Kruidenpuree – Met Verse Kruiden

“Taste Green, Feel Good„

kruiden43Niets is zo leuk als werken met verse kruiden in de keuken. Kruiden ruiken heerlijk, ze geven extra geur en smaak aan je gerechten en zijn een streling voor het oog. Iedereen kan zijn eigen kruiden kweken, je kunt dit zowel in de tuin, als in pot of bak op het terras of balkon. Ontdek het ruime aanbod kruiden in de tuincentra: alsem, artisjok, basilicum, bieslook, bonenkruid, citroenkruid, citroenmelisse, dille, dragon, kervel, koriander, knoflook, laurier, lavendel, munt, oregano, peterselie, pimpernel, rozemarijn, rucola, salie, selderij, tijm, venkel …
Geen groene vingers, koop dan een verse bundel (zonder wortel en aarde) in de supermarkt of groentewinkel. Een verse bundel kruiden bewaart natuurlijk niet erg lang. Daarom hou je het bosje kruiden vers door het in een vochtig velletje keukenpapier te wikkelen en zo in de koelkast te leggen (goed voor ongeveer één week).

Bijgerecht4 personenWarm

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (vastkokende, zoals Nicola – tip 1)
  • Melk of room – 2,5 dl (warm – tip 2)
  • Olijfolie, extra vierge (of echte boter)
  • Ui – 1 grote (tip 3)
  • Bieslook – 1 à 2 el (vers)
  • Bladpeterselie – 1 à 2 el (vers)
  • Kervel – 1 à 2 el (vers)
  • Nootmuskaat (versgeraspte)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Roerlepel;
Pureestamper of roerzeef

Voorbereidend werk

  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in ± evengrote stukken (zodat ze gelijktijdig gaar zijn) en was ze onder stromend water.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Spoel de bieslook, peterselie en kervel af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Kook de aardappelen gaar in ‘licht gezouten’ water (aardappelen moeten volledig onder water staan – tip 4).
  • Giet de aardappelen af en laat uitdampen.
  • Plet fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover: stoemp dus) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree).
  • De melk geleidelijk toevoegen: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg men de puree wilt.
  • Giet er een flinke scheut olijfolie bij en roer door elkaar of klop luchtig op met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt.
  • Verhit wat olijfolie, voeg er de ui aan toe en fruit ze glazig.
  • Voeg de verse, fijngehakte kruiden (tip 5), alsook de gefruite ui aan de puree toe en meng alles goed om.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Serveren

  • Serveer warm.

Tips

  1. Aardappelpuree zonder toevoeging van groenten of wat dan ook, maakt men het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée. Wordt het een gemengde puree, neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant: deze zorgen voor wat meer consistentie.
  2. Gebruik volle of halfvolle melk, geen magere melk. Voor een iets romige puree vervangt men de melk door room (40 of 20% vetgehalte, niet lager).
  3. Variatie op de ui: kan vervangen worden door sjalotjes of pijpajuin.
  4. Meestal worden aardappelen gaar gekookt in licht gezouten water, maar voor een extra en fijnere smaak kan men ze ook in bouillon of melk koken. Probeer maar eens en u zult merken dat dit lekkere smaakgevers zijn.
  5. Variatie op de kruiden:
    • De combinatie kruiden kan men aanpassen volgens eigen smaak, zolang het maar niet meer dan drie kruiden zijn: peterselie/waterkers/spinazie – bieslook/peterselie/basilicum – bieslook/dragon/kervel – bieslook/peterselie/dragon, dille/peterselie/basilicum… (oppassen met dragon, want dit kan alles overheersen, gebruik er dus minder van). Men hoeft natuurlijk geen drie kruiden te gebruiken, met 1 of 2 kruiden kan het ook.

Variaties

Ardeens gebraad met andijvie en kruidenpuree
Ham-roerei met tomatensalade en kruidenpuree
Ribbetjes met rode kool of rode biet en kruidenpuree
Blinde vinken met sperzieboontjes in een spekjasje en kruidenpuree
Gebakken zalm op een bedje van prei en Hollandaisesaus met kruidenpuree
Gepocheerde kabeljauw met currysaus en kruidenpuree

Ook Interessant

aardappel-43
Aardappelpuree
de-aardappel43
De aardappel!
aardappel43
Aardappel soorten
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s