Tomate à La Monégasque

“Mediterraans„

Tomaten43Tomaat Op Monegaskische Wijze of tomaat gevuld met tonijnsalade.
De gastronomie Monaco is een subtiele mix met een sterke invloed van de Franse, Provençaalse, Niçoise en Italiaans keuken. In een woord: Mediterraans.

KlassiekVoorgerecht4 personenFrankrijk / MonakoKoud

Benodigdheden

  • Tomaten – 4 st (verse, smaakvolle)
  • Tonijn – 200 gr (uit blik: in olie of in eigen nat)
  • Kropsla – ½ st
  • Mayonaise – 4 el
  • Dragon – 1 à 2 tl (vers)
  • Kervel – 1 el (vers)
  • Peterselie – 2 el (vers)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot of steelpan; Opschep– of
pastalepel; Groentemes;
Snijplank (groen); Eet- of koffielepel; Platte schaal; Slacentrifuge; Vork; Mengkom; Roerlepel

Voorbereidend werk

  • De tomaten pellen (men kan dit gerecht ook klaarmaken met ongepelde tomaten) -> Water aan de kook brengen in een kookpot. De harde kern (daar waar het steeltje aan was bevestigd) uit de tomaten snijden en de tomaten in kokend water dompelen met een opschep- of pastalepel. Tomaten na 10 à 15 seconden er terug uitscheppen, verfrissen onder koud water en de pel aftrekken (als je dit te moeilijk vindt, bestaat er ook een tomaten-schilmes: niets kookpot, kokend water of pellen, maar gewoon schillen -> zie keukengerei/messen).
  • Het hoedje afsnijden en met behulp van een lepel het binnenste verwijderen (met name de zaadjes). De tomaten daarna omgekeerd op een platte schaal zetten om het sap te laten uitdruipen.
  • De buitenste harde bladeren van de sla aftrekken en de harde kern van de mooie groene bladeren verwijderen. De blaadjes sla meerdere keren voorzichtig spoelen in koud water en met een slacentrifuge de sla drogen.
  • De tonijn in een vergiet laten uitlekken.
  • Spoel de dragon, kervel en peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • De tonijn met een vork fijn pletten in een kom. Vervolgens mayonaise, peterselie, kervel en dragon toevoegen, op smaak brengen met peper en zout en door elkaar mengen (tip 1).
  • De tomaten omdraaien met de opening naar boven en opvullen met het gemaakte vulsel.
  • Het hoedje erop schikken en op ieder hoedje een weinig peterselie doen.

Serveren

  • De blaadjes sla op een schaal open leggen, de gevulde tomaten erop schikken en serveren met stokbrood.
  • Eventueel versieren met een hardgekookt ei (tip 2).

Tips

  1. Men kan de tonijnsalade nog verrijken met gekookte rijst en/of groentemacedoine of een andere groentemengeling.
  2. Wanneer je het lust, mag je de tomaat nog garneren met ansjovisfilets en eventueel een partje citroen.

Drankadvies

  • /

iNFOeDGE

Meer info over
Monaco (Wiki/NL)

Ook Interessant

Champagnecoupe43
Garnalen cocktail
Citroen limoen43
Poisson Cru
trostomaat43
Tomaat Garnaal
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s