Pecan Pie – Notentaart Van Amerikaanse Oorsprong

“Dit Is Een Klassiek, Traditioneel ‘Pecan Pie’ Recept„

Pecannoten43Pecan Pie of pecantaart is een zoete taart voornamelijk gemaakt van siroop en pecannoten en wordt beschouwd als een Zuid-Amerikaanse specialiteit. Het is uitgegroeid tot een hoofdbestanddeel van veel vakantie maaltijden.
Het geheim van deze rijke taart is de suiker en siroop eerst te laten samen smelten.
De pecan-noot is zeer populair in Amerika en lijkt qua smaak, uiterlijk en structuur veel op een walnoot. Het heeft een dunne gladde, roodbruine schaal, is langwerpig van vorm en heeft een zoetige tot nootachtige smaak.

KlassiekTaart4 personenUSAWarm of Koud

Benodigdheden

  • Kruimeldeeg – 1 rol (250gr, kant-en-klare)
  • VULLING TAART
  • Echte boter – 50 gr (ongezouten)
  • Basterdsuiker – 100 gr (lichtbruin)
  • Siroop/stroop – 2,5 dl (vloeibaar – tip 1)
  • Vanille-extract – 1 à 2 tl (of zakje vanillesuiker)
  • Zeezout – een snufje
  • Eieren – 3 st (kraakvers)
  • Bloem – 2 el (tip 2)
  • Pecan- of walnoten – 225 gr (gehalveerd of in vieren)
Bereiding: /
Keukengerei
Steelpannetje;
Mengkom; Garde;
Taartvorm Ø 24 cm;
Officemes; Vork;
Breinaald of wafelvork;
Taartrooster

Bereiding

  • In een pan de boter, suiker, siroop, vanille-extract en zout 2 à 3 minuten opwarmen, zodat de boter en suiker in de siroop smelt. Laat 5 à 10 minuten afkoelen.
  • Klop de eieren los, samen met de bloem en giet daarna het siroopmengsel er geleidelijk bij, onder voortdurend roeren. Dit moet goed gemengd worden met een garde, zodat het mengsel glad en klontervrij is.
  • Bekleed de taartvorm met het kruimeldeeg, verwijder overtollig deeg aan de randen van de taartvorm, prik gaatjes in de bodem van het deeg met een vork, leg er gewicht op (bonen of rijst) en bak 8 à 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven (tip 3).
  • Haal taart uit de oven, verwijder gewicht en laat even afkoelen. Verminder de temperatuur van de oven naar 180°C.
  • Leg de noten (tip 4) op de deegbodem (mooi open leggen), giet het mengeling over de noten (zorg ervoor dat al de noten bedekt zijn met het mengsel) en zet terug in de oven.
  • Bak verder af gedurende 20 à 30 minuten (tip 5) of tot een breinaald er droog uit komt: de noten zullen naar het oppervlak van de taart rijzen.
  • Even laten afkoelen, uit de taartvorm halen, verder laten afkoelen op een taartrooster, in 8 punten snijden en lauwwarm of koud opdienen.

Serveren

  • Deze notentaart is zwaar, maar lekker!!!
  • Serveren met opgeklopte gesuikerde room en/of een bolletje vanille-ijs.

Tips

  1. Traditioneel gebruikt men corn syrup of maïssiroop (donkere of lichtere), maar andere siroop/stroop kan ook, zoals lichte of donkere kandijsiroop van Candico, Golden syrup, keukenstroop, rietsuikerstroop, maple-syrup (ahornsiroop), …
    • De combinatie suiker en siroop: donkere suiker met lichte siroop of lichte suiker met donkere siroop.
  2. Soort bloem: tarwebloem, zelfrijzende bakmeel of vanillepuddingpoeder (dan geen vanille-extract gebruiken).
  3. Men kan het voorbakken van het deeg ook achterwege laten en het mengsel direct over het ongebakken deeg gieten. Taart de eerste 10 minuten op 200°C bakken, daarna temperatuur verminderen naar 175°C en verder afbakken.
  4. Men kan eerst de noten bij in de oven steken tijdens het voorverwarmen van de oven, zo’n 10 minuten, zodat ze licht geroosterd zijn.
  5. Bedek, de laatste helft van de totale baktijd, de randen van het deeg met aluminiumfolie om te voorkomen dat de korst verbrand.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

graham-crackers43
New York Cheesecake
pompoenen43
Pumpkin Pie
avocado43
Avocado Pie
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s