Charlotte Au Café – Russisch Nagerecht

Charlotte of beter gezegd bavarois

charlottevorm43Een echte klassieker uit de Russische keuken: Charlotte of beter gezegd bavarois. Er bestaan veel versies, de meeste gekende is Charlotte Russe. En daarom eens een andere Charlotte en even lekker, mits je van koffie houd, natuurlijk.

KlassiekNagerecht4 personenRuslandKoud

Benodigdheden

  • Lange vingers – 24 st
  • Gelatineblaadjes – 9 st (geen poeder gebruiken)
  • Melk – 2,5 dl
  • Vanille – 1 stokje (tip 1)
  • Eieren – 3st (eiwit en eigeel gescheiden)
  • Kristalsuiker – 100 gr
  • Espresso – 1 dl (sterke koffie)
  • Koffielikeur – 1 dl
  • Slagroom – 2,5 dl
  • Zeezout – een snufje
  • GARNERING
  • Chocolade koffiebonen
  • Chocolade krullen
  • Bruin lint
Bereiding: /
Keukengerei
Drie mengkommen;
Steelpannetje;
Charlotte vorm Ø 20 cm
of een ronde kom met
rechte hoge randen;
Plasticfolie;
Serveerschaal

Bereiding

  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Breng de melk aan de kook met het gespleten vanillestokje. Laat 15 minuten trekken en verwijder dan het vanillestokje.
  • Klop het eigeel met de suiker in een kom tot een witte massa en voeg wat van de hete melk toe.
  • Doe alles weer in de pan en warm nog even door, om de melk iets te binden. Laat NIET meer koken!
  • Voeg, van het vuur af, de uitgeknepen gelatine toe en roer tot die volledig opgelost is.
  • Doe er de koffie en likeur bij en laat even afkoelen.
  • Klop het eiwit met een snufje zout en de slagroom, in aparte vetvrije kom, stijf.
  • Meng nu eerst de slagroom door koffiemengsel en daarna voorzichtig het eiwitsneeuw.
  • Bekleed een hoge Charlotte-vorm (of een ronde kom) met plasticfolie.
  • Zet de lange vingers tegen de wand van de vorm, met de besuikerde kant tegen de wand.
  • Giet een derde van de koffiecréme in de vorm, dek af met een laag lange vingers, welke even werden gedrenkt in de koffielikeur. Herhaal met een laag créme, dan weer een laag langer vingers (met likeur) en eindigen met een laag créme.
  • Afdekken met plasticfolie en minstens 4 uur (tip 2) laten afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Snij de bovenkant van de lange vingers gelijk met de puddingvorm en stort de Charlotte om, op een serveerschaal.

Serveren

  • Bind een lint met een strik rond de lange vingers en werk verder af door er chocolade koffiebonen en krullen bovenop de créme te garneren (koffiebonen aan de buitenkant en krullen in het midden van de crème).
  • Serveer eventueel met Engelse room of garneer met gesuikerde opgeklopte slagroom.

Tips

  1. Geen vanillestokje in huis, geen nood, neem dan vanillesuiker of –extract.
  2. Het lekkerste is de Charlotte een nacht in de koelkast laten staan (flink opgesteven).

Drankadvies

  • /

Variaties

* Charlotte Russe
zonder de sterke koffie, likeur, chocolade koffiebonen en krullen. Maar gegarneerd met opgeklopte slagroom met suiker. Serveer er frambozen- of aardbeiencoulis over.
* Charlotte au chocolat
smelt 200 gr donkere chocolade en meng het voorzichtig, lepel voor lepel onder de opgeklopte slagroom en daarna het eiwitsneeuw. Meng dit geheel onder de crème. Laat de sterke koffie weg en vervang de koffielikeur door sinaasappelikeur (Cointreau of Grand Marnier).
* Charlotte Malakoff
Meng 100 gr amandelpoeder onder de crème (zonder sterke koffie). Lange vingers gedrenkt in amandellikeur (bv Amaretto). Werk af door geroosterde amandelschilfers over de crème te strooien, in plaats van koffiebonen en krullen.

Ook Interessant

kokosmakronen43
Irish Jig Dessert
petit_beurre_koekjes43
Vanillepudding Met Petit Beurre
lange-vingers43
Charlotte Russe Au Chocolat
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s