Salade Met Rucola, Vijgen, Mozzarella En Parmaham

“Voorgerechtje Om Je Vingers Bij Af Te Likken!„

Vijg43Overheerlijk gerecht van Italië, maar neem wel buffelmozzarella (mozzarella di bufala), de lekkerste parmaham, rijpe Italiaanse vijgen en kraakverse rucola. En dit samen met een honingdressing, gewoon om je vingers van af te likken … Tweede portie graag!
De oorspronkelijke mozzarella is de Mozzarella di Bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Beiden zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur. De Mozzarella di Bufala is porseleinwit (net als de buffelmelk) terwijl de koemelkmozzarella een licht gelige kleur van de in koemelk aanwezige caroteen heeft. De Mozzarella di Bufala wordt als een delicatesse beschouwd, maar is in vergelijking met de koemelkmozzarella duurder.

KlassiekVoorgerecht4 personenItaliëKoudZomer

Benodigdheden

  • Parmaham – 8 plakjes (tip 1)
  • Mozzarella – 2 bollen (buffel)
  • Vijgen – 8 st (verse, rijpe – tip 2 en 3)
  • Rucola – 1 zakje (raketsla)
  • Basilicum (verse, groene en/of paarse)
  • HONINGDRESSING
  • Olijf- of sesamolie – 6 el
  • Citroensap of azijn – 3 el
  • Honing, vloebaar – 1 el
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Groentemes; Mengkom;
Snijplank (groen);
Opdienschaal; Garde

Bereiding

  • Strooi de rucola open op een grote opdienschaal
  • Snijd de vijgen in 4 kwarten, maar niet helemaal tot de bodem (dan kan de dressing goed in de vijg komen).
  • Knijp voorzichtig in de onderkant van de vijg, zodat de binnenkant zichtbaar wordt.
  • Plaats de vijgen op de schaal, tussen of op de rucola.
  • Leg er één plak parmaham per vijg tussen.
  • Doe er wat in stukken gescheurde of in blokjes gesneden mozzarella bij.
  • Strooi er wat gescheurde basilicum overheen.
  • Voeg, voor de dressing, citroensap en honing samen in een mengkom en meng alles met een garde door elkaar.
  • Voeg langzaam de olie al roerende aan het mengsel toe totdat er emulsie (binding) ontstaat.
  • Breng de dressing op smaak met peper en zout (tip 4).
  • Sprenkel de dressing over de salade.

Serveren

  • Serveer onmiddellijk en met geroosterd stokbrood om het sap mee op te deppen.

Tips

  1. Variatie op Parmaham: vervang de ham door licht krokant gebakken dunne ontbijtspeklapjes.
  2. Vijgen:
    • De beste vijgen zijn de Italiaanse en de beste tijd om ze te eten is tijdens het vijgenseizoen, dat loopt van juni tot augustus.
    • De Griekse vijgen zijn goede tweede en het seizoen daarvoor loopt van september tot november.
  3. Variatie op vijgen: partjes of bolletjes meloen: Cantaloup-meloen (zoals charentais of cavaillon) of netmeloen (zoals galiameloen).
  4. Variatie op de dressing: meng er wat rode porto onder..

Drankadvies

  • /

Variaties

* Salade met rucola, vijgen, mozzarella en parmaham
* Salade met rucola, meloen, mozzarella en parmaham
vervang de vijgen door verse zoete meloenen, in partjes of bolletjes
* Salade met rucola, vijgen, mozzarella en ontbijtspek
vervang de ham door krokant gebakken dunne ontbijtspeklapjes of pancetta

iNFOeDGE

Meer info over
Mozzarella (Wiki-NL)
Buffalo mozzarella: Wiki/EN of Wiki/IT

Ook Interessant

Vijg43
Salade Van Gerookte Eendenfilet Met Vijgen
witloof43
Zalmsalade Met Appel, Witloof En Honingdressing
Pompoen43
Geroosterde Pompoen, Feta En Spinaziesalade
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

4 thoughts on “Salade Met Rucola, Vijgen, Mozzarella En Parmaham

  1. Charlotte,

    Ik vind dit gerecht ongelofelijk lekker, maar wie ben ik.
    Weet me daarom te zeggen hoe je het vond en of en wat je er aan zou veranderen, want smaken kunnen verschillen! (niet dat je het zou veranderen, maar feedback is altijd interessant)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s