Hasseltse Koffie – Met Graanjenever Natuurlijk!

“Afzakkertje, Ook Wel ‘Vlaamse Koffie’ Genoemd„

coffee-glas43Na een gezellig etentje hoort uiteraard nog een afzakkertje, een likeurtje en een koffie. Een suggestie, probeer dit likeurtje in een koffie of Hasseltse koffie. Bestaat uit een kopje vers gezette koffie en jenever met een flinke lepel gesuikerde slagroom.
Opzoek naar de ultieme smaak van jenever, ga dan een langs in het Nationaal Jenevermuseum te Hasselt. In een 19de-eeuwse landbouwstokerij – midden in de stad Hasselt – brengt het Nationaal Jenevermuseum het verhaal van de Belgische jenever, van graankorrel tot borrel. Je volgt onder meer het productieproces in een authentieke 19de-eeuwse stookinstallatie. Uiteraard kan je ook proeven van heel wat Belgische graanjenevers.

KlassiekSpecial Coffee1 persoonBelgïe / HasseltKoud

Benodigdheden

  • Espresso – 1,5 dl (sterke tot zeer sterke koffie)
  • Hasseltse graanjenever – 5 cl (liefst oude – tip 1)
  • Slagroom – 5 cl (tip 2)
  • Poedersuiker – 1 tl
  • Chocoladeschilfers of hagelslag
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Garde;
Irish coffee glas
of ander hittebestendig
glas, tas of mok

Bereiding

  • Klop met een garde de slagroom met de suiker in een vetvrije kom stijf.
  • Doe de graanjenever in een hoog hittebestendig glas en vul bij met de hete koffie (tip 3).
  • Lepel of spuit de slagroom bovenop de koffie.
  • Werk af met de cacaopoeder, chocolade schilfers of hagelslag.

Serveren

  • Serveer de koffie lekker warm.
  • Een Hasseltse speculaas hierbij maakt het helemaal af.

Tips

  1. Hasseltse koffie kan ook gemaakt worden met brandewijn, in plaats van jenever.
  2. Geen zin in het stijf kloppen van de room, neem dan slagroom in een spuitbus (neem wel een spuitbus met kwaliteit slagroom, met een volle, romige smaak, waarbij de slagroomtoef een perfecte stevigheid en structuur heeft, zoals het merk Debic of Hollandia. Geen doordeweekse slagroom-spuitbus waarbij de toef reeds na 5 seconden in elkaar zakt).
  3. Wil je een hete Hasseltse koffie, warm dan eerst de jenever en crème de cacao op in een pannetje.

Variaties

* Hasseltse Koffie met vanilleroomijs
(Koude variant: meng de koffie met de jenever en een bolletje vanille-ijs)
* Hasseltse Koffie met Crème de cacao
(meng koffie met de 3 cl Hasseltse graanjenever en 2 cl Crème de cacao)

iNFOeDGE

Meer info over
Nationaal Jenevermuseum Hasselt (Officiële site)
Nationaal Jenevermuseum Hasselt (Wiki/NL)

Ook Interessant

coffee-glas43
Café Liégeois
coffee-glas43
Antwerpse Koffie
hot-coffee-43
Meer “Gemeente” en “Landen” Special Coffees
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s