Tomaat Garnaal – Wie Kan Daar Aan Weerstaan

“Uitbundig Klassiek Deze Authentieke Topper„

gepelde noordzeegarnalen43Tomate crevette zoals ze ook zeggen. Is één van de bekendste garnaalgerechten en zo typisch Belgisch waar maar weinig Belgen aan kunnen weerstaan. De grijze garnaal is de ongekroonde koning van onze Noordzee en de tomaat de ongekroonde koning van de Belgische landbouw! Dit resulteert in een perfecte balans van smaken. Iedereen kan dit gerecht maken, maar het valt of staat met de ingrediënten: gebruik smaakvolle tomaten, vers gepelde grijze Noordzeegarnalen en zelfgemaakte of kwaliteits-mayonaise. Dit gerecht heeft door de jaren heen bewezen dat het goed en lekker is, het verdient dus geen moderne interpretatie en/of verkracht te worden door toevoegingen van wat of welke ingrediënten dan ook. Wil je dit dan toch doen, geef het dan tenminste een andere naam!

KlassiekVoorgerecht4 personenBelgië / West-VlaanderenKoud

Benodigdheden

  • Tomaten – 4 st (verse, rijpe, smaakvolle)
  • Grijze garnalen – 400 gr (dagvers, ongepeld – tip 1)
  • Mayonaise – 4 el (tip 2)
  • Room – 2 el (licht opgeklopt – optioneel)
  • Peterselie, platte – 2 el (vers)
  • Sla (een mengeling van verschillende soorten, in chiffonade – tip 3)
  • Eieren, hardgekookt – 2 st (of halfhard gekookt, in vier kwartjes gesneden)
  • Citroen – 1
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Officemes; Kookpot;
Eet-, opschep– of pastalepel;
Snijplank (groen); Koffielepel; Rooster of keukenpapier; Mengkom; Roerlepel

Voorbereidend werk

  • Onderkant tomaten kruiselings insnijden en 10 seconden onderdompelen in kokend water. De tomaten afkoelen in koud water, voorzichtig pellen en het groene kroontje verwijderen. Een hoedje van elke tomaat snijden en met een koffielepeltje alle pitjes en het sap uit de binnenkant van de tomaat verwijderen. De binnenkant van de tomaten bestrooien met een weinig zout en ze omgekeerd op een rooster of keukenpapier goed laten uitlekken.
  • Pel de grijze garnalen zelf met de hand: smijt de kopjes en pantsers (staartgedeelte) zeker niet weg, maar vries het allemaal in. Daar kan je later een lekkere bouillon, of vissoep mee maken. Als je het pellen niet graag doet, kan je natuurlijk aan je visboer vragen naar handgepelde. Geloof me, deze smaken stukken beter dan de machinaal gepelde garnalen die in plastiekverpakkingen terecht komen in de supermarkten.
  • Spoel de peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.
  • Snij de citroen in kwartjes.

Bereiding

  • Meng de mayonaise, room en de peterselie in een klein kommetje. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de tomaten met de garnalen en plaats het hoedje terug op de tomaat.
  • Bordjes bedekken met de sla-chiffonade en de gevulde tomaat erop zetten.

Serveren

  • Garneren door een plukje peterselie of tuinkers en enkele garnaaltjes op het hoedje van de tomaat te schikken.
  • Leg per bord (op de sla, rond de tomaten) nog twee kwartjes ei en een kwartje citroen. Bedruppel wat saus rond de tomaat.
  • Heerlijk als voorgerecht met eventueel stokbrood of als hoofdgerecht met lekkere verse frietjes.

Tips

  1. Voor dit recept neemt men liefst ongepelde grijze garnalen en pelt men ze zelf. Het gaat natuurlijk veel sneller als u de garnalen gepeld (machinaal gepeld en verpakt in een plastiek potje) koopt, maar geloof me, er is een groot smaakverschil tussen de verpakte gepelde garnalen en de garnalen die men bij de visboer vers koopt en zelf pelt (de pantsertjes kan je dan nog invriezen, om er later nog een lekkere fond van te maken). Ik hoef niet te schrijven welke van de twee (machinaal of handgepeld) lekkerder smaakt, denk ik. Bij tijdsgebrek kan je eventueel de handgepelde garnalen van de visboer nemen.
  2. Variatie op mayonaise: kan men vervangen door cocktailsaus.
  3. Het resultaat van het in fijne slierten/reepjes snijden van bladgroenten en kruiden noemt men chiffonade.

Drankadvies

  • Een droge witte wijn, zoals een  Graves.

Ook Interessant

trostomaat43
Tomate à La Monégasque
Champagnecoupe43
Garnalen cocktail
Citroen limoen43
Poisson Cru
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s