Piperade – Baskische Specialiteit

“Deze Piperade Is Met Eieren En Ham„

Baskische vlag43Piperade is een Baskische specialiteit op basis van groene paprika’s (paprika in het Baskisch is ‘piperra’), rode tomaten en witte uien. De kleuren weerspiegelen de kleuren van de ikurriña (Baskische vlag – groen, rood en wit). Dit gerecht uit het Baskenland, dat pittig hoort te zijn, wordt nog verder afgemaakt met wat er voorhanden is, zoals eieren, ham, vis … De pittigheid komt van Piment d’Espelette, een Baskische peper uit Espelette, gemaakt van gemalen gedroogde rode pepers. Kan je gebruiken zoals peper, maar het beschikt over een veel groter aromatisch palet.
Piperade kan worden geserveerd als een hoofd- of bijgerecht.

KlassiekLunch of Bijgerecht4 personenFrankrijk / BaskenlandWarm

Benodigdheden

  • PIP
  • Paprika, groene – 2 st
    (in dunne reepjes, al dan niet ontveld – tip 1)
  • Spaanse ui – 1 grote (gesnipperd)
  • Vleestomaten – 4 grote
    (rijp, gepeld, ontpit, in stukjes – tip 2)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Piment d’Espelette – 1 tl
    (of fijngesnipperd chilipepertje – tip 3)
  • Tijm – 2 verse takjes
  • Laurier – 1 blaadje
  • Olijfolie of ganzenvet – 2 el
  • AFWERKING
  • Eieren – 4 à 6 st (kraakvers)
  • Rauwe ham – 4 dunne plakjes (liefst ‘Jambon de Bayonne‘)
  • Peterselie of basilicum (fijngehakt)
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan met deksel;
Roerlepel; Mengkom;
Garde of vork;
Anti-aanbakpan

Bereiding

  • Fruit de ui en knoflook zachtjes in wat olijfolie.
  • Voeg er paprika’s aan toe en laat nog een paar minuten meestoven.
  • Voeg dan tomaten, tijm, laurier en piment toe en roer alles om.
  • Doe een deksel op de pan en laat alles zo’n 20 minuten op laag vuur pruttelen. Regelmatig roeren.
  • Niet te vochtig laten worden, neem desnoods het deksel weer van de pan en laat, nog steeds op laag vuur, het vocht verdampen.
  • Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met peper en zout.
  • Giet bij de piperade en laat deze 5 minuten stollen, maar blijf wel voorzichtig roeren.
  • Schenk het eimengsel bij de tomaten in de pan en laat de eieren onder voortdurend omroeren (het is niet de bedoeling dat het als omelet bovenop de piperade ligt) in 5 minuten stollen. Het moet een smeuïge, crèmige massa worden en geen boerenomelet.
  • Proef en breng eventueel verder op smaak met peper, zout en piment.
  • Bak in een antiaanbakpan de plakken rauwe ham even knapperig en leg ze er op. Bestrooi het geheel met peterselie of basilicum.

Serveren

  • Lekker met stokbrood besprenkelt met olijfolie en in de oven krokant gebakken, met rijst of met gebakken aardappelen en een fris groene salade.

Tips

  1. Kan ook met 1 groene en 1 rode paprika.
  2. Zijn er geen rijpe tomaten, vervang ze dan door gepelde tomaten uit blik.
  3. Geen Piment d’Espelette voorhanden, gebruik dan een combinatie van ½ tl zoet paprikapoeder, ½ tl gerookt paprikapoeder en ¼ tl cayennepeper.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Piperade met eieren en ham
* Piperade met kabeljauw, ham en korte pasta

iNFOeDGE

Meer info over
Baskenland (Wiki/NL)
Baskenland, autonome regio (Wiki/NL)
Piment d’Espelette (Wiki/FR)
Piment d’Espelette (Officiële website/FR)
Jambon de Bayonne (Officiële website)

Ook Interessant

Eieren1-43
Scrambled Eggs & Bacon With Hash Browns
Eigeel43
Spaanse Tortilla
eieren-43
Frittata Di Patate
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s