of meng het met honing, stroop of confituur (aardbeien, kersen, aal- of bosbessen).
  3. Heb je enkel gedroogde abrikozen liggen of ander gedroogde vruchten, waarom niet. Zoals geschreven, je kan eindeloos variëren … (ze wel wat kleiner hakken)..
  4. Men kan ook amandelschaafsels gebruiken, of gemalen of gehakte hazelnoten, pecannoten, walnoten ..
  5. Kerf de appels eventueel in het midden rondom horizontaal in, om te voorkomen dat de appels (sommige soorten) openspringen tijdens het bakken.

Drankadvies

  • Wat dacht je van een heerlijk glaasje Calvados (een appel-brandewijn van de Franse regio Basse-Normandie).

Ook Interessant

fuji-appel43
Appel Crumble
pink-lady43
Appelbol
cox-orange43
Trifle Met Appel En Calvados
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s