Gekookte Eieren – Iedereen Kan Koken, Zelfs Een Ei

“Kookrecepten Voor Iedereen, Want Iedereen Kan Koken!„

eieren-43Om het beste resultaat te bekomen vertrek men steeds van verse eieren. Neem ook liefst een scharrelei in plaats van een ei van een batterijkip: de structuur van een scharrelei is veel steviger.

KlassiekBijgerecht4 personenBelgiëWarm of Koud

Benodigdheden

 • Eieren – 4 st (kraakvers, liefst scharrel- of vrije uitloopeieren, al dan niet bio – tip 1)
 • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Speld,
naald of cocktailprikker;
Eet-, opschep– of pastalepel

Bereiding

 • Haal de eieren het liefst een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen (dit om barsten te voorkomen).
 • Breng in een ruime kookpot voldoende water (de eieren moeten volledig onder staan) met wat zout aan de kook.
 • Prik, met een speld of een prikker, een gaatje in de bolle kant van de eieren, dit om barsten tijdens het koken te voorkomen.
 • Leg, zodra het water kookt, voorzichtig met een lepel de eieren erin. Breng het water weer aan de kook.
 • Vanaf het moment dat het water weer begint te koken, begint de kooktijd van de eieren te lopen (tip 2, 3 , 4 en 5).

Kooktijden

 • 02 à 03 minuten: -> Heel zacht gekookt (het eiwit is nog wat lopend)
 • 04 à 05 minuten: -> Zacht gekookt
 • 06 à 07 minuten: -> Half zacht gekookt (of is het half hard gekookt)
 • 08 à 10 minuten: -> Hard gekookt
 • Neem de eieren na het koken uit het kookwater en laat ze schrikken onder de stromend koud water. Door het schrikken wordt het kookproces onmiddellijk stopgezet en voorkom je een zwart randje rond het eigeel. Daarna kan je ze ook makkelijker pellen.

Serveren

 • Serveer het gekookt ei warm of koud.

Tips

 1. Stempelcode op Eieren – Bio, Vrije uitloop, Scharrel, …
  Eieren – Wat betekent de code die op eieren gedrukt staat?
  Volgens de Europese regelgeving moet op elk ei dat verkocht wordt een ei-code (of is het eiercode?) staan. Deze code bestaat uit 7 of meer cijfers en letters. Bijvoorbeeld zoals op deze foto…
  Het eerste cijfer (van 0 tot 3) duidt aan in welk leefsysteem de kippen leven – de lettercode geeft het land van herkomst weer – dan volgen nog 4 cijfers die het herkenningsnummer van de ‘producent’ zijn – daarna kunnen er nog 1 of 2 cijfers achter staan die het hoknummer aanduiden.
  Het eerste cijfer van de eiercode: de soort kippenhouderij
  De beste manier om te weten of je ei diervriendelijk is, is door te kijken naar het stempel op het ei. Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip geleefd heeft. De codes gaan van 0 tot 3. Hoe hoger het cijfer, hoe groter het dierenleed.

  • code 0 – Biologische Eieren
   Europees Bio Label – Biologische producten herkennenBiologische eieren of EKO-eieren zijn herkenbaar aan het officiële BIO- of EKO-logo dat op de doos gedrukt staat. Dit zijn de diervriendelijkste eieren die je in de winkel kan kopen.
   In de stal hebben de kippen stro om in te scharrelen, er zijn voldoende zitstokken om te rusten of slapen en er zijn ook legnesten om hun ei in te leggen. In de stallen zitten maximum 6 kippen per vierkante meter.
   Buiten hebben de kippen ook nog de beschikking over een uitloop van 4 vierkante meter per kip. Het voer dat de kippen krijgen is biologisch, dus onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd.
   Alleen voor biologische kippen is het preventief wegbranden of kappen van een (levend) deel van de snavel verboden.
   Waarom voor biologische eieren kiezen?
   Biologische eieren zijn lekkerder, voedzamer en gezonder. En dus ook beter voor de kippen waar ze vandaan komen. Deze kippen leiden meestal een prima leven met voldoende ruimte en in zekere vrijheid. Toch in vergelijking met al die andere kippen die het heel wat minder goed hebben.
   Want miljoenen kippen kunnen daar alleen maar van dromen. De meeste kippen mogen immers zelfs nooit buiten komen en leven in ongezonde stresserende situaties kort op elkaar. Hoe meer biologische kippen er komen, hoe beter. Voor de kip, voor de biologische sector en voor ons.
   Als je je eieren moet kopen in de winkel, is kiezen voor biologische eieren in ieder geval de beste keuze. Alhoewel ook daar nog veel verschil in zit…
  • code 1 – Vrije uitloop Eieren
   Deze eieren worden meestal graseieren, uitloopeieren of eieren van vrije-uitloop genoemd. Dit zijn eieren die afkomstig zijn van kippen die in een soort scharrelstallen zitten maar ook een uitloopruimte hebben waar ze naar buiten kunnen.
   Binnen leven de kippen met 7-9 per vierkante meter. Buiten is er per kip 4 vierkante meter beschikbaar. De uitloop moet grotendeels begroeid zijn en in lange uitlopen moeten de kippen ook ergens kunnen gaan schuilen en een extra plek met drinkwater beschikbaar hebben.
   Bij deze kippen wordt wel een deel van de snavel verwijderd.
  • code 2 – Scharrel Eieren
   Scharreleieren komen van kippen die enkel binnen in stallen leven. Ze hebben daar de beschikking over zitstokken en legnesten. In een deel van de stal moet er ook wat stro op de vloer liggen om in te kunnen scharrelen.
   Ze zitten in deze stallen met maximum 9 kippen per vierkante meter. Ze hebben geen uitloop naar buiten en komen dus ook nooit in de buitenlucht.
  • code 3 – Kooi Eieren of Legbatterij Eieren
   In legbatterijen zitten kippen met vier of vijf samen in kleine draadkooitjes. Elke kip heeft de ruimte van 1 A4’tje. Dat is te weinig om de vleugels uit te kunnen slaan. Ook andere natuurlijke kippen-behoeften zoals een stofbad nemen en het maken van een legnest kunnen daar helemaal niet.
   Vanaf 2012 is de legbatterij verboden. De verrijkte legbatterij of klein-volière mag dan nog wel: dit betekent dat de kippen in een kooitje zitten met anderhalf A4’tje ruimte per kip, een scharrelmatje en er hangt een flap om hun ei achter te leggen.
   Legbatterij eieren mogen sinds 2004 al niet meer in supermarkten verkocht worden. Maar ze zitten wel nog verwerkt in allerlei producten (mayonaises, koekjes, …) en worden ook nog veel geëxporteerd. En ze zijn soms helaas ook nog verkrijgbaar op markten en in buurtwinkels.
 2. Draai de eieren na 2 minuut koken om: op deze manier blijft het eigeel beter in het midden zitten.
 3. Eieren kunnen besmet zijn met salmonella, maar de kans is klein dat je een besmet ei treft. Wil je er zeker van zijn dat eventuele bacteriën gedood zijn, gebruik dan eieren die gaar zijn, zoals een hardgekookt ei.
 4. Kook geen eieren in hun schaal in de microgolfoven. Wanneer het vocht in het ei het kookpunt bereikt, gaat het verdampen. De gevormde stoom voert de druk in het ei op tot het explodeert in je microgolfoven. Geen goed idee dus (als je weet dat je microgolfoven dan vanboven tot onder, 360 graden rond, vol hangt met half-rauw ei)!
 5. Er bestaan ook eierkokers, waar naargelang je de hoeveelheid water toevoegt de eieren, half zacht, zacht, half hard of hard zullen zijn.

iNFOeDGE

Meer info over
Scharreleieren (Wiki/NL)

Ook Interessant

Eigeel43
Gepocheerde Eieren
kogelbiefstuk43
Filet Américain
kogelbiefstuk43
Steak Tartaar
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Een gedachte over “Gekookte Eieren – Iedereen Kan Koken, Zelfs Een Ei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.