Witloofsalade – Als Voor- Of Bijgerecht

“Een koude salade met mayo„

witloof43Deze salade is een koud gerecht, dat bereid is met mayonaise (of dressing). Het kan gebruikt worden als voorgerecht bij een diner of als groente bij een maaltijd. De salade heeft ook nog veel mogelijkheden om te experimenteren (zie tips).

Bijgerecht, Voorgerecht4 personenBelgiëKoud

Benodigdheden

  • Witloof – 4 stronken
  • Appelen, zoetzure – 2 st (tip 1)
  • Rozijnen – 2 el (tip 2)
  • Mayonaise – 4 el
  • Yoghurt of room – 2 el
  • Citroensap
  • Tuinkers of veldsla (optioneel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkommen; Vergiet;
Groentemes;
Snijplank (groen);
Officemes;
Appelboor; Roerlepel

Bereiding

  • Week de rozijnenin lauw water en laat uitlekken in een vergiet.
  • Ontdoe het witloof van de buitenste lelijke blaadjes en snijd het bittere uiteinde af.
  • Het witloof afspoelen onder koud stromend water, halveren over de lengte en zeer fijn snijden.
  • De appelen schillen, klokhuis verwijderen, de appel in vier snijden en verder in kleine blokjes snijden.
  • Het witloof en de appel vermengen met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Mayonaise (tip 3) en yoghurt, juist voor het opdienen, mengen onder het witloof, appel en rozijnen.
  • Op smaak brengen met peper en zout (tip 4 en 5).

Serveren

  • Lekker als voorgerecht met blokjes kipfilet, ham, gerookte heilbot, verse of gerookte zalm.
  • Door zijn frisse en iets bittere smaak van het witloof is deze salade een perfecte begeleider van een hoop gerechten, vooral met vlees.

Tips

  1. Variatie op de rozijnen: rozijnen kan men aanvullen met of vervangen door gehakte geroosterde walnoten, hazelnoten, amandelen, pistachenoten of zelfs muskaatdruiven.
  2. Variatie op de appels: appel kan vervangen worden door banaan, mandarijntjes of sinaasappels.
  3. Variatie op de mayonaise/yoghurt: kan vervangen worden door een dressing van olie en azijn.
  4. Eventueel nog wat suiker of honing toevoegen.
  5. Ook lekker met fijngesneden bieslook.

Ook Interessant

tonijn-in-blik43
Salade Niçoise
Feta43
Choriatiki
romeinse-sla43
Caesar Salade
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s