Ajuinstoemp Met Worst

stamppot43Stoemp – Stamppot

Hoofdgerecht4 personenBelgiëWarmWinterStamppot – Stoemp

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (tip 1)
  • Ajuin – 600 gr
  • Echte boter – 50 gr
  • Melk – 2,5 dl
  • Braadworsten  – 4 st (tip 2)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; 2 bakpannen;
Pureestamper of roerzeef;
Steelpannetje; Roerlepel

Voorbereidend werk

  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in ± evengrote stukken (zodat ze gelijktijdig gaar zijn) en was ze onder stromend water.
  • Pel de ui en snij ze middendoor. Snij de ui vervolgens in flinterdunne plakjes (halve ringen).

Bereiding

  • Kook de aardappelen gaar in ‘licht gezouten’ water (aardappelen moeten volledig onder water staan).
  • Stoof ondertussen de ajuin aan in wat boter tot ze glazig of goudbruin zijn.
  • Giet de aardappelen af, laat uitdampen, laat ze opbloemen door ze boven het vuur op te schudden en plet fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree).
  • Resterende boter met de melk opwarmen in een steelpannetje.
  • Gestoofde ajuin en melk toevoegen aan de puree, op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
  • Roer door elkaar of klop luchtig op met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt.
  • Bak de worsten in een pan.

Serveren

  • Serveer de puree met de worsten (tip 3).

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Beslis zelf welke soort worst: braadworsten (varkens-, kippe-,…), barbecueworsten, mergueze, chipolata’s,…
  3. Men kan er eventueel vleessaus bij serveren.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

witloof43
Witloofstoemp Op Zijn Brabants
winterwortelen43
Wortelstoemp Met Spek
spruiten43
Spruitjes stoemp Met Spekjes
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s