Konijn Met Pruimen – Op Grootmoeders Wijze

“Een Klassieker Bij Uitstek Is Zeker ‘Konijn Met Pruimen’„

gedroogde-pruimen43Wordt ook wel ‘Konijn op zijn Vlaams’ of ‘Konijn met pruimen uit Brabant’ genoemd. Konijn met pruimen is een onvervangbare Vlaamse klassieker dat meestal in de winter wordt opgediend. Het geheim van dit gerecht is traag garen. Het is een lekker zuur-zoet en ontzettend makkelijk ‘op grootmoeders wijze’ recept. Een echte aanrader om duimen en vingers af te likken. Konijnenvlees is daarenboven licht, gezond en mager. Gedroogde pruimen zijn in elke supermarkt te verkrijgen. Ze worden in allerlei gerechten verwerkt, zoals in stoofschotels, in slaatjes, in desserten … Maar je kunt ze ook zo eten bij het ontbijt of als tussendoortje. Verder worden ze ook opgelegd in eau de vie, armagnac of in rode wijn. Gedroogde pruimen zijn erg vezelrijk, waardoor het dus niet onterecht is als men zegt dat gedroogde pruimen je darmtransit bevorderen. Ze werken namelijk goed tegen luie darmen.

KlassiekHoofdgerecht4 personenBelgiëWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Konijn – ± 1,3kg (in stukken)
  • Spekblokjes – 200 gr (gerookte)
  • Donkerbier – 7,5 dl (2 x 33cl, niet te bitter – zie tip 1 en 2)
  • Gedroogde pruimen – 250 gr
    (± 20 stuks, ontpit en in grove stukken – zie tip 3)
  • Sjalotjes – 4 st (fijngehakt – zie tip 4)
  • Tijm – 2 verse takjes
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Tarwebloem – 2 à 3 el
  • Gevogelte- of wildbouillon – 4 dl
  • Bakboter
  • Bruine suiker – 1 à 2 el (zie tip 5)
  • Natuurazijn – 1 à 2 el
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Mengkom;
Vergiet;
Steelpannetje (optioneel);
Braadpan met
dikke bodem en deksel;
Roerlepel;
Vleestang;
Aluminiumfolie

Bereiding

  • De gedroogde pruimen eerst eventueel een half uurtje laten weken in lauw water, Armagnac of Hasseltse jenever.
  • Het konijn (zie tip 6) goed kruiden aan alle kanten met peper en zout.
  • De stukken konijn in wat boter aan alle kanten aanbakken in een braadpan met dikke bodem.
  • Uit de pan halen, de spekblokjes toevoegen en ze licht krokant bakken.
  • De sjalotjes eraan toevoegen en lichtbruin bakken.
  • Voeg er de bruine suiker aan toe, zodat de sjalotjes wat karamelliseren.
  • Het konijn weer in de pan doen, bestrooien met bloem en de pot opschudden of oproeren, zodat de bloem zich mengt en er geen klontertjes ontstaan.
  • Voeg de pruimen, tijm en laurier toe en blus met het bier, aanbaksel goed los roeren.
  • Pan verder opvullen met bouillon tot het konijn net onder staat.
  • Laten opkoken en daarna op een zeer zeer zacht vuurtje, met deksel op de pan, gedurende 1 à 1 ½ uur laten sudderen (het vlees is gaar als het gemakkelijk loskomt van het been).
  • Takje tijm en laurierblaadjes verwijderen.
  • De saus eventueel verder inkoken of binden met sausbinder: eerst konijn verwijderen met een vleestang en warm houden, saus inkoken/binden en konijn terug toevoegen.
  • Proef en breng de saus verder op smaak met peper en zout, en eventueel azijn voor wat extra diepte te geven aan de saus.

Serveren

  • Serveer met gekookte aardappelen, gebakken aardappelen of aardappelpuree en appelmoes.

Tips

  1. Soorten bier:
    • men kan enkel bruin tafel-, trappisten- of abdijbier nemen
    • of enkel donker fruitig bier, zoals Rodenbach of Kriek
    • of een mengeling van beide
  2. Variatie op bier:
    • Het bier kan vervangen worden door een fles rode wijn.
    • Men kan het donker bier weglaten en een grote fles Kriek of Geuze gebruiken.
  3. Men kan de pruimen aanvullen met 1 el rozijnen of vervangen door 100 gr rozijnen (geweekt in lauw water).
  4. De sjalotjes kan men vervangen door 2 uien.
  5. Je kunt de bruine suiker vervangen door pruimenconfituur (zie Variaties).
  6. Men kan ook gewoon 4 konijnenbouten nemen.

Drankadvies

  • Een donker biertje of een lekkere Kriek kan altijd.
  • Rode wijn: Jonge krachtige Merlot (o.a. Chili, Uruguay, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk), Saint-Emilion, Côtes-du-Rhône, Bergerac, Bordeaux Côtes de Francs, Buzet, Canon-Fronsac, Fronsac, Lalande de Pomerol, Montagne-Saint-Emilion, Pemarchant, Premieres Côtes de Blaye, Sainte-Foy Bordeaux.

Variaties

Konijn met pruimen in donkerbier
Konijn met rozijnen in donkerbier
Konijn met pruimen en abrikozen in donkerbier
Konijn met pruimencompote/confituur
Snij 500 gr gedroogde pruimen in grove stukjes en laat ongeveer 3 uur weken in je gekozen bier (je hebt dus een extra flesje bier nodig, de pruimen moeten net onder staan). Doe alles in een kookpot en laat zachtjes sudderen tot een smeuïge compote.
Lapin Bourguignonne
(konijn op de wijze van Bourgondië)
Gebruik een fles rode wijn in plaats van bier. Vervang de pruimen door gebakken zilveruitjes, champignons en spekblokjes (zie ook recept Bœuf Bourguignonne).

Music

Konijn met pruimen
van Bart Peeters uit het Leugenpaleis, een imitatie van Cas Goossens Lyric

Ook Interessant

Mosterd Tierenteyn43
Konijn Uit Meetjesland
pappardelle43
Pappardelle Met Konijnensaus
chili-pepers43
Chaud Lapin Met Gestoofde Peertjes
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s