Guacamole – Mexicaanse Avocadopuree

“Zo Veel Lekkerder Wanneer Zelfgemaakt!„

avocado43De basis van de guacamole bestaat uit een mengsel van geprakt vruchtvlees van avocado’s, limoen- of citroensap en zeezout. Andere mogelijke smaakmakers die vaak in guacamole gebruikt worden zijn tomaten, pepers, ajuin, look, olijfolie, koriander, chilipoeder, cayennepeper, sojasaus en peper. Wordt meestal gegeten als dipsaus met tortillachips, maar kan ook worden gebruikt als bijgerecht of als saus in bijna elk Mexicaans gerecht.
Een avocado is peervormige en qua kleur varieert van groen tot donkerbruin en paars-achtig. De schil van de vrucht is min of meer oneffen of bobbelig. Het zachte, romige, vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig; rijp is het vruchtvlees vrijwel zacht als boter. De avocadovrucht is bijzonder voedzaam. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie, die voornamelijk uit onverzadigde vetten bestaat en dus geen invloed heeft op het cholesterolgehalte. Middenin de vrucht bevindt zich een grote houtige pit, die voor consumptie verwijderd wordt.

KlassiekSauzen4 personenMexicoKoud

Benodigdheden

  • GUACAMOLE
  • Avocado’s – 2 st (rijpe – tip 1)
  • Limoen – 1 st (of ½ citroen)
  • Chilipepertje – 1 st (rood of groen)
  • Tomaat – 1 st
  • Pijpajuintjes – 4 st (of 1 kleine ui)
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Koriander (vers – tip 2)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • AFWERKING
  • Nachos, tortillachips of taco’s
  • Zure room (optioneel)
Bereiding: /
Keukengerei
Groentemes;
Snijplank (groen);
Mengkom; Vork;
Serveerschaal;
Plasticfolie

Voorbereidend werk

  • Pers een limoen uit met een citruspers en vang het sap op in een mengkommetje.
  • Snij de avocado’s doormidden, verwijder de pit en de schil (tip 3) en snijd het vruchtvlees in blokjes. Besprenkel ze met wat limoensap om verkleuring tegen te gaan.
    • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van het donkergroene vlees tegen de binnenkant van de schil afschraapt, omdat daar de grootste concentratie van voedingsstoffen zitten.
  • Was het pepertje onder stromend water, snij het vervolgens op een snijplank in fijne ringen met een groentemes (zonder pitjes als je het niet té pikant wilt).
  • Maak een kruisje in de onderkant van de tomaat en dompel ze 15 seconden in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit het water en dompel ze meteen in koud water en pel ze. Snij de tomaat in kwarten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Spoel de pijpajuin af onder stromend water en snij ze vervolgens in zeer fijne ringetjes op een snijplank (groen) met een groentemes.
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
  • Spoel de koriander af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Prak het vruchtvlees van de avocado met een vork tot een fijne puree.
  • Breng op smaak met peper, een flinke snuf zeezout en het sap van een limoen.
  • Doe deze puree in een schaal met het rood chilipepertje, tomaatblokjes, pijpajuintjes en knoflookteentjes.
  • Alles onder elkaar mengen met nog wat fijngehakte koriander (hoeveelheid naar eigen smaak – tip 4).
  • Dek af met plasticfolie en plaats in de koelkast tot gebruik.

Serveren

  • Lekker bij nachos, tortillachips en taco’s.
  • Kan opgediend worden met zure room of platte kaas/kwark.

Tips

  1. Als de avocado’s niet rijp genoeg zijn, zal de saus niet lekker zijn.
  2. Variatie op verse koriander: kan vervangen worden door verse bladpeterselie met eventueel een mespuntje korianderpoeder.
  3. Als de avocado rijp is, kan men de schil er gewoon afpellen of lepel het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Als dit geen van beide gaat is de avocado niet rijp!
  4. Om verkleuring van de guacamole tegen te gaan, legt men de pitten van de avocado bij in de saus. Hierdoor zul je minder tot geen last meer hebben van verkleuring. En om zeker te zijn, de saus niet te lang op voorhand klaarmaken (liefst 30 minuten voor serveren).

Variaties

HAPJES
* Guacamole-mousse
Doe de avocado’s in een blender samen met 80ml room en 20gr zure room. Breng op smaak met peper, zout, cayennepeper (gemalen gedroogde Spaanse peper) en het limoensap. Mix tot een smeuïge massa. Week 1 gelatineblaadje (+/- 3gr) in koud water, knijp het uit en smelt op het vuur in een steelpannetje. Voeg een scheutje room toe, doe bij de advocadomassa en mix nog even. Schep de massa in een spuitzak en laat 30 minuten opstijven in de koelkast. Spuit de mousse op chips en werk af met fijngehakte koriander en eventueel fijngehakte pijpajuin, alsook fijne brunoises van tomaat.
* Wraps met guacamole en kerstomaatjes
Maak guacamole volgens recept, maar zonder de tomatenblokjes. Bestrijk 2 tortillawraps met de guacamole. Verdeel er wat kerstomaatjes (in kwartjes gesneden) over, rol de wraps op en snij ze in vier of acht en dien op als kleine hapjes.

iNFOeDGE

Meer info over
Avocado: Wiki/NL of Wiki/EN

Ook Interessant

smoothie-glas43
Avocado Smoothie
spaghetti43
Spaghetti Met Romige Avocado
digestive_biscuits43
Avocado Pie
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s