Kabeljauw Met Currysaus En Kruidenpuree

“Kabeljauw is een witte rondvis„

Kabeljauw_43Kabeljauw is een witte rondvis en behoort samen met de schelvis, de wijting, de pollak, de leng, de steenbolk en de koolvis tot de familie van de kabeljauwachtigen.
Kleine kabeljauw wordt ook gul genoemd. Kabeljauw meet gemiddeld 70 cm en weegt 3 à 7 kg bij de vangst. Hij kan wel tot anderhalve meter lang en 15 tot 20 kg zwaar worden. Kleine kabeljauw wordt soms in zijn geheel verkocht, maar meestal in visfilets of -moten. Het visvlees is helder wit, bevat weinig graten en heeft een vaste structuur (naar de staart toe iets zachter).
Stokvis is gedroogde kabeljauw, klipvis of bacalao is gedroogde en gezouten kabeljauw. In de Franse taal gebruikt men ook morue voor verse kabeljauw en morue salé (of bacalao) voor klipvis.

Hoofdgerecht4 personenWarm

Benodigdheden

  • Kabeljauwfilet – 800 gr (tip 1)
  • Ui – 1 st (fijngesnipperd)
  • Echte boter – 40 gr
  • Tarwebloem – 40 gr
  • Visfumet – 3 dl
  • Room – ½ dl
  • Currypoeder – 1 à 2 tl (zachte, kerriepoeder)
  • Peterselie (verse, fijngehakt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Twee bakpannen;
Schuimspaan;
Bolzeef; Roerlepel

Bereiding

  • Maak een klassieke aardappelpuree met kruiden.
  • Fruit in een pan de ui in wat boter glazig en voeg de fumet toe.
  • Breng aan de kook en leg er de vis in.
  • Pocheer (tegen de kook aan, dus niet echt koken) de kabeljauw in ongeveer 7 à 10 minuten gaar in de fumet.
  • Leg de vis met een schuimspaan op keukenpapier en laat uitlekken (houd de vis warm). Zeef de fumet.
  • Smelt de boter in een pan, voeg bloem en currypoeder (de hoeveelheid volgens eigen smaak) toe, roer goed om en laat de bloem 2 minuten bakken (niet kleuren).
  • Giet er de gezeefde fumet over en laat 2 minuten zachtjes koken onder voortdurend roeren tot men een gladde saus heeft.
  • Voeg de room toe en laat eventueel verder inkoken tot gewenste sausdikte.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Leg de vis op de borden, lepel er de saus over en overstrooi met peterselie. Schep er de kruidenpuree naast en serveer het geheel met een gemengd slaatje.

Tips

  1. Andere soorten vis welke men kan gebruiken: tong, scampi, wijting, zalm, zeeduivel,…

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

peterselie bieslook dille43
Kabeljauw Met Spek, Fijne Groentjes En Kruidenroom saus
graanmosterd43
Kruidenstoemp En Koolvis Met Mosterdsaus
Citroenen43
Kabeljauw Op Vlaamse Wijze
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s