Courgettesoep – Romig en Lekker

“Courgette Kent Heel Wat Bereidingswijzen, Maar De Bekendste Zijn Stoven, Bakken En Vullen„

courgettes43Courgettes zijn vruchtgroenten die tot dezelfde familie behoren als de augurk, meloen, komkommer en pompoenen. Oorspronkelijk stamt deze groente uit Amerika en werd ze in de 16e eeuw geïntroduceerd in Europa. Ze wordt zeer op prijs gesteld in de Franse, Afrikaanse, Aziatische en Italiaanse keuken. De meest gekende courgette is de langwerpige donkergroene, die trouwens heel goed lijkt op zijn neef de komkommer. Het vruchtvlees is witgeel van kleur en bevat kleine eetbare pitjes. Courgettes kunnen ook rond van vorm zijn en andere kleuren hebben, zoals grijs, wit, geel en bijna zwart. De slanke courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm lang is. Kleine courgettes hoeven ook niet geschild te worden (de schil van jonge courgettes is niet zo dik en hard, maar zacht en eetbaar), en kunnen zo versneden gebruikt worden (enkel de kroon verwijderen).
Een courgette kent heel wat bereidingswijzen, maar de bekendste zijn stoven, bakken en vullen. Dankzij hun zachte en tamelijk neutrale smaak, nemen courgettes makkelijk de smaak over van de andere ingrediënten waarmee ze worden bereid. Ze laten zich dan ook makkelijk combineren in allerlei gerechten: gevuld met (vegetarisch) gehakt als gegratineerde ovenschotel, gestoofd in curryschotels, in een zuiderse ratatouille, in ovengerechten, … en met courgettes kan je ook lekkere soepen bereiden.

Soep4 personenWarm

Benodigdheden

  • Courgettes – 3 st
  • Preiwit – 1 st (in plakjes)
  • Aardappel – 1 st (in blokjes – tip 1)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Ui – 1 grote (gesnipperd)
  • Groente- of kippenbouillon – 1,5 l
  • Tijm, rozemarijn of oregano – 1 tl
    (gedroogde – tip 2 en 3)
  • Boursin of Cambozola – 150 gr
    (in kleine blokjes – tip 4)
  • Bakboter
  • Peterselie en/of basilicum (verse, fijngehakt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Groentemes;
Snijplank (groen);
Soeppan;
Staafmixer of roerzeef;
Bolzeef (optioneel)

Bereiding

  • Snij de ongeschilde courgettes doormidden, verwijder de pitjes en snij verder in blokjes.
  • Fruit in een soeppan de ui en knoflook aan in wat boter.
  • Doe er de courgettes, prei en aardappelen bij en stoof deze 5 minuten mee.
  • Voeg de bouillon en gedroogde kruiden toe, breng aan de kook en laat 20 minuten sudderen op een zacht vuurtje of tot alles gaar is.
  • Mix de soep met een staafmixer of haal door een roerzeef en daarna eventueel nog door een bolzeef.
  • Voeg indien nodig wat bouillon of water toe als de soep te dik moest zijn, proef en breng verder op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Verdeel de soep in borden en schep er wat kleine blokjes Boursin of Cambozola op en bestrooi met fijngehakte peterselie/basilicum.

Tips

  1. Laat de aardappel weg, als men de soep liever bindt met rouxkorrels of maïzena.
  2. In plaats van gedroogde kruiden, kan men ook een kruidentuiltje (tijmtakje, peterselietakje en laurierblad) nemen.
  3. Wilt men het wat Aziatisch, laat dan het gedroogde kruid weg en voeg er 2 a 3 tl currypoeder/kerriepoeder onder.
  4. Of andere kruidenroomkazen welke smelten in de soep. Houd men niet van deze kaas, maak er dan een courgettevelouté en vervang de kaasblokjes door room of mascarpone.

Ook Interessant

erwten43
Clamartsoep
Kervel43
Kervelsoep Met Balletjes
kropsla43
Romige Slasoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s