Faubonnesoep – Bonensoep

“Potage à La Faubonne„

Droge-witte-bonen43Is een fantastische soep gemaakt met puree van witte bonen en een garnituur van wortel-, selder- en prei-julienne.

KlassiekSoep4 personenFrankrijkWarm

Benodigdheden

  • Droge witte bonen – 250 gr (kleine of grote)
  • Ui – 1 st
  • Bleekselder – 1 stengel
  • Wortel – 1 st
  • Preiwit – 1 st
  • Laurier – 1 blad
  • Tijm – 2 verse takjes
  • Bakboter of olijfolie
  • Kippenbouillon – 1,5 l (of blanke fond)
  • Kervelplukjes (fijngehakt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • GARNITUUR
  • Wortel – 1 st (in julienne of brunoise)
  • Bleekselder – 1 stengel (in julienne of brunoise)
  • Preiwit – 1 st (in julienne of brunoise)
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Kookpot;
Schuimspaan;
Vergiet; Soeppan met deksel; Staafmixer

Voorbereiding

  • De droge witte bonen (tip 1) daags voordien in een kom met veel koud water te week zetten. Bij gebruik, de bonen meerdere keren wassen in koud water.

Voorbereidend werk

  • Pel de sjalot, snij ze middendoor en snij de sjalot vervolgens in grove stukken.
  • Was de bleekselderstengel onder stromend water en snij het vervolgens in grove stukken.
  • Was de wortel onder stromend water, schil het met een dunschiller en snij ze daarna in grove stukken.
  • Snij het groen van de prei (er mag een paar centimeter groen aan de prei blijven), verwijder de onderkant een paar centimeter boven de wortels, haal ook het buitenste vel van de prei, snij daarna de prei in grove stukken en was ze onder stromend water.
  • Spoel de kervel onder stromend water af en hak het daarna fijn.
  • GARNITUUR
  • Was de wortel onder stromend water, schil het met een dunschiller en snij ze daarna in stukken van 5 cm. Snij de stukken daarna in fijne julienne (reepjes)
  • Was de bleekselderstengel onder stromend water en snij het vervolgens in stukken van 5 cm. Snij de stukken dan in fijne julienne (reepjes).
  • Snij het groen van de prei, verwijder de onderkant een paar centimeter boven de wortels, haal ook het buitenste vel van de prei, snij daarna de prei in stukken van 5 cm en was ze onder stromend water. Snij de stukken prei daarna in fijne julienne (reepjes).

Bereiding

  • Vul een ruime kookpot met water en kook er 10 minuten lang de bonen in. Afschuimen met een schuimspaan.
  • Giet ze door een vergiet, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
  • Verhit wat boter of olijfolie in een soeppan, voeg ui, wit van prei, selder en wortel toe en laat het geheel fruiten.
  • Voeg vervolgens de bonen, laurierblad en tijmtakjes toe, bevochtig met de bouillon of fond en breng aan de kook. Goed afschuimen.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat zeer zachtjes gaarkoken onder gesloten deksel: voor kleine bonen circa 1 ½ uur en voor grote bonen circa 2 uur.
  • Men kan, zodra de bonen gaar zijn, ervoor kiezen om de volledige soep te pureren en garnituur te gebruiken of een gedeelte van de soep te pureren, zonder garnituur.
    • Met garnituur: de soep volledig mixen met een staafmixer en garnituur toevoegen.
      • Garnituur bereiden: wat boter smelten in een pan en de julienne of brunoise hierin gedurende enkele minuten beetgaar laten stoven.
    • Zonder garnituur: schep voorzichtig een gedeelte van de gare witte bonen eruit. Pureer de rest van de soep (tip 2) en voeg vervolgens de apart gehouden bonen weer toe.
  • De soep terug laten opkoken, verder op smaak brengen met peper en zout en de fijngehakte kervelplukjes aan de soep toevoegen (tip 3).

Serveren

  • De soep zeer warm opdienen.

Tips

  1. Men kan deze soep ook bereiden met 600 gr (uitgelekt) witte bonen uit blik: verhit wat boter of olijfolie in een kookpot, voeg ui, wit van prei, selder en wortel toe en laat het geheel fruiten. Voeg vervolgens laurierblad en tijmtakjes toe, bevochtig met de bouillon of fond en breng aan de kook. Laat 30 minuten koken, mix de soep (eerst laurier en tijmtakje verwijderen), voeg bonen toe (en dan eventueel bonen volledig pureren of deels pureren), op smaak brengen met peper en zout en laat het geheel nog 5 minuten goed doorwarmen.
  2. Doorzeven/pureren: met een roerzeef of staafmixer de soep mixen en daarna eventueel door een puntzeef halen voor een fluweelachtige soep.
  3. Men kan nog wat fijngehakte peterselie en 1 dl room toevoegen, alsook kleine spekblokjes (100gr) welke licht krokant gebakken zijn.

Variaties

* Faubonnesoep met spekjes
Voeg de laatste 30 minuten een blok van 200gr ongezouten spek toe. Haal spek eruit en snij in kleine stukjes. Voeg terug toe aan de gepureerde of deels gepureerde soep en warm alles terug op. Lekker met in blokjes gesneden en goudbruin gebakken (in olijfolie) stokbrood.

Ook Interessant

erwten43
Clamartsoep
borlotti_bonen43
Pasta e Fagioli
Kikkererwten43
Kikkererwten soep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s