Herfstsalade #1 – Seizoensalade

“Een Heerlijke Salade„

Bospaddenstoelen43Herfstsalade bestaat hoofdzakelijk uit paddenstoelen, spekblokjes en nootjes, overgoten met een dressing.
Dit is een basisrecept welke kan gebruikt worden als voorgerecht of als bijgerecht in een hoofdgerecht (zie Variaties).

Voorgerecht4 personenKoudHerfst

Benodigdheden

  • Bospaddenstoelen – 250 gr (naar keuze)
  • Gemengde sla – 200 gr (tip 1)
  • Sjalot – 1 st (of ui of bieslook)
  • Appel – 1 groene zure (tip 2)
  • Citroensap
  • Spekblokjes – 100 gr (gerookte)
  • Tomaten – 12 st (licht zongedroogde in olie)
  • Walnoten – 100 gr (tip 3)
  • Azijn – 2 el (tip 4)
  • Notenolie – 1 el
  • Olijf- (extra vierge), sla- of arachideolie
  • Honing – 2 tl (of ahornsiroop)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan; Antiaanbakpan;
Mengkommen; Slabestek

Voorbereidend werk

  • Bostel de champignons met een paddenstoelenborstel schoon, snij een stukje onderaan de voet af en snij de champignons in plakjes.
  • Snij de gemengde sla in reepjes.
  • Pel de sjalot, snij ze middendoor en snij de sjalot vervolgens in fijne snippers.
  • Snij de appel in plakjes of blokjes en bedruppel ze met citroensap (tegen het verkleuren).
  • Snij de licht zongedroogde tomaten in fijne reepjes.

Bereiding

  • Bak de spekblokjes uit, volgens eigen smaak: van licht tot heel krokant.
  • Rooster de walnoten in een anti-aanbakpan en snij ze grof.
  • Verhit in een pan wat olie en bak de paddenstoelen enkele minuten op een hoog vuur.
  • Maak een dressing in een kom van azijn, notenolie, 5 el olijfolie en honing en breng op smaak met peper en zout (tip 5).
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Meng appel, spekblokjes, paddenstoelen, sjalotjes en gedroogde tomaten door elkaar (tip 6). Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep het mengsel over de sla, bestrooi met de noten en druppel de dressing over de salade.

Serveren

  • Leg op elk bord een sneetje geroosterd brood (stokbrood, ciabatta, roggebrood, bruin brood …).

Tips

  1. Men kan de appel aanvullen of vervangen door druiven: halveer de druiven en haal (wanneer het geen pitloze druiven zijn) de pitjes eruit.
  2. Herfstsalade is ook lekker met cashewnoten, pijnboompitten, pompoenzaadjes, zonnebloempitten,… of een mengeling.
  3. Voor een herfstsalade kan men sherry-, appel-, frambozen-, rodewijn- of balsamicoazijn nemen.
  4. Gemengde sla: zoals notensla (ook wel rucola of raketsla genoemd), veldsla, frisée, witloof, eikenbladsla, andijvie: neem wat er juist voorhanden is en wat je lekker vind.
  5. In dit recept wordt een honingdressing gebruikt, maar men kan er evengoed een gewone of mosterddressing bij serveren.
  6. Hou je van kastanjes, meng deze er dan bij onder.

Variaties

VOORGERECHT
* Herfstsalade met gerookte zalm (zonder honing)
* Herfstsalade met fetablokjes
* Herfstsalade met fetablokjes en peerplakjes
* Herfstsalade met gerookte makreel
* Herfstsalade met fetablokjes en verse vijgen
* Herfstsalade met oude-kaasblokjes en gedroogde dadels
* Herfstsalade met warme geitenkaas (overgoten met honing en bestrooit met tijm) , druiven en pijnboompitten
* Herfstsalade met blokjes blauwschimmelkaas (Roquefort, Cambozola, Blue danois, Gorgonzola,…) en dadels of vijgen
* Herfstsalade met paté, broodcroutons, cashewnoten en cranberrycompôte
* Herfstsalade met gerookte eendenborstplakjes
* Herfstsalade met mozzarellablokjes, verse vijgen en Parmaham
HOOFDGERECHT
* Herfstsalade met scampi en gewone dressing
(voor- en hoofdgerecht)
* Herfstsalade met gebakken kipfilet
* Herfstsalade met gebakken fazantreepjes
* Herfstsalade met gebakken kwartel of duif
* Herfstsalade met kotelet en peerplakjes
* Herfstsalade met gebakken eendenborstfilet

Ook Interessant

Druiven-43
Herfstsalade #2
Sperziebonen43
Salade Liègeoise
Walnoten43
Waldorfsalade
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s