Bami Goreng – Indonesische Keuken

“Gebakken Noedels„

verse-eiernoedels43Bami goreng is, zoals Nasi Goreng, natuurlijk afkomstig uit de Indonesische keuken, en door de Javanen naar Suriname gebracht, waar het door alle bevolkingsgroepen wordt gegeten. En er zijn zoveel variaties als er mensen zijn…
Nasi: Gebakken rijst – Bami: Gebakken noedels

KlassiekHoofdgerecht4 personenIndonesiëWarm

Benodigdheden

  • Ei- of rijstnoedels (mie) – 300 gr
  • Sojascheuten – 150 gr
  • Rood chilipepertje – 1st
  • Gele uien – 2 st
  • Preiwit – 2 st
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Eieren – 2 st (kraakvers)
  • Koriander – 2 tl (gedroogde zaadjes, gemalen)
  • Komijnpoeder – 1 tl
  • Ketjap Manis – 3 el (zoete sojasaus)
  • Sambal Oelek – 2 tl (tip 1)
  • Kipfilet – 300 gr
  • Gekookte ham – 100 gr
  • Olijfolie
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Ketjap Anis (zoute sojasaus, of oestersaus – optioneel)
Bereiding: /
Keukengerei
VleesmesSnijplank (geel, bruin en groen); Groentemes;
Twee mengkommen; Garde; Wok; Woklepel; Kookpot; Vergiet; Antiaanbakpan

Voorbereidend werk

  • Snij de kip in blokjes (grootte naar eigen voorkeur), breng op smaak met peper en zout en snij de ham in kleine blokjes.
  • Was het pepertje onder stromend water, snij het vervolgens op een snijplank in fijne ringen met een groentemes (zonder pitjes als je het niet té pikant wilt).
  • Pel de uien en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de uien vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Snij het groen van de prei, verwijder het buitenste blad, snijd daarna de stengel in de breedte doormidden, maar laat de stronk intact. Je kunt de prei nu goed wassen tussen de verschillende lagen van bladeren. Snij de prei vervolgens in fijne plakjes.
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.

Bereiding

  • Meng de Sambal goed onder de Ketjap Manis.
  • Verwarm de olie in een wok en bak de kip en hamblokjes (tip 2): alles in beweging houden met een woklepel.
  • Als deze wat kleur hebben gekregen, breng dan ui, pepertje, knoflook, koriander en komijn (tip 3) bij in de wok en laat groenten glazig fruiten.
  • Voeg daarna de prei en de sojascheuten (tip 4) toe, stoof deze enkele minuten mee.
  • Kook de noedels gaar volgens verpakking, eventueel in kippenbouillon, giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  • Als prei en sojascheuten beetgaar zijn, voeg dan de hete gekookte noedels en het ketjapmengsel toe en laat alles op een niet te heet vuur nog een minuutje verder sudderen.
  • Op smaak brengen met peper en zout.
  • Klop de eieren los, bak ze op als een gewone omelet, snij ze in fijne reepjes en schep door de noedels.
  • Eventueel nog wat op smaak brengen met extra ketjap.

Serveren

  • Gebakken uitjes (snij in ringen en frituur ze goudbruin krokant in olie), zoetzure augurken, plakjes komkommer (opgelegd in azijn, zout en bruine suiker), atjar tjampoer (Indonesisch zoetzuur tafelgerecht), kroepoek, seroendeng (Indonesisch: wordt over de rijst gestrooid en bestaat o.a. uit gebakken ui, knoflook en kokos).

Tips

  1. Variatie op de sambal oelek: kan vervangen worden door sambal trassi of sambal en trassi (gedroogde gefermenteerde garnalen).
  2. Variatie op de kip en ham: kan vervangen worden door ‘varkenslapjes en gerookt ontbijtspek’ of ‘scampi en garnalen/krabstaafjes’ of ‘vis en vlees’ (bv scampi en kip, varkenslapjes en garnalen) of restjes van ‘vlees, kip, ham en garnalen’ tezamen.
  3. De koriander en komijn kan men weglaten.
  4. Variatie op de groenten: kan men vervangen of aanvullen met erwten, wortel, paprika, pijpajuin, witte of Chinese kool.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

witte-rijst43
Nasi Goreng
Rijst noedels43
Pad Thai
witte-rijst43
Jollof Rijst Met Kip
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s