Salade Met Kippenlevertjes En Bospaddenstoelen

“Taste And Enjoy!„

Bospaddenstoelen43Heel wat mensen vinden kippenlevertjes misschien wansmakelijk, maar dat is onterecht. Het is een goedkoop product met een bijzondere smaak. Koop de levertjes wel kraakvers en laat ze geen dagen in de koelkast liggen. Verse kippenlevertjes hebben een helrode kleur. In combinatie met wat lekkere bospaddenstoelen, heb je zo een uniek voorgerecht.

Voorgerecht4 personenWarm of Lauwwarm

Benodigdheden

  • Kippenlevertjes – 12 stuks
  • Bospaddenstoelen – 250 gr (naar keuze – tip 1)
  • Sjalotje – 1 st
  • Knoflook – 1 teentje
  • Spekblokjes – 100 gr (gerookt)
  • Tarwebloem
  • Peterselie (vers)
  • Gemengde sla (naar keuze)
  • Olijfolie of bakboter
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • DRESSING
  • Notenolie – 6 el (tip 2)
  • Azijn of citroensap – 2 el (tip 3)
  • Room – 1 el
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Garde;
Twee bakpannen;
Keukenpapier;
Aluminiumfolie;
Paddestoelenmes met borstel

Voorbereidend werk

  • Bostel de paddenstoelen met een paddenstoelenborstel schoon, snij een stukje onderaan de voet af en snij de champignons in plakjes.
  • Pel de sjalot, snij ze middendoor en snij de sjalot vervolgens in fijne snippers.
  • Pel het knoflookteentje, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
  • Spoel de peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Bak, in een pan, de kleine spekblokjes knapperig, maar niet te krokant.
  • Voeg de sjalotjes en knoflook toe en fruit ze glazig (tip 4). Laat het geheel uitlekken op keukenpapier, maar houd ondertussen warm.
  • Stoof de paddenstoelen 2 minuten aan in het achtergebleven bakvet (of voeg olie of boter toe en verhit deze eerst alvorens de paddenstoelen toe te voegen). Kruid met peper en zout en bestrooi met peterselie.
  • Meng de spekblokjes met sjalotjes eronder (warm houden).
  • Kippenlevertjes spoelen onder koud stromend water en goed schoonmaken (velletjes en vetranden verwijderen). Vervolgens ze goed droopdeppen met keukenpapier.
  • Kruid de kippenlevertjes, wentel ze in bloem en klop er de overtollige bloem af (tip 5).
  • Verhit wat olie in een andere pan, voeg de kippenlevertjes toe en bak ze mooi goudbruin en gaar in ongeveer 4 tot 8 minuten:
    • niet teveel levertjes tegelijk bakken, want anders krijg je ze niet bruin.
    • niet te lang bakken, want dan worden ze taai, droog en hard.
  • Snijd daarna de kippenlevertjes eventueel in plakjes.
  • Schik de gemengde sla op de borden en verdeel er de paddenstoelen/spekblokjes-mengeling en kippenlevertjes over.
  • Meng met een garde de olie, azijn en room onder elkaar tot een smeuïge dressing. Breng op smaak met peper en zout (tip 6).
  • Besprenkel de salade met de dressing en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Garneer eventueel met Parmezaanse schilfers (tip 7) of fijngesnipperde bieslook en serveer onmiddellijk.
  • Lekker met een gepocheerd eitje bovenop.

Tips

  1. Bospaddenstoelen, zoals cantharellen, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, hoorn des overvloed, morieltjes … al dan niet gemengd.
  2. Notenolie kan natuurlijk vervangen worden door een andere olie, zoals olijfolie, arachideolie …
  3. Keuze uit azijn: gewone, frambozen-, sherry- of balsamico-azijn.
  4. Men hoeft de sjalotjes en knoflook niet te stoven, men kan ze gewoon rauw onder de salade mengen: zorg dan wel dat de sjalotjes en knoflook zeer fijngesnipperd zijn.
  5. Men kan de bloem weglaten, maar vind dat dit een lekker dun krokant korstje oplevert.
  6. Variatie op de dressing: meng 1 tl dijonmosterd en 1 tl mosterd au piment d’Espelette met wat fijngesnipperde knoflook en sjalotjes (vind je geen pittige mosterd au piment d’Espelette, meng dan 4 delen grove mosterd met 1 à 2 delen piment d’Espelette). Roer 2 el rode wijnazijn eronder en klop er, met een garde, beetje bij beetje 6 el olijfolie door tot je een smeuïge vinaigrette krijgt. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Ook lekker met geroosterde pijnboompitten of walnoten.

Drankadvies

  • Een frisse witte Bordeaux

Variaties

* Kippenlevertjes en bospaddenstoelen met pasta of rijst
* Kippenlevertjes en bospaddenstoelen in een warm stokbroodje, met de gemengde sla
* Kippenlevertjes en bospaddenstoelen op geroosterd stokbrood, al dan niet met de gemengde sla
* Kippenlevertjes en bospaddenstoelen met gemengde sla en gebakken aardappeltjes

Ook Interessant

Vijg43
Salade Van Gerookte Eendenfilet Met Vijgen
mozzarella43
Salade Met Rucola, Vijgen, Mozzarella En Parmaham
Sperziebonen43
Salade Liègeoise
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s