Spek Met Ajuinsaus En Natuuraardappelen

“Met Heel Veel Smaak Gegeten Tijdens M’n Kinderjaren!„

bacon_spek43En zelfs nu nog! Dit is een gerecht welke ik heel veel en met smaak gegeten heb tijdens mijn kinderjaren, de jaren ’60, ’70 en ’80. Na de jaren ’90 ietsje minder, maar dat kwam omdat er meer en meer kookboeken op de markt kwamen (en later internet), wat resulteerde in zoveel gerechten en dan nog eens van zoveel verschillende culturen, allemaal uit te proberen: soms lekker, soms een tegenvaller.
Spek met ajuinsaus (uiensaus) en aardappelen is geen hoogstaand culinair gerecht, maar moet dat altijd, de volkskeuken of boereneten kan even lekker zijn, zelfs lekkerder, of niet?
Wat is jou gerecht die je terug brengt naar je kinderjaren waarbij, als je het proeft, je je goed en geborgen voelt, je terug denkt aan die vervlogen, maar toch zalige jaren, het aan je ouders doet denken,.. (niet een gerecht dat je blijft achtervolgen als een nachtmerrie dus!). Misschien wil je dat recept met andere delen, zo ja stuur het dan door via mail.

Hoofdgerecht4 personen BelgiëWarm

Benodigdheden

  • Spek – 12 plakken (gezouten)
  • Uien – 600 gr
  • Vleesbouillon – 5 dl
  • Witte wijnazijn – 2 à 4 el
  • Tarwebloem – 1 à 2 el
  • Bakboter
  • Aardappelen – 1 kg (bloemige)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Twee bakpannen;
Roerlepel; Kookpot

Voorbereidend werk

  • Pel de uien en snij ze vervolgens in schijfjes (ringen) van ± 0,5 cm dik. Maak de ringen los van elkaar.

Bereiding

  • Smelt de boter in een gewone bakpan en bak de uienringen in zo’n 15 minuten goudbruin.
  • Bestrooi met de bloem (tip 1) en roer de bloem goed door de ajuin om klonters te voorkomen.
  • Bevochtig met de bouillon, roer aanbaksel los en laat het geheel een minuutje opkoken.
  • Breng op smaak met peper, zout en azijn (tip 2).
  • Neem een andere pan, leg er het spek in en bak het op volgens eigen smaak: van licht gebakken tot krokant.
  • Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar, giet af en laat eventjes uitdampen.

Serveren

  • Verdeel het spek over de borden, schep er de aardappelen naast en giet rijkelijk de ajuinsaus over de aardappelen (het lekkerst is de aardappelen met een vork pletten en de ajuinsaus erdoor mengen. Hmmmmm, het water komt al in mijn mond, maar ja dat is dan weer persoonlijk).

Tips

  1. In plaats van bloem kan men ook een sausbinder gebruiken. Voeg deze toe, nadat de bouillon is toegevoegd aan de ajuin.
  2. De wijnazijn kan vervangen worden door balsamicoazijn.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Spek met ajuinsaus en aardappelen
* Bakharing met ajuinsaus en aardappelen
(in deze saus geen suiker toevoegen, maar wat extra azijn of citroensap)
* Hardgekookt ei met ajuinsaus en aardappelen
(eerst alles lekker door elkaar prakken, alvorens op te eten)

Ook Interessant

ajuin43
Ajuinstoemp Met Worst
winterwortelen43
Wortelstoemp Met Spek
spruiten43
Spruitjes stoemp Met Spekjes
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

3 thoughts on “Spek Met Ajuinsaus En Natuuraardappelen

  1. Mijn grootmoeder maakte deze saus alleen van spek, vlees-bouillonblokje en 1 dessertlepel majoraan. Dan kreeg ze een bruine jus. Dan stoofde ze de uien in boter, melk erbij en bond dit met een klein beetje maizena (tegenwoordig witte sausbinder). Dit was dan de groente. Dan stoofde ze v.t.v. appelpartjes met suiker in een klein beetje water. Dit mocht nog lauwwarm zijn en dan nog de krieltjes met schil. Ik maak dit nog steeds en iedereen in de familie is hier gek op! Zo maakte ze ook aardappeltjes met zoetzure haring (uit pot nemen en uit laten lekken) met een uien-melk saus. Niets is heerlijker dan een koude haring, warme aardappels en dan die witte warme uiensaus erover! Daarbij dan sla. Probeer het gewoon!

    • Ik ga het zeker en vast klaarmaken! Het ziet er in ieder geval lekker uit koude haring, warme aardappels en witte warme uiensaus.

    • Ik heb het met de koude haring, krielaardappeltjes en de witte warme uiensaus geprobeerd, het moet het toegeven het was lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s