Pompoenstamppot – Winters Warm

“Pumpkin Mashed Potatoes„

Pompoen43Pompoenstoemp.
Wat kan ons beter verwarmen in de winter dan een lekkere stamppot/stoemp. De frisse wintersmaak van pompoen werkt zeer goed met aardappelen en deze combinatie biedt een alternatief voor gewone aardappelpuree. Gaat goed samen met gebakken of geroosterde kip en kalkoen, of typische herfst- of winterproducten, zoals wild. Is zeer populair in Québec/Canada en komt daar dan ook veel op tafel tijdens feestdagen, zoals Thanksgiving, Halloween en de kerst. Dit is een zeer eenvoudige, maar vegetarisch gerecht.

KlassiekBijgerecht4 personenAmerikaCanadaWarmWinter

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (tip 1)
  • Pompoen – 600 gr
  • Ui – 1 grote (fijngesnipperd)
  • Room – 1,5 dl (opgewarmd)
  • Kaas – 100 gr (versgeraspt, liefst belegen of oude kaas)
  • Olijfolie
  • Bospaddestoelen – 250 gr (in plakjes)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Groentemes;
Snijplank (groen);
Kookpot; Bakpan;
Pureestamper
of roerzeef;
Roerlepel

Bereiding

  • Snij de aardappelen in even grote stukken en de pompoen iets groter dan de aardappelstukken (pompoen is sneller gaar dan aardappelen).
  • Doe de aardappel- en pompoenstukken in een kookpot met licht gezouten water en breng aan de kook.
  • Laat 25 minuten koken of tot de aardappelen en pompoen gaar zijn.
  • Giet af en laat uitdampen.
  • Fruit de ui in wat olie glazig, voeg de paddenstoelen toe en bak ze enkele minuten mee op hoog vuur.
  • Stamp de aardappels en de pompoen fijn met een stamper of haal door een roerzeef.
  • Voeg de opgewarmde room, de ui, paddenstoelen en een scheutje olie toe, kruid met nootmuskaat, peper en zout en roer het geheel goed door elkaar.
  • Meng er als laatste de kaas door en laat even smelten alvorens op te dienen (tip 2).

Serveren

  • Serveer met gevogelte of wild (zie Variaties).

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Ook lekker met toevoeging van gebakken spekblokjes, pompoenzaadjes (of pijnboompitten, walnoten) en/of graanmosterd.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Struisvogelsteak met pompoenstamppot
* Eendenfilet met pompoenstamppot
* Konijn met pompoenstamppot
* Reetournedos met pompoenstamppot
* Hertenbiefstuk met pompoenstamppot
* Biefstuk van de haas (omwikkeld met Parmaham) met pompoenstamppot
* Fazant met pompoenstamppot
* Zalm met pompoenstamppot
* Kabeljauw met pompoenstamppot
… allemaal eventueel geserveerd met nog wat wintergroentjes

Ook Interessant

Aardappelen_43
Aardappelpuree
winterwortelen43
Hutspot
Raapstelen43
Raapstelen stamppot
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s