“Zeer Lekker Tussendoortje„
Het gerecht ontstond rond (juist voor, tijdens of juist na) de Tweede Wereldoorlog en was toen “enorm” populair. Het is voor mij puur jeugdsentiment, want als dit in de oven staat, komt de overheerlijke geur je echt tegemoet (zelfs bij het schrijven van dit, komt het water me in de mond). Het is een Belgische lekkernij, gemaakt van broodresten, melk, rozijnen, eieren en suiker. Verder is er heel wat variatie mogelijk: men kan in plaats van of naast de rozijnen ook ander gedroogd fruit -welke eerst werd geweekt- of gekonfijt fruit toevoegen. Ook chocolade en/of kersen is mogelijk. Nog populaire toevoegingen zijn kaneel, cacao en puddingpoeder.
Bodding is dus de oplossing voor al je restjes oud brood! Alle soorten oud brood komen in aanmerking, van rozijnenbrood, oude croissants tot overschotjes van cake.
De reden waarom bodding of broodpudding uit de gratie verdwenen is en blijft voor mij een raadsel. Kan iemand mij vertellen waarom men dit niet (meer) lekker vindt? Mijn kinderen vinden het nog steeds lekker, zolang er maar suikerglazuur over gegoten is!
Klassiek │ Dessert │ 6 personen │ België │ Koud | |
|
Bereiding: / Keukengerei 2 mengkommen; Broodmes; Snijplank (wit); Steelpannetje; Pureestamper; Roerlepel; Garde; Spatel; Springvorm Ø 24 cm; Breinaald of wafelvork |
Voorbereidend werk
- Laat in een kom de rozijnen wellen in lauw water of rum gedurende een half uur.
- Snijd het brood (al dan niet met korst) en koeken in grove stukken.
Bereiding
- Maak de melk in een kookpot lauw en voeg er de suiker en een snufje zout aan toe.
- Doe er het brood, koeken en peperkoek bij en laat een 15 à 30 minuten weken (de tijd hangt af van hoe oud en hoe droog het brood is).
- Plet alles fijn met een pureestamper, totdat men een dikke brij bekomt. Het kan zijn al naargelang de droogte van het brood, dat men nog wat melk moet toevoegen. Het beslag moet smeuïg zijn, maar ook niet te vochtig (tip 4).
- Doe er de rozijnen, losgeklopt eigeel, wat extract (hoeveelheid volgens eigen smaak) en het bakmeel bij. Roer alles goed door elkaar.
- Klop de eiwitten stijf tot sneeuw en spatel het voorzichtig onder het mengsel.
- Vet de springvorm in met boter en bestrooi met een klein beetje bloem. Giet overtollige bloem weg.
- Doe het mengsel in de springvorm.
- Laat bakken in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 60 minuten. Doe de breinaald test: steek een naald in de taart en als deze er droog uit komt heeft de taart lang genoeg gebakken.
- Haal uit de oven, laat afkoelen, ontvorm en snij in parten.
Serveren
- Men kan de bovenkant van de cake (alvorens in parten te snijden) eventueel bedekken met een laagje wit glazuur (een mengeling van bloemsuiker en water) of chocoladeglazuur.
- Overgiet met warme vanillesaus of vruchtensaus.
Tips
- Alle brood is goed, zelfs sandwiches, pistolets, rozijnenbrood en suikerbrood, maar gebruik liefst veel wit en weinig bruin, anders wordt het te zwaar en te droog.
- Variatie op de donkerbruine kandijsuiker: men kan ook een mengeling van bruine en witte suiker nemen.
- Variatie op rumextract: men kan dit vervangen door echte rum, cognac of als men geen alcohol lust 1 tl kaneelpoeder.
- Heeft men het liever wat grover, laat het pletten dan achterwege en meng het geheel goed onder elkaar.
Drankadvies
- /
Ook Interessant
![]() Brusselse Peperkoekpudding |
![]() Hemelse Panettone Broodpudding |
![]() Bread And Butter Pudding |
![]() |
![]() |
Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).
fantastische site, met veel goede recepten en uitleg.
Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.
When I look at your website in Safari, it looks fine
but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, excellent blog!