Sint-Jacobsvruchten Met Vermoutsaus En Penne

“Vermout In De Saus! Franse Of Italiaanse?„

sint-jacobsvruchten_43Vermoutsaus is beter bekend onder de naam ‘Noilly Prat saus’, maar dan kies je automatisch voor de Franse vermout. Daarom hou ik het bij vermoutsaus en maak jij zelf de keuze uit Italiaanse of Franse. Vermout is een versterkte wijn welke op smaak is gebracht met aromatische planten en kruiden. Er zijn verschillende soorten vermout: witte, rode en droge. De witte is meestal de zoetste, de rode smaakt bitterzoet en de droge versie is iets hoger in alcoholpercentage (de witte en rode 15% en de droge 18%) en wordt meestal gebruikt als basis voor cocktails. De meest bekende Italiaanse merken zijn: Martini & Rossi, Cinzano, Campari of Gancia. Bekenste Franse merken zijn Noilly Prat en Picon.

Hoofdgerecht4 personenItaliëWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Penne – 400 gr (of ander korte pasta)
  • Sint-Jacobsvruchten – 12 st (tip 1)
  • Tarwebloem – 2 el
  • Ui – 1 st
  • Visbouillon – 2 dl
  • Room – 1 dl
  • Vermout – 2 dl (liefst droge, maar dit is volgens eigen smaak)
  • Citroensap – 2 tl
  • Bakboter en olie
  • Parmezaanse kaas (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Bord; Bakpan;
Aluminiumfolie; Roerlepel;
Bolzeef (optioneel)

Voorbereidend werk

  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).

Bereiding

  • Kook de pasta beetgaar volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Halveer, in de dikte, de Sint-Jacobsvruchten, kruid ze met peper en zout en wentel ze door de bloem. Klop overtollige bloem eraf.
  • Verhit wat boter en olie in een pan en bak op een hevig vuur de Sint-Jacobsvruchten aan elke kant snel bruin (zeer kort bakken en op een hevig vuur is de boodschap, anders worden ze hard en rubberachtig). Schep uit de pan en houd warm onder folie.
  • Fruit in dezelfde pan de ui glazig.
  • Voeg de bouillon, room, vermout en citroensap toe, roer om en laat inkoken tot gewenste sausdikte.
  • De saus eventueel zeven en op smaak brengen met peper en zout en als het nodig mocht zijn nog wat citroensap (tip 2).
  • Doe de Sint-Jacobsvruchten bij de saus en roer het geheel om.

Serveren

  • Verdeel de pasta over de borden, schep de Sint-Jacobsvruchten met saus erover en bestrooi met wat geraspte kaas. Serveer eventueel met een partje citroen. Lekker met gebakken groene asperges, gestoofde venkel of een witloofslaatje.

Tips

  1. Men kan Sint-Jacobsvruchten vervangen door scampi.
  2. Men kan de saus eventueel ook monteren met ijskoude echte boter, maar dan mag de saus niet meer koken (enkel opwarmen).

Drankadvies

  • Meursault Wit, Savennières Wit, Bâtard-montrachet Wit, Graves Wit

Ook Interessant

Mosselen-43
Tiella Di Riso, Patate E Cozze Alla Barese
koolvis-43
Kruidenstoemp En Koolvis Met Mosterdsaus
kabeljauw-43
Kabeljauw Met Spek, Fijne Groentjes En Kruidenroom saus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

One thought on “Sint-Jacobsvruchten Met Vermoutsaus En Penne

  1. Wat er ook erg lekker uitzag was het gerecht ‘Sint-Jacobsvrucht met truffel, sherry en risotto’ dat chef Bart Desmidt dinsdagavond klaarmaakte tijdens een aflevering van ‘In de keuken’. Dat gerecht’ staat ook op het menu van zijn bekende restaurant Bartholomeus in Knokke-Heist. Je kan het recept nalezen op canvas.be/indekeuken. Wie de uitzending gemist heeft wordt geholpen door de handige videofragmenten die er bij staan. ‘In de keuken’ kan iedere dinsdag om 20.40u op Canvas bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s