Goujonettes Van Vis, Vlees Of Gevogelte Met Gribichesaus

“Kleine Filets Van Vis„

goujonettes43Goujonettes of is het goujonnettes is het verkleinwoord van goujons en goujons, het Franse woord voor grondels, zijn kleine visjes. De kleine filets van de goujons, gepaneerd en gefrituurd, worden goujonettes genoemd. Dunne reepjes vis gesneden uit een grotere filet, zodat ze lijken op kleine visjes, worden ook goujonettes genoemd. Ook dunne reepjes/plakjes gesneden uit vlees of gevogelte, gepaneerd en gerfrituurd, noemt men ook goujonettes. Vandaar de naam ‘goujonettes’.

KlassiekVoorgerecht4 personenFrankrijkWarm

Benodigdheden

  • Vis, vlees of gevogelte – 600 gr (tip 1)
  • PANEREN
  • Eiwitten – 2 st (kraakvers)
  • Arachideolie – 2 el
  • Tarwebloem – 100 gr
  • Paneermeel – 100 gr (liefst panko, of broodkruim)
  • MAYONAISE
  • Eigeel – 1 st (kraakvers)
  • Druivenpitolie – 2,5 dl
  • Mosterd – 1 tl
  • Worcestershiresaus – enkele druppels
  • Tabasco – enkele druppels
  • Citroensap – een scheutje
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • GIBRICHESAUS
  • Mayonaise
  • Ei, hardgekookt – 1 st
  • Augurken – 1 el (fijngehakt)
  • Kappertjes – ½ el (uitgelekt, gespoeld en fijngehakt)
  • Sjalotjes – 1 el (fijngesnipperd)
  • Bieslook – 1 el (verse, fijngehakt)
  • Peterselie – 1 el (verse, fijngehakt)
  • Dragon – ½ el (verse, fijngehakt)
  • Kervel – 1 el (verse, fijngehakt)
Bereiding: /
Keukengerei
Vleesmes; Snijplank
(blauw, rood of geel);
Twee mengkommen;
Garde;
Twee borden; Vork

Bereiding

  • PANEREN
  • Vis (eerst graten en eventueel vel verwijderen), vlees of gevogeltein reepjes snijden.
  • Reepjes paneren (tip 2 en 3): eiwitten loskloppen samen met de olie, 2 el water en een snufje zout.
  • De reepjes in bloem wentelen en het overtollige afkloppen, door het losgeklopte eiwit halen en nadien door het paneermeel/broodkruim.
  • MAYONAISE
  • Mayonaise maken: het eigeel, citroensap, tabasco, worcestersaus en zout opkloppen.
  • Vervolgens de olie per kleine hoeveelheid al kloppend toevoegen.
  • Op smaak brengen met peper en zout.
  • GIBRICHESAUS
  • De Gibrichesaus: plet het hard gekookt ei fijn met een vork
  • De mayonaise mengen met het ei, augurken (tip 4), kappertjes, sjalotjes, bieslook en de groene kruiden.
  • FRITUREN
  • Frituren van de goujonettes: de reepjes kort (2 à 3 min) frituren in olie op 180°C tot ze mooi goudgeel zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier of doek. Licht bestrooien met zout.

Serveren

  • Reepjes direct serveren samen met de saus. Garneer eventueel met enkele kerstomaatjes en wat sla.

Tips

  1. Soorten vis:
    • Dit gerecht kan men o.a. met rog, kabeljauw, tong, pladijs, rivierpaling, victoriabaars, tarbot, scampi of mosselen (deze eerst zo goed als gaarkoken) maken: steeds dezelfde wijze van paneren en fruiten.
  2. Paneer minstens 1 uur op voorhand, zodat de paneerlaag goed hecht.
  3. Gebruik hele eieren om vlees te paneren, zodat de paneerlaag nog beter hecht.
  4. Je kan kiezen uit zure of zoetzure augurken: de eerste maakt de saus wat zuurder, het is dus een kwestie van smaak.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Goujonettes van kabeljauw met gribichesaus
* Goujonettes van tongschar met tartaarsaus
* Goujonettes van lotte met waterkersroomsaus
* Goujonettes van kip met bieslookroomsaus

Ook Interessant

bucket_of_chicken_wings43
Deep Fried Chicken Wings
zachte-broodjes43
The Bombay Burger
ciabatta43
Bruschetta
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

2 thoughts on “Goujonettes Van Vis, Vlees Of Gevogelte Met Gribichesaus

    • Als je ze met ketchup serveert, zou ik opteren voor een rode Zinfandel (hoeft niet duur te zijn Gallo bijvoorbeeld)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s