Ham Met Meloen En Vijgen – Feestelijk Voorgerecht

“Je Smaakpapillen Zullen Er Verliefd Op Worden!„

Vijg43Prosciutto con melone e fichi. Een feestelijk voorgerecht: lekker, snel en eenvoudig te bereiden.
Vijgen of meloenen worden klassiek gekoppeld met ham. Dit prachtig gerecht combineert de drie. De ham moet wel flinterdun gesneden worden, zodat de smaak van de ham de meloen niet gaat overheersen. Vijgen zijn ongetwijfeld het meest sensuele fruit van alle Toscaans fruit en door zijn kort seizoen des te kostbaarder. Serveer dit gerecht wanneer de vijgen en meloenen op hun hoogtepunt zijn, want buiten het seizoen zijn ze duur en smakeloos. Voor het beste resultaat maak je het gerecht op het laatste moment klaar, maar ingrediënten liefst niet te koud serveren.

KlassiekVoorgerecht4 personenItalië / ToscaneKoudZomer

Benodigdheden

  • Meloenen – 2 st (zoet en rijp – tip 1)
  • Vijgen – 4 st (verse, rijp – tip 2)
  • Rauwe ham – 20 dunne plakjes (gezouten of gerookt – tip 3)
  • Zwarte peper (versgemalen)
Bereiding: /
Keukengerei
Groentemes;
Snijplank (groen);
Eetlepel

Bereiding

  • De meloenen en vijgen moeten fris zijn, maar niet ijskoud (tip 4 en 5).
  • Snijd de meloenen doormidden, verwijder pitten met een lepel en snijd de helften verder in vier halve maantjes (tip 6 en 7).
  • Verwijder vervolgens met een mes de schil van elk partje.
  • Wikkel een sneetje ham rond elk partje meloen.
  • Snijd elke vijg in vier partjes, zorg er wel voor dat de vijg onderaan niet helemaal is doorgesneden.
  • Maak van de vier resterende plakjes ham een roosje.
  • Schik op elk bord vier partjes meloen met ham en een vijg met in het midden van de vijg een hamroosje gedrapeerd.
  • Bestrooi met versgemalen zwarte peper.

Serveren

  • Meteen serveren (tip 8 ).
  • Geef er toastjes of geroosterd brood bij.

Tips

  1. Mogelijke meloenen:
    • Cavaillon: uit Frankrijk, ook bekend onder de naam Charentais meloen. Heeft een gladde, geelgroene schil met donkere strepen en het oranje vruchtvlees is zoet.
    • Cantaloup: Ze zijn rond of iets afgeplat en de schil van de meloen bestaat uit een netachtig-omhulsel. Cantaloup zijn dessertmeloenen en het feloranje vruchtvlees heeft een heerlijk sappig en zoete smaak. Ze zijn ideaal voor in fruitsalades, maar ook prima te combineren met vis en gevogelte.
    • Galia: deze meloen, voornamelijk afkomstig uit Israël, heeft een geelgroene schil. Het lichtgroene vruchtvlees is mild, sappig en honingachtig zoet. Gekoeld in vruchtensalades smaakt deze meloen heerlijk.
  2. Vijgen:
    • De beste vijgen zijn de Italiaanse en de beste tijd om ze te eten is tijdens het vijgenseizoen, dat loopt van juni tot augustus.
    • De Griekse vijgen zijn goede tweede en het seizoen daarvoor loopt van september tot november.
  3. Mogelijke ham: Parma, Prosciutto, San Daniele (Italië); Serrano (Spanje); Ganda, Cobourg (België).
  4. Variatie op meloen/vijg: Men kan de meloen eventueel volledig vervangen door 12 verse vijgen of vijg weglaten en enkel meloen gebruiken.
  5. Men kan de meloenpartjes en/of vijgen eventueel eerst marineren in porto: neem 2 dl witte of rode port, vermeng met de partjes of bolletjes en laat een uurtje marineren. De port kan ook vervangen worden door zoete witte wijn, zoals Monbasillac.
  6. Men kan de meloenen ook in bolletjes serveren: steek er met behulp van een Parisienne-lepel bolletjes uit.
  7. Men kan de meloen ook in een waaier snijden: snijd de helften meloen nog eens in twee en snijd dan de twee parten in een waaier, dit wil zeggen de meloenpartjes moeten nog op een punt aan elkaar hangen, zodat je het in een waaier kunt garneren.
  8. Variatie op koude ham en meloen: Wikkel de meloenpartjes volledig in de plakken ham. Zet de parten onder een zeer hete grill, zodat de ham knapperig wordt en de meloen koud blijft. Direct serveren.

Drankadvies

  • Serveer er frisse witte wijn bij, zoals een Vermentino di Bolgheri.

Ook Interessant

Meloen43
Meloen Met Rauwe Ham
Vijg43
Salade Met Rucola, Vijgen, Mozzarella En Parmaham
perzikken43
Perzik Met Tonijn
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s