Roomsoep du Barry – Een Beroemde Franse Schoonheid

“Fluwelige Bloemkoolsoep„

Bloemkool43Of Crème Soep du Barry, Crèmesoep Dubarry, Crème duBarry … Dit is een oud klassiek gerecht uit de 18de eeuwse Franse keuken. Deze eenvoudige soep is vernoemd naar de Gravin Madame Marie-Jeanne Becu du Barry, een beroemde Franse schoonheid en maîtresse van Lodewijk XV van Frankrijk. De term ‘du Barry’, dat ook geassocieerd wordt met nog andere gerechten, duidt op de aanwezigheid van bloemkool. Probeer deze romige, rijke bloemkool soep met inbegrip van kleine beetgare bloemkoolroosjes als een entree voor een elegant Frans geïnspireerde maaltijd

KlassiekSoep4 personenFrankrijkWarm

Benodigdheden

  • Bloemkool – 1 dikke
  • Bleekselder – 1 stengel
  • Preiwit – 1 st
  • Ui – 1 st
  • Aardappel – 1 grote
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Tijm – 2 takjes
  • Groentebouillon – 1,5 l (kan ook met kippen- of kalfsbouillon)
  • Bakboter
  • Eigeel – 1st
  • Room – 1 dl
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • GARNITUUR
  • Romanesco – 1/2 kleine (in kleine roosjes)
  • Bloemkool – 1/2 kleine (in kleine roosjes – tip 1)
Bereiding: /
Keukengerei
Groentemes; Vergiet; Snijplank (groen); Kookpot (klein);
Soeppan met deksel;
Staafmixer; Bolzeef

Voorbereidend werk

  • Verwijder de bladeren van de bloemkool (tip 2) en was de bloemkool.
  • Snijd de bloemkool (met stronk en al) in grove stukken.
  • Was de bleekselderstengels onder stromend water en snij ze vervolgens in grove stukken.
  • Snij het groen van de prei (er mag een paar centimeter groen aan de prei blijven), verwijder de onderkant een paar centimeter boven de wortels, haal ook het buitenste vel van de prei, snij daarna de prei in grove stukken en was ze onder stromend water.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in grove stukken.
  • Schil de aardappel met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in vieren en was ze onder stromend water.
  • GARNITUUR
  • Snij de romanesco en bloemkool in kleine, hapklare roosjes, spoel ze schoon onder koud stromend water en laat de roosjes uitlekken.

Bereiding

  • Verhit wat boter in een soeppan en stoof daarin de ui, prei, bleekselder, aardappel (tip 3) en de stukken bloemkool gedurende 5 minuten.
  • Voeg laurier en tijm toe, overgiet met de bouillon (en eventueel het kookvocht van de roosjes) en breng aan de kook.
  • Verminder het vuur, leg een deksel op de pot en laat 30 à 45 minuten zachtjes sudderen.
  • Verwijder laurier en tijm, mix de soep heel fijn met een staafmixer en passeer de soep daarna nog eens door een bolzeef.
  • Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Klop het eigeel los met de room en voeg deze liaison, van het vuur af, bij de soep. Eventueel even laten opwarmen (zeker NIET meer laten koken).
  • GARNITUUR
  • Snij de roosjes van de romanesco en bloemkool klein, doe ze in een kookpotje en giet er wat water over.
  • Voeg er een snuifje zout aan toe, breng aan de kook en laat de bloemkoolroosjes beetgaar worden.
  • Vang op in een vergiet en verfris in koud water (zodat ze niet meer verder garen).

Serveren

  • Verdeel de kleine roosjes romanesco en bloemkool over soepborden en overgiet met de hete bloemkoolsoep.
  • Serveer er stokbrood bij.

Tips

  1. Als garnituur kan je spelen met de kleur van de bloemkool, want er zijn namelijk witte (meest gekende), groene, oranje en paarse bloemkolen (de laatste drie varianten zijn wel iets moeilijker vindbaar). Verder heb je dan ook nog de Romanesco en de broccoli.
  2. Liever een broccoli-bloemkoolsoep, neem dan een ½ bloemkool en 1 broccoli: gebruik als garnituur een paar beetgare bloemkool- en broccoliroosjes.
  3. Men kan de aardappel weglaten en de soep binden met een roux. Men kan de soep dan verder binden men room of met een liaison van 1 dl room en 1 eigeel (de soep niet meer laten koken, alleen opwarmen).

Menutips

* Bloemkoolsoep
Werk de soep af met grijze garnalen en fijngehakte bieslook

iNFOeDGE

Meer info over
Gravin Madame Marie-Jeanne Becu du Barry (Wiki/NL)

Ook Interessant

courgettes43
Courgettesoep
Kervel43
Kervelsoep Met Balletjes
winterwortelen43
Wortelsoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN “

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s