Winterstamppot
Hoofdgerecht │ 4 personen │ Warm │ Winter | |
|
Bereiding: / Keukengerei Kookpot; Pureestamper of roerzeef; Bakpannen; Roerlepel; Aluminiumfolie |
Voorbereidend werk
- Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in ± evengrote stukken (zodat ze gelijktijdig gaar zijn) en was ze onder stromend water.
- Schil een pompoen met een groentemes, verwijder de zaadlijsten en zaadjes en snij de pompoen vervolgens in blokjes.
- Schil de pastinaak met een dunschiller en snij de pastinaak daarna in blokjes.
- Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
- Spoel de peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.
Bereiding
- Kook de aardappelen, pompoen (tip 3 en 4) en pastinaak in ruim licht gezouten water in circa 25 minuten gaar.
- Giet af en laat uitdampen op het vuur.
- Plet de aardappelen, pompoen en pastinaak fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover) of haal door een roerzeef (voor een gladde smeuïge puree).
- Verhit wat bakboter in een pan en fruit er de ui glazig in.
- Opgewarmde melk, een klontje boter en de ui toevoegen. Proeven en op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout en door elkaar roeren (tip 5).
- Verhit wat de bakboter in een pan en bak hierin de zalmmoten (tip 6) goudbruin aan beide kanten in 3 à 4 minuten.
- Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
- Blus de pan met de wijn, roer aanbaksel los en laat tot de helft inkoken.
- Voeg er de bouillon aan toe en laat terug tot de helft inkoken.
- Monteer de saus met 50 gr ijskoude echte boter (saus enkel opwarmen, niet laten koken!).
- Proeven en breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Serveren
- Verdeel de zalm en puree over borden. Lepel wat saus rond de vis en werk af met peterselie.
Tips
- Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
- Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
- Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
- Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
- Men kan de pompoen vervangen door wortelen.
- Winterstoemp kan men ook met andere winterse groenten dan pompoen en pastinaak maken, zoals spruitjes, koolrabi, koolsoorten, rapen, knolselder,…
- De aardappelblokjes moeten de helft kleiner zijn als de pompoen en pastinaak, daar deze laatsten sneller gaar zijn. Men kan de aardappelen en de groentjes ook apart gaarkoken.
- Eventueel 1 à 2 el graanmosterd onder mengen.
- Deze winterstoemp is ook lekker met gebakken biefstuk of gegrilde lamskoteletjes.
Drankadvies
- /
Ook Interessant
![]() Savooistoemp |
![]() Boerenkool stamppot Met Rookworst |
![]() Brusselse Stoemp |
![]() |
![]() |
Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).