Crécysoep – Wortelsoep

“Eenvoudige, Maar Heerlijke Franse Soep Met Een Mooie Kleur„

zomer en winterwortel43Crécy-soep of wortelsoep is vernoemd naar het stadje Crécy in Frankrijk, dat ooit bekend werd om de kwaliteit van haar wortelen. Het enige probleem is dat er enige discussie is over waar deze Crécy gevestigd is. Zo zou volgens sommigen de roem toekomen aan ‘Crecy-en-Ponthieu’, regio Picardie, een stad in het noorden van Frankrijk, dat al beroemd is door de’ Slag bij Crecy’, waar de Fransen tijdens de honderdjarige oorlog in de 14e eeuw overrompeld werden door de Engelsen. Echter, er zijn anderen die beweren dat de beste wortelen werden geteeld in het dorp ‘Crécy-en-Brie’, ten oosten van Parijs in het arrondissement Meaux. Zo zijn er nog beweringen en steden, zoals Crécy-au-Mont, Montigny-sur-Crécy, Crécy-sur-Serre, Estrées-lès-Crécy, Crécy-Couvé, Aunay-sous-Crécy en nog veel veeeel meer. Er zijn namelijk heel wat steden in Frankrijk met Crécy in hun naam en het is echt niet duidelijk waar de oorsprong ligt, noch voor ons, noch voor de Fransen zelf. Hoe dan ook met dit recept maak je een heerlijk romige wortelsoep en met wat creativiteit kan het nog andere lekkere soepjes opleveren (zie Variaties).

KlassiekSoep4 personenFrankrijkWarmZomerWinter

Benodigdheden

  • Wortelen – 600 gr (tip 1)
  • Aardappel – 1 st (tip 2)
  • Ui – 1 st
  • Preiwit – 1 st
  • Groente- of kippenbouillon – 1,5 l
  • Echte boter
  • Peterselie of bieslook (vers)
  • Kruidentuiltje (2 tijmtakjes, 1 peterseliestengel en 2 laurierblaadjes)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Soeppan met deksel;
Roerlepel;
Staafmixer; Bolzeef

Voorbereidend werk

  • Was de wortel onder stromend water, schil het met een dunschiller, snij het in de breedte in twee en snij het vervolgens in plakjes
  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in blokjes.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Snij het groen van de prei (er mag een paar centimeter groen aan de prei blijven), verwijder de onderkant een paar centimeter boven de wortels, haal ook het buitenste vel van de prei, snij daarna de prei in schijfjes en was ze onder stromend water.
  • Spoel de peterselie of bieslook af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.
  • Kruidentuiltje: bind de tijmtakjes, peterseliestengels en de laurierblaadjes met een keukentouw aan elkaar (zodat je het achteraf gemakkelijk kunt verwijderen).

Bereiding

  • Stoof de ui, wortelen, aardappel en prei aan in een klontje boter.
  • Voeg na 5 minuten de bouillon en kruidentuiltje toe, breng aan de kook en laat op zacht vuurtje, met deksel op de pan, gaar sudderen: voor winterwortelen 30 à 35 min, voor jonge wortelen 15 à 20 min.
  • Verwijder kruidentuiltje, mix de soep met een staafmixer en haal door een bolzeef.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Schep de soep in borden en garneer met peterselie en/of bieslook.
  • Serveer eventueel met wortel (in julienne of brunoise gesneden en gaar gekookt in een beetje licht gezouten water),  een scheutje room en/of broodcroutons.

Tips

  1. Het soort wortelen hangt af van het seizoen, zo kan je kiezen uit:
    • Zomerwortelen: de bussels wortelen of slanke wortelen met loof en de jonge wortelen of gewassen wortelen zonder loof.
    • Winterwortelen: de dikke bewaarwortelen, deze zijn nagenoeg het hele jaar door te koop, misschien soms niet in de zomermaanden. Op een koele plaats is de wortel enkele weken houdbaar.
  2. Dit recept gebruik een aardappel om de soep te binden, maar je kunt het evengoed binden met een roux, rijst (75gr) of een liaison (room en eigeel).

Variaties

* Wortel-sinaasappelsoep
voeg, na het gaar sudderen van de wortelen, het sap van 2 sinaasappelen toe en breng verder op smaak met 1 tl gemberpoeder. Mixen en terug aan de kook brengen.
* Wortel-currysoep
kruid de groenten (ui, wortel, aardappel en prei), nadat ze zijn gestoofd, met 2 el currypoeder. Laat even meestoven met de groenten, zodat alle smaken vrijkomen. Voeg bouillon en kruidentuiltje toe en werk verder af volgens gebruiksaanwijzing punt 2. Nadat de soep op smaak is gebracht nog 1 dl room toevoegen, terug opwarmen en serveren.
* Wortel-linzensoep
voeg rode linzen bij de wortelen en kook mee gaar.
* Pittige wortelsoep
kruid de groenten (ui, wortel, aardappel en prei), nadat ze zijn gestoofd, met 1 tl komijn en 1/2 tl chilipoeder. Laat ze even meestoven met de groenten, zodat alle smaken vrijkomen. Voeg bouillon en kruidentuiltje toe en werk verder af volgens gebruiksaanwijzing punt 2.

iNFOeDGE

Meer info over
Slag bij Crézy: Wiki/NL of Wiki/EN

Ook Interessant

Aardperen43
Aardperensoep
Pastinaak43
Pastinaaksoep
knolselder43
Knolseldersoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s