Kabeljauw Op Vlaamse Wijze – Eenvoudig, Snel En Lekker!

“Lekker En Eenvoudig„

Citroenen43Of kabeljauw op z’n Vlaams is een klassieker uit West-Vlaanderen. Een lekker gerecht dat je snel en zonder veel moeite kan bereiden.

KlassiekHoofdgerecht4 personenBelgië / West-VlaanderenWarm

Benodigdheden

  • Kabeljauw – 4 moten (van elk 250gr)
  • Uien – 4 st (in halve ringen – tip 1)
  • Peterselie – 2 el (verse, fijngehakt)
  • Mosterd – 2 el (niet te scherp)
  • Paneermeel – 6 el
  • Echte boter (ongezouten)
  • Citroen – 1 st
  • Droge witte wijn – 2 dl (tip 2)
  • Room – 2 dl
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Groentemes;
Snijplank (groen);
Mengkom; Roerlepel;
Bakpan; Ovenschaal;
Bakpapier; Steelpannetje

Bereiding

  • De citroen schillen, de resterende witte velletjes van de citroen zo veel mogelijk wegpellen en de citroen in schijfjes snijden.
  • Meng mosterd, paneermeel, peterselie en ± 25gr zachte boter goed door elkaar (dit mengsel noemt men een persillade – tip 3). De persillade moet smeerbaar zijn (niet te lopend dus), desnoods nog wat peterselie of paneermeel toevoegen.
  • Kabeljauwmoten kruiden met peper en zout.
  • Smeer op elk mootje vis wat van de persillade.
  • Stoof de uiringen in wat boter tot ze glazig of goudgeel zijn (tip 4) en kruid met peper.
  • Doe dit uimengsel in een beboterde ovenschaal.
  • Leg hierop de kabeljauwmoten (met de persillade aan de bovenkant) en bedek met een paar schijfjes citroen (hou er nog wat apart om te garneren).
  • Giet de wijn bij in de ovenschaal, rond de vis en breng aan de kook.
  • Bedek schaal met bakpapier en plaats het in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende 20 minuten of tot de vis gaar is.
  • Verwijder bakpapier, haal de schijfjes citroen van de vis, zet grill aan en laat de persillade even bruinen.
  • Leg op elk bord een laagje uitjes en daarop heel voorzichtig een kabeljauwmoot en houd warm (tip 5).
  • Werk de saus af door het kookvocht te zeven, in een pannetje te doen, de room (tip 6) bij te gieten en ¼ te laten inkoken.
  • Proef en breng de saus eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Giet de saus over of rond de kabeljauw en garneer met een schijfje citroen.
  • Serveer met gekookte aardappelen, gebakken aardappelpartjes of aardappelpuree.

Tips

  1. In plaats van uien mogen het ook sjalotjes zijn.
  2. Wijn kan vervangen worden door bier en/of visfumet. Als bier kan men gewone pils of witbier nemen. Blonde abdij- en trappistenbier kan ook, zelfs de amberkleurige, maar hier moet men wel met het volgende rekening houden: als men hier teveel van gaat gebruiken, kan het gerecht bitter gaan smaken. Dus bij dit soort bieren neemt men beter de helft bier en de helft visfumet.
  3. De persillade kan ook gemaakt worden zonder de boter of aangevuld met fijngehakte bieslook.
  4. Het stoven van de uien kan men achterwege laten en ze zo in de beboterde ovenschaal leggen.
  5. Wilt u het eenvoudiger, laat dan de uiringen bij het kookvocht en werk de saus af met de uiringen in (het vocht niet zeven).
  6. Als je niet zo van room houd kan je dit weglaten, maar roer er dan een paar klontjes ijskoude echte boter mee onder (de saus dan niet meer laten koken!).

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

peterselie bieslook dille43
Kabeljauw Met Spek, Fijne Groentjes En Kruidenroom saus
Currypoeder43
Kabeljauw Met Currysaus En Kruidenpuree
kruiden43
Kruidenstoemp En Koolvis Met Mosterdsaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

5 thoughts on “Kabeljauw Op Vlaamse Wijze – Eenvoudig, Snel En Lekker!

  1. Het was echt heel lekker en gemakkelijk om te maken, dus wat willen we nog meer. Volgende keer probeer ik het met bier, lijkt me een beetje speciaal. Ik laat het je weten!
    Graag nog veeeeeel recepten!!!!!

  2. De vorige keer maakte ik dit met wijn en nu wil ik het graag met bier proberen. Welk bier moet dat zijn (gewoon pils of donker)? En kan ik er dan ook room bij gebruiken?

  3. Gewoon pils en witbier is geen enkel probleem. Blonde abdij- en trappistbieren kan ook, zelfs de amberkleurige, maar hier moet men wel met hetvolgende rekening houden: als men hier teveel van gaat gebruiken, kan het gerecht bitter gaan smaken. Dus bij dit soort bieren neemt men beter de helft bier en de helft visfumet.

    Wijn of bier in het gerecht, maak geen verschil voor de room en kan dus naar believen worden toegevoegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s