Waldorfsalade – Wereldbekend

“Walnoten Werden Later Toegevoegd Aan Deze Amerikaanse Klassieker„

Walnoten43De wereldbekende “Waldorf salade” was uitgevonden in het New Yorkse ‘Waldorf-Astoria‘ hotel, ergens tussen 1893 en 1896, en niet door een chef-kok, wat men zou denken, maar door de maitre d’hotel Oscar Tschirky. De originele versie bestond enkel uit appels, selderij en mayonaise. De walnoten zouden er later bijgekomen zijn, maar daar wordt over getwist. Wordt gewoonlijk geserveerd op een bedje van sla.
De moderne varianten zijn meer maaltijdsalades door toevoeging van kip, kalkoen of zalm.

KlassiekBijgerecht4 personenUSAKoudHerfstWinter

Benodigdheden

  • Appelen – 200 gr (zoet/zure, bv Granny Smith)
  • Knolselder of bleekselder – 300 gr (tip 1)
  • Walnoten – 100 gr (grof gehakt)
  • Citroensap
  • Sla of waterkers
  • SALADESAUS
  • Mayonaise – 4 el
  • Yoghurt of room – 4 el
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Blokrasp, groentemes
of mandoline;
Mengkom; Roerlepel

Bereiding

  • Appelen en knolselder (of bleekselder – tip 2) grof raspen, in fijne reepjes of plakjes snijden (eventueel met een mandoline).
  • Citroensap vermengen met appelen en knolselder om verkleuring tegen te gaan.
  • Roer mayonaise en yoghurt door elkaar, breng op smaak met peper en zout.
  • Vermeng met de knolselder- en appelreepjes. Eventueel nog verder op smaak brengen met citroensap.
  • Garneer er de grof gehakte walnoten over.

Serveren

  • Serveer op een bedje van waterkers of sla (tip 3).

Tips

  1. Wanneer men voor bleekselder, in plaats van knolselder zou kiezen, gebruikt dan het hart van de selder: dat is malser van structuur.
  2. Men kan de knolselder eerst 1 minuut in kokend water met wat citroensap laten blancheren. Onder koud stromend water spoelen en laten uitlekken.
  3. Variatie op de salade:
    • Salade kan aangevuld worden met druiven, ananas, sinaasappel, mandarijn, pompelmoes,… en verder op smaak gebracht worden met selderijzaadjes en/of geweekte rozijnen.

Drankadvies

  • Witte wijn: Riesling van Elzas, Sauternes van Bordeaux, Sainte-Croix-du-Mont
  • Rosé wijn: Beaume-de-Venise, Côte de Luberon, Shiraz (Australië)

Variaties

Maak er een maaltijdsalade van door er varkensvlees, zalm, kalkoen of kip (liefst gegrild/barbecue) aan toe te voegen

Film

Fawlty Towers – Waldorf Salad (deel 1)
Fawlty Towers – Waldorf Salad (deel 2)

iNFOeDGE

Meer info over
Waldorf-Astoria Hotel (Wiki/EN)
Waldorf Astoria Hotel (Officiële website Hotel/EN)
Oscar Tschirky (Wiki/EN)

Ook Interessant

Aardappelen_43
American Potato Salad
romeinse-sla43
Caesar Salade
witte-kool43
Coleslaw
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s