Appelmoes – Appelspijs – Appelmousseline – Appelcompote

“De Lekkerste Appelmoes Maak Je Zelf!„

appels-43De lekkerste appelmoes of -compote maak je zelf: de smaak is veel voller dan die uit een bokaaltje, is heel eenvoudig te maken en snel klaar! Zoete tot zacht zure appels zijn heel geschikt voor het maken van appelmoes en -compote. In plaats van suiker, zoals gebruikt in dit recept, kan je ook suikervervangers gebruiken. De bereiding van dit recept gebeurd op een fornuis, maar men kan dit evengoed klaarmaken in een microgolf (tip 2).
Een klassiek gerecht met appelmoes is natuurlijk kip met appelmoes.

KlassiekBijgerecht4 personenBelgiëWarm of Koud

Benodigdheden

  • Appels – 2 kg (zoete tot zacht zure – tip 1)
  • Appelsap, half droge witte wijn (demi sec) of water – 1 à 2 dl
  • Citroensap – 1 tl
  • Kristalsuiker
Bereiding: /
Keukengerei
Officemes; Snijplank (groen); Appelboor;
Kookpot met deksel;
Bolzeef, staafmixer
of keukenrobot

Bereiding

  • Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snij elk stuk nogmaals in twee.
  • Zet ze – met het appelsap, wijn of water (bodempje) en citroensap (naar eigen smaak) – op het vuur (tip 2).
    Let op: teveel vloeistof maakt appelmoes waterig, te weinig dan brandt het aan.
  • Hou het deksel erop, zodat ook de bovenste appels de tijd krijgen om gaar te worden door de stoom en het vocht niet te snel verdampt.
  • Laat op een middelmatig vuur (sudderen) gaar worden. De stooftijd varieert volgens soort, maar duurt in het algemeen niet langer dan 15 minuten. Let wel: als de appels te lang stoven, verliezen ze hun blanke kleur en worden ze bruin.
  • Roer gedurende het stoven niet.
  • Voeg daarna de suiker toe naar eigen smaak (maar maximum 100gr/kg geschilde appelen) en roer het geheel door elkaar met een houten lepel.
  • Laat het appelmoes afkoelen.
  • AFWERKING
  • Wanneer men ze niet of gedeeltelijk plet, heeft men appelcompote: met stukjes appels dus.
  • Wanneer men ze door een zeef duwt (tip 3) of met een mixer fijn maalt, spreekt men van appelmoes of appelmousseline: zonder stukjes.

Serveren

  • Kan men zowel warm als koud eten (tip 4).
  • Voeg eventueel een zakje vanillesuiker en/of en scheutje Calvados (een alcoholische drank op basis van appelen) toe.
  • Ook lekker met wat geweekte rozijnen en kaneel.

Tips

  1. Zoete tot zacht zure appels: Alkmene, Boskoop, Braeburn, Cox d’Orange, Delbar, Elstar, Fuji appels, Golden Delicious, Goudrenetten, Jonagolden, Jacques Lebel, James Grieve, Pink Lady, Royal Gala …
  2. Men kan dit ook klaarmaken in een microgolfoven: Doe de appelstukjes in een microgolfoven bestendige kom, giet er een heel klein beetje water bij (maximum ½ dl), plaats er een deksel op en zet de kom in de oven. Zes tot acht minuten op 700watt voor 500gram appels. Leg een paar gestoofde appelstukken opzij en prak de rest grof met een stamper samen met het resterende vocht. Voeg opzij gelegde appels en suiker toe en roer goed om.
  3. Zeven kan men met een roerzeef (passe-vite) of met een bolzeef en een pollepel. Roerzeef behoeft geen uitleg.
    Met een bolzeef en een pollepel gebeurd op de volgende wijze: de appelmassa met een pollepel in de zeef scheppen en dan met de ronde onderkant van de pollepel in draaiende bewegingen de massa door de zeef duwen.
  4. Men kan er eventueel nog een klontje echte boter aan toevoegen.

Variaties

VOORGERECHTEN
* Gerookte eendenborst met appelmoes
* Leverpatiënten met appelmoes
* Warm geitenkaasje met appelmousseline
LUNCH OF HOOFDGERECHTEN
* Kip met appelmoes en verse frietjes: de klassieker
* Braadworst met appelcompote en gebakken aardappelen
* Witte en zwarte pensen met appelmoes en stokbrood
* Stoofvlees met frietjes en appelmoes
* Bloedworst met appelmoes
DESSERTEN
* Bladerdeegtaartje met appelmoes overgoten met Engelse room
* Pannenkoek met appelcompote
* Rijstpap met appelcompote

Appel-perencompote
als extra ingrediënt wat blauwe bessen (diepvries, een stuk of 10 tot 15) toevoegen, geeft een mooie rode feestelijke kleur aan de appelmoes
Appel-perencompote
Appelen en peren een kwartiertje stoven/koken in 2dl witte wijn + citroen. Dan van het vuur halen en goed geroerd met een zakje vanillesuiker en een klein beetje kristalsuiker. Geweekte rozijnen erbij gedaan (optioneel) en een beetje kaneel. Weer eens roeren. Afkoelen in de koelkast en klaar is kees.

Ook Interessant

appels-43
Hete Bliksem
Pico de Gallo43
Pico de Gallo
Rode kool43
Rode Kool Met Appeltjes
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

4 thoughts on “Appelmoes – Appelspijs – Appelmousseline – Appelcompote

  1. Geachte dames heren,
    ik wil graag peren-appelmoes maken. Kan ik dit bereiden net zoals appelmoes. Kan ik hier eventueel wat thijm bijdoen. Hoeveel peren en hoeveel appels en vooral hoeveel water?
    Heeft u meer tips op dit gebied??
    Zeer hartelijke groet en dank voor de moetie.
    Karol

  2. Persoonlijk heb ik nog geen peren-appelmoes klaargemaakt (het brengt me wel op ideeën). Maar ik denk dat je het op dezelfde manier kunt klaarmaken als appelmoes. Enkel zal je met het volgende rekening moeten houden:
    1.Als eerste geen onrijpe of te rijpe peren gebruiken (onrijpe wordt slecht verwerkt door de maag, te rijpe smaken nogal melig). Verder de peren gewoon schillen en in blokjes snijden en besprenkelen met citroensap tegen het verkleuren.
    2.Ook minder water toevoegen dan wanneer men enkel appels gebruikt, daar peren meer vocht bevatten (bij het klaarmaken wel af en toe in de pan roeren, om aanbranden te voorkomen en eventueel toch wat vocht toevoegen).
    3.Minder suiker gebruiken: peren zijn in het algemeen iets zoeter dan appelen (op het einde van de stooftijd proeven en op smaak brengen met het nodige suiker).
    4.Nadat de peren gestoofd zijn (na maximum 15 minuten) zal je het geheel wel wat moeten inbinden met pectine, gelatineblaadjes, arrowroot of maïzena, zeker wanneer men meer peren dan appelen gebruikt.
    Het aantal appels en peren beslis jezelf: wil je meer appelsmaak of meer perensmaak? Persoonlijk zou ik 2/3 appels en 1/3 peren nemen. Maar je kan evengoed enkel perenmoes maken (gebruik dan voor 1kg peren 6 à 8gr pectine of 3 à 5gr gelatineblaadjes).
    Tijm kan men gerust laten mee stoven in perenmoes of gestoofde peren, nadien tijmtakje wel verwijderen. Ook bij appels of perziken is dit heel lekker. En dit zowel in hartige als in zoete gerechten.

  3. Hoi,

    Ik heb net voor de allereerste keer compote gemaakt. Appelen en peren uit de tuin. Der zaten net iets te veel blutsen en deuken in om ze zo te eten. Na een kwartiertje stoven/koken in 40dl witte wijn + citroen. Heb ik er de helft van de wijn uitgegoten. Dan van het vuur gehaald en goed geroerd met een zakje vanillesuiker en een klein beetje kristalsuiker. De geweekte rozijnen erbij gedaan (wat niet echt nodig is) en een beetje kaneel. Weer eens roeren en ik moet zeggen dat het voor de eerste keer dat ik dit doe meer dan zeer goed geslaagd is. Het gaat nu wat afkoelen in de koelkast en klaar is kees. Met vriendelijke groeten, Jonas

  4. Ik ben nu ook bezig met een appel-perencompote.
    Als extra ingredient voeg ik wat blauwe bessen (diepvries) toe wat een mooie rode feestelijke kleur geeft aan de appelmoes.
    Een stuk of 10 tot 15.

    Heel bijzonder met kerst.

    Eet smakelijk

    Ebert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s