“Uitbundig Klassiek„
Steak met pepersaus / steak au poivre / steak with pepper sauce
In dit recept gebruiken we groene peperbolletjes, die een milde kruidige pepersmaak hebben: zijn gedroogd (of gevriesdroogd) en ingemaakt verkrijgbaar in kleine potjes.
Klassiek │ Hoofdgerecht │ 4 personen │ België │ Warm | |
|
Bereiding: / Keukengerei Plasticfolie; Bakpan; Aluminiumfolie; Garde; Bolzeef |
Bereiding
- Biefstuk laten rusten voor de bereiding:
- Haal de biefstukken, afgedekt onder plasticfolie, minimum een halfuur voor bereiding uit de koelkast (dit is belangrijk daar anders de biefstuk na het bakken aan de buitenkant wel warm is, maar binnenin koud kan zijn, zeker als men hem blue of saignant wilt). Bestrooi met peper en zout.
- Verhit wat bakboter (en olie) in een gewone bakpan en schroei, op een heet vuur, de beide zijden van het vlees snel dicht, zodat de sappen in het vlees blijven.
- Laat verder naar eigen wens tussen 2 à 10 minuten gaar bakken (tip 2) op medium vuur (houd het vlees in beweging en draai het soms om, maar prik niet in het vlees met een vork, om het vlees te keren).
- Flambeer de biefstukken met whisky of een andere drank naar keuze, maar geen zoete drank.
- Biefstukken laten rusten na de bereiding:
- Haal het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie (plaats eventueel in een op 50°C voorverwarmde oven).
- Giet het overtollige braadvet in de pan weg, blus de pan met de fond en roer het aanbaksel los.
- Voeg de room toe en laat het geheel inkoken tot de gewenste sausdikte of bindt het in met een sausbinder.
- Zeef de saus en voeg er de peperbolletjes bij met eventueel een beetje van het sap (maakt de saus nog pittiger).
- Proef en breng de saus op smaak met zout en wat extra versgemalen zwarte peper en roer er eventueel nog, van het vuur af, enkele klontjes ijskoude echte boter door.
Serveren
- Leg op elk bord een steak en overgiet met de peperroomsaus.
- Lekker met een gemengde salade en verse frietjes.
Tips
- Biefstuk zoals filet pur (ossenhaas), filet mignon, gepelde biefstuk, rumsteak. Ander mogelijk vlees: tournedos, entrecôte, struisvogelsteak, kipfilet, kalkoen, varkenshaasje, en zoveel meer…
- Hoe wil je de biefstuk, meneer/mevrouw? Blue, saignant, a point of biencuit?
De buitenkant is voor alle keuzes bruin gekorst:- Blue is rauw van binnen (bloederig): 1 minuut per kant bakken, of te wel gewoon dichtschroeien en op het bord. Kerntemperatuur 45°C, textuur is zacht.
- Saignant is half rauw van binnen, dit wil zeggen rauw maar toch al licht roze (minder bloederig): 2 minuten per kant bakken. Kerntemperatuur 50°C, vlees voelt veerkrachtig aan.
- A point is half doorbakken, wat wil zeggen dat het vlees binnenin roze is (weinig tot niets bloederig): 3 minuten per kant bakken. Kerntemperatuur 60°C, vlees voelt steviger aan.
- Biencuit is de laatste keuze, tenzij je het vlees zwart wilt. Biencuit is helemaal doorbakken of niets roze te zien (doffe grijsbruine kleur) en nog minder bloed. Kerntemperatuur 70°C, vlees voelt stijf aan.
- Deze aangegeven baktijden zijn slechts indicaties, daar de braadpan, de hittebron, het soort vlees of de dikte van het vlees allemaal een rol spelen in de baktijd.
Drankadvies
- Een degelijke Madiran, een jonge, pittige Côtes du Rhône, een Bordeaux Superieur, een Barbaresco of Tempranillo.
Ook Interessant
![]() Rosbief Met Rode Wijnsaus |
![]() Tournedos Rossini |
![]() Bœuf Bourguignonne |
![]() |
![]() |
Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).
KOKEN DOE JE OP GEVOEL – Copyright “KOOKRECEPTEN”
Advertenties
Nu weet ik ook direkt waarom ons vlees vanbinnen nooit warm genoeg is 🙂
De vraag ‘Waarom is het vlees binnenin nooit warm?’ is me reeds verscheidene malen gevraagd en telkens als je dan vraagt hoe bak je het vlees, wordt meestal gezegd van uit de koelkast rechtstreeks in de pan. Misschien met een paar minuten tussen, maar veel te weinig: laat daarom het vlees even buiten de koelkast op temperatuur komen, vooralleer je het in de pan werpt. En de tijdspanne tussen het vlees uit de koelkast halen en in de pan leggen, hangt natuurlijk sterk af van de dikte van het vlees en de kamertemperatuur.
dit vind ik supper lekker maak ik ook zo