Barbecuesaus, Memphis – Ook Wel Afgekort Als BBQ-saus

“De Perfecte Aanvulling Voor Elke Barbecue„

barbecue-43Barbecuesaus is, zoals de naam al impliceert, gecreëerd als bijgerecht voor bij de barbecue. Hoewel het op alle voedingsmiddelen kan toegepast worden, wordt het meestal op vlees gebruikt voor, tijdens en/of na het barbecueën, grillen of bakken. Traditioneel is het een geliefde saus voor ribbetjes (van varkens- of rundvlees) en kip. De ingrediënten van de saus kunnen variëren, maar de basis bestaat meestal uit tomatenpuree, azijn, suiker, mosterd en specerijen. De variaties in de saus zijn vaak te wijten aan regionale tradities. De consistentie van de saus kan ook variëren van waterige (dun en vloeibaar) tot zeer dik (dik en plakkerig).
Barbecue zonder barbecuesaus, neeeeee!
Dit recept is een Memphis Barbecue saus. Deze saus valt ergens tussen de lichte en zware tomaatcategorie en is pittig, licht zoet en dun genoeg om in het vlees te dringen in plaats van erop te zitten.

KlassiekSauzen4 personenUSAWarmZomer

Benodigdheden

  • Gezeefde tomaten – 4 dl (uit brik)
  • Dijon mosterd – 2 el (of mosterdpoeder)
  • Worcestershiresaus – 2 el
  • Olijfolie – 1 el
  • Gele ui – 1 kleine
  • Kandijsuiker, bruine – 3 el (basterdsuiker)
  • Melasse, donkere – 3 el (tip 1)
  • Sambal oelek – 1 tl (tip 2)
  • Rode wijnazijn – 1,5 dl
  • Tomatenketchup – 3/4 dl
  • Knoflook – 1 teentje
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bak– of steelpan;
Roerlepel

Voorbereidend werk

  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel het knoflookteentje, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.

Bereiding

  • Verhit voor de saus de olie in een pan en laat de gesnipperde ui en de knoflook glazig fruiten.
  • Voeg de gezeefde tomaten (passata), mosterd, Worcestersaus, suiker, melasse, sambal (of andere pikante saus), azijn, ketchup, en wat peper en zout toe en roer het geheel om.
  • Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes koken of tot de saus dik en geurig is (tot het de gewenste dikte heeft).
  • Zet vervolgens de staafmixer in de saus en mix ze glad (je kunt ook een blender gebruiken – tip 3).
  • Proef en breng desgewenst verder op smaak:
    • Te pittig: meer suiker of melasse toevoegen
    • Te zoet: meer azijn toevoegen
    • Te dun: langer laten sudderen
    • Niet pittig genoeg: meer sambal oelek, cayennepeper of andere hete sausen toevoegen
    • Te dik (Is dat mogelijk?): meer vloeistof in roeren
  • Laat het afkoelen en giet het over in een fles of bokaal (tip 4)

Serveren

  • Lekker bij gewone gerechten, maar zeker bij de barbecue.

Tips

  1. Melasse of molasse wordt al eeuwenlang gegeten. Het is een donkerbruine, stroperige vloeistof die ontstaat als bijproduct van het proces waarbij suiker wordt gemaakt. Door het hoge suikergehalte levert melasse veel energie (calorieën). De ‘zoute stroop’ is rijk aan mineralen, smaakt minder zoet dan andere stropen en wordt verwerkt in koekjes, gebak, taarten en sauzen. Daarnaast wordt er (illegaal) sterke drank van gestookt. Melasse wordt ook gebruikt als ingrediënt voor hoestsiroop – waarschijnlijk is dat de reden waarom kinderen zo dol zijn op die drankjes.
    Ruwe rietsuikermelasse is te koop in de betere biowinkel. Een mogelijke vervanger is ahornsiroop, een Canadese specialiteit gemaakt uit het sap van de esdoorn. Er is ook Luikse stroop, gemaakt van bieten en peren, en zelfs honing kan melasse vervangen. Natuurlijk zullen het suikergehalte, de kleur en de smaak steeds anders zijn.
  2. Sambal oelek kan vervangen worden door cayennepeper, tabasco, chilipoeder, chilisaus, chilipeper … zolang het maar pikant is.
  3. Wie een fluweelzachte saus wenst, kan ze zeven. Druk de saus met de bolle kant van een lepel doorheen een bolzeef.
  4. De saus is enkele weken in de koelkast houdbaar.

Variaties

* Gehaktballetjes met barbecuesaus
* Sloppy Joe (met barbecuesaus)
* Scampi met barbecuesaus
* Kip met barbecuesaus
* Ribbetjes met barbecuesaus
* Gegrilde (barbecue)worstjes met barbecuesaus, gemengde sla en gegrild stokbrood
* Hamburger met barbecuesaus, komkommersalade en frietjes
* Gegrilde worstjes met barbecuesaus, gemengde salade en gebakken aardappeltjes

iNFOeDGE

Meer info over
Barbecue sauce (Wiki/EN)

Ook Interessant

Paprika43
Paprikasaus
Aceto-Balsamico43
Wildsaus #1
Herbes_de_Provence43
Provençaalse Saus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s