Antwerpse Koffie – Met Elixir d’Anvers

“Heeft Deze Antwerpse Likeur De Boot Gemist?„

Antwerpen43Minder bekend als Hasseltse koffie, nochtans even lekker. Bestaat uit een kopje vers gezette sterke koffie op smaak gebracht met Elixir d’Anvers, een kruidenlikeur.
Elixir d’Anvers doet me steeds terug denken aan de vroegere jaren (eind jaren ’60 tot begin jaren ’80). Menige oma’s of opa’s hadden dit in hun voorraadkast staan en af en toe, wanneer we op visite kwamen, mochten we van een glaasje nippen, zeg maar snoepen. Waarom is Hasseltse koffie bijna overal bekend en de Antwerpse niet. Waarom kent men DE ‘Elixir’ niet meer? De Elixir dat niet alleen lekker is om te drinken, maar ook goed is tegen allerlei kwaaltjes, zoals maag-, buik- of menstruatiepijn. Te weinig reclame en de boot gemist? Wie zal het zeggen. Maar hoe dan ook deze speciale koffie met de zoete gele likeur is overheerlijk!
Elixir d’Anvers, de weldoende likeur, die al sinds 1863 bestaat, wordt bereid op basis van 32 planten en kruiden uit alle hoeken van de wereld waardoor hij een unieke smaak heeft. Kan men puur drinken in een borrelglaasje, met ijs, in saus of, zoals in dit recept, in koffie en verder kan men het verwerken in allerlei cocktails.

KlassiekSpecial Coffee1 persoonBelgïe / AntwerpenWarm

Benodigdheden

  • Espresso – 1,5 dl (sterke tot zeer sterke koffie)
  • Elixir d’Anvers – 3 à 5 cl
  • Slagroom – ½ dl (tip 1 
  • Ultra fijne suiker (optioneel)
  • Cacaopoeder
Bereiding: /
Keukengerei
Garde; Mengkom; Irish coffee glas of ander hittebestendig glas, tas of mok; Eetlepel

Bereiding

  • Klop met een garde de slagroom (eventueel met wat suiker, maar oppassen want de likeur is zoet) in een vetvrije kom stijf.
  • Doe de Elixir d’Anvers in een hoog glas of mok en vul bij met de hete koffie (tip 2).
  • Lepel of spuit de slagroom bovenop de koffie.
  • Werk af met de cacaopoeder.

Serveren

Tips

  1. Geen zin in het stijf kloppen van de room, neem dan slagroom in een spuitbus (neem wel een spuitbus met kwaliteit slagroom, met een volle, romige smaak, waarbij de slagroomtoef een perfecte stevigheid en structuur heeft, zoals het merk Debic of Hollandia. Geen doordeweekse slagroom-spuitbus waarbij de toef reeds na 5 seconden in elkaar zakt).
  2. Wil je een hete Antwerpse koffie, warm dan eerst de Elixir d’Anvers op in een pannetje.

Music

Chateaubriand
met salonorkest Elixir d’Anvers en acteur Benjamin Sercu
Aperitiefconcert
met Elixir dAnvers
Elixir d’Anvers
is een Salonorkest dat muziek brengt uit de periode 1880-1960, een rapsodie, een tango met viool, piano, klarinet, cello en contrabas

iNFOeDGE

Meer info over
Elixir d’Anvers (Wiki/NL)
Elixir d’Anvers (Officiële website F.X. de Beukelaer)
Antwerpse handjes (Wiki/NL)

Ook Interessant

koffieglas-43
Belgische Koffie
coffee-glas43
Café Liégeois
koffieglas43
More Special Coffees
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

3 thoughts on “Antwerpse Koffie – Met Elixir d’Anvers

  1. Hallo iedereen,
    De Antwerpse koffie staat in ons koffiehuis-degustatiesalon annex chocolade lekkernijenwinkel vast op de kaart.
    Zoals wij deze koffie bereiden smaakt hij niet alleen heerlijk maar ziet er ook prachtig uit.
    De koffie blijft mooi in 4 lagen in het glas liggen en zal pas mengen nadat je erin geroerd hebt. Kom maar eens proeven zou ik zeggen. Pelgrimstraat 14 antwerpen. Monte Cristo.
    Tot ziens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s