Bieslookroomsaus – Saus Met Een Milde Uiensmaak

“… En Een Tikkeltje Knoflooksmaak„

Bieslook43Bieslook met zijn zachte ajuinsmaak, zeg maar uiensmaak, is een overheerlijk kruid dat zijn culinaire talenten ongetwijfeld bewezen heeft. Lekker bij salades, aardappelen, asperges, omeletten, vis of vlees. Meng eens wat fijngesnipperde bieslook bij vinaigrette, dressings, koude sauzen, onder boter of platte kaas: overheerlijk. Bieslook moet men wel vers gebruiken, gedroogd verdwijnt alle smaak en gekookt krijgt het een bittere smaak, dus op het laatste moment toevoegen in warme gerechten en niet meer opwarmen.

Sauzen4 personenWarm

Benodigdheden

  • Sjalotten – 2 st (gesnipperd)
  • Droge witte wijn – 1,5 dl
  • Bouillon – 2,5 dl
  • Room, culinair – 4 dl (tip 1)
  • Bieslook – 1 bos
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan;
Garde of roerlepel

Bereiding

  • Fijngesnipperde sjalotten in een pan glazig bakken.
  • Bouillon (soort naargelang het gerecht: gevogelte, vis, rund,…) en de witte wijn toevoegen en op een hoog vuur voor de helft laten inkoken.
  • De room erdoor roeren en opnieuw, op laag vuur, zachtjes laten inkoken tot gewenste sausdikte.
  • In de tussentijd het bieslook wassen, drogen en fijnsnijden.
  • Op het laatste moment het gesneden bieslook door de saus roeren en op smaak brengen met peper en zout (tip 2).

Serveren

  • Serveer warm.

Tips

  1. De room kan men vervangen door melk en deze in te dikken met een bindmiddel.
  2. Wanneer men de saus voor een visbereiding klaar maakt, roert men er nog wat citroensap onder, voor een iets frissere smaak.

Variaties

* Kalfsgebraad met bieslookroomsaus en tomaatstukjes met erwtjes met aardappelen
* Gebakken scampi, gerookte zalm en bieslookroomsaus met tagliatelle
* Biefstuk met bieslookroomsaus en frietjes
* Gebakken of gepocheerde zalmfilet met bieslookroomsaus en puree of tagliatelle
* Gepocheerde roodbaarsfilet op brunoise (of julienne) van courgette, wortel en knolselder met bieslookroomsaus en gekookte aardappelen
* Kipfilet met bieslookroomsaus en gebakken aardappelen
* Geroosterde sardines met bieslookroomsaus en papardelle
* Gepocheerde tongrolletjes (al dan niet met zalm in) met bieslookroomsaus en tagliatelle
* Gebakken kabeljauwfilet met bieslookroomsaus en aardappelpuree
* Varkenshaasje met bieslookroomsaus
* Botervisfilet, gerookte zalm en bieslookroomsaus en broccolipuree

Ook Interessant

Melk-43
Bechamelsaus
Boter43
Sauce Hollandaise
Witte_wijn43
Witte Wijnsaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

One thought on “Bieslookroomsaus – Saus Met Een Milde Uiensmaak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s