Groene Pepersaus – Populaire Heerlijke Saus

“Geserveerd Bij Steak Of Gegrild Vlees Is Deze Saus Gewoon Op Zijn Best„

verse groene peperbolletjes43Deze populaire heerlijke klassieke roomsaus op basis van pepers past uitstekend bij lams-(zoals filet), rundsvlees (zoals biefstuk) of gevogelte (zoals kippenfilet).
Pepers komen natuurlijk van een peperplant, het is een klimplant afkomstig uit India. De bessen van deze plant zijn eerst groen, vervolgens rood en uiteindelijk worden ze donkerbruin. De alom gekende groene, zwarte, rode en witte peper zijn allemaal afkomstig van dezelfde peperplant. Groene peper zijn bessen die men oogst als ze nog groen zijn. Zwarte peper zijn bessen die men halfrijp plukt en daarna droogt. Rode pepers zijn gedroogd of ingemaakt. Witte peper wint men uit rijpe bessen. In dit recept gebruiken we groene peperbolletjes, die een milde kruidige pepersmaak hebben: zijn gedroogd (of gevriesdroogd) en ingemaakt verkrijgbaar in kleine potjes.

KlassiekSauzen4 personenWarm

Benodigdheden

  • Vlees – 4 stukken (tip 1 en 2)
  • Bakboter
  • Groene peperbolletjes – 2 à 4 el (op sap)
  • Room – 2 dl
  • Whisky, brandy of cognac – 2 el (optioneel)
  • Bouillon – 3 dl (kalfs of runds)
  • Echte boter
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan;
Aluminiumfolie;
Garde

Bereiding

  • Bestrooi het vlees met peper en zout en bak ze in wat bakboter aan en dit in een gewone bakpan.
  • Optioneel: flambeer het vlees met whisky of een andere drank naar keuze (geen zoete drank).
  • Haal het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Giet het overtollige bakvet in de pan weg, blus de pan met de bouillon en roer het aanbaksel los. Laat de bouillon tot de helft inkoken.
  • Voeg de peperbolletjes erbij met eventueel een beetje van het sap (maakt de saus nog pittiger).
  • Doe er dan de room bij en laat inkoken tot de gewenste sausdikte of inbinden met een sausbinder.
  • Breng de saus verder op smaak met zout en wat extra versgemalen zwarte peper en roer er eventueel nog, van het vuur af, enkele klontjes ijskoude echte boter door.

Serveren

  • Leg op elk bord een stuk vlees en overgiet met de peperroomsaus. Lekker met een gemengde salade en frietjes.

Tips

  1. Wat soort vlees: biefstuk, tournedos, entrecotes, struisvogel, kipfilet,…
  2. Men kan de saus ook op voorhand maken, zonder gebruik te maken van het aanbaksel van het vlees (het vlees wordt dan pas gebakken juist voor men aan tafel gaat): neem dan fond in plaats van bouillon, doe er de peperbolletjes en de room bij, inkoken tot sausdikte en op smaak brengen met zout en eventueel nog wat extra peper. De saus juist voor gebruik opwarmen, niet laten koken.

Variaties

* Biefstuk met pepersaus, gemengde salade en frietjes
* Varkenshaasje met pepersaus, knapperige groentjes en tagliatelle
* Gebraden rosbief met pepersaus
* Entrecôte met pepersaus
* Duiffilet met pepersaus, worteltjes en aardappelen

Ook Interessant

Geraspte-kaas43
Kaassaus Of Mornaysaus
Boter43
Mousselinesaus
Bieslook43
Bieslookroom saus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s