Portosaus – Portsaus

porto-port43Portsaus

KlassiekSauzen4 personenWarm

Benodigdheden

  • Porto – 1,5 dl
  • Balsamico-azijn – 2 el (tip 1)
  • Fond of bouillon – 3 dl (volgens gebruikt vlees – tip 2)
  • Kristalsuiker – 1 el (tip 3)
  • Echte boter – 25 gr (ongezouten, ijskoud)
  • Room – ½ dl (optioneel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan; Aluminiumfolie;
Snijplank (bruin); Garde

Bereiding

  • Neem een bakpan en verhit er een klontje boter in..
  • Kruid vlees (gevogelte of wild) met peper en zout.
  • Bak het vlees mooi bruin aan beide kanten (zorg ervoor dat de boter niet aanbrand, desnoods nog een klontje toevoegen!).
  • Neem het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie of in een oven (100°C).
  • Blus de pan met de fonden roer het aanbaksel los met een garde.
  • Voeg porto en balsamico-azijn toe en laat voor de helft inkoken.
  • Breng op smaak met suiker, peper en zout (tip 4).
  • Saus eventueel verder indikken met een maïzena of koude roux tot gewenste sausdikte.
  • Werk de saus op met wat klontjes ijskoude boter en/of room.

Serveren

  • Vlees op de borden schikken en naperen met portosaus.

Tips

  1. De azijn kan weggelaten worden of vervangen worden door sinaasappelsap.
  2. Fond/bouillon kan vervangen of aangevuld worden door rode wijn.
  3. De suiker kan weglaten worden of vervangen door honing.
  4. Als men de saus gebruikt bij wild, kan men er nog 1 à 2 el aalbessengelei onder mengen.

Variaties

* Gebraden lamsvlees met portosaus
* Gebakken eendenborst met portosaus
* Kip met portosaus
* Gevulde kalkoen met portosaus
* Rosbief met portosaus en ganzenlever
* Biefstuk met portosaus en gebakken champignons
* Varkenshaasje met portosaus, warme seizoensgroenten en gebakken aardappelen
* Blinde vinken met portosaus, jonge worteltjes en aardappelen
* Everzwijnfilet met portosaus, spruitjes en puree

Ook Interessant

Rode paprika43
Paprikasaus
champignons43
Archiducsaus
Aalbessen43
Wildsaus #3
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s