Tomatensoep Met Balletjes – Belgischer Kan Niet

“Een Soep Die Altijd Succes Heeft!„

Tomaten43Een licht gebonden tomatensoep volgens traditioneel recept met veel soepballetjes.
De lievelingssoep van bijna iedereen.

KlassiekSoep4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Ui – 1 st (grof gehakt)
  • Preiwit – 2 st (in plakken – zie tip 1)
  • Wortelen – 2 st (in plakken – zie tip 2)
  • Aardappelen – 200 gr (in grove stukken – zie tip 3)
  • Tomatenpuree – 70 gr (geconcentreerd)
  • Tomaten – ½ kg
    (verse, rijpe smaakvolle, in grove stukken – zie tip 4)
  • Groente- of kippenbouillon – 1,5 L
  • Bakboter
  • Tijm – 2 verse takjes
  • Laurier – 1 blaadje
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Room – ½ dl (optioneel)
  • Madeira – 3 el (optioneel)
  • BALLETJES
  • Gehakt – 250 gr (runds/kalfs, half/half)
  • Paneermeel – 50 gr
  • Ei – 1 st
  • Nootmuskaat (versgeraspt)

Bereiding:
Keukengerei
Soeppan met deksel;
Pollepel;
Staafmixer
of roer- en puntzeef;
Mengkom;
Plasticfolie;
Schuimspaan

Bereiding

  • SOEP BEREIDEN
  • Smelt wat boter in een pan, doe er de ui, preiwitten en wortelen en blokjes aardappelen in en laat deze 5 minuten stoven (fruiten).
  • Voeg er de tomatenpuree aan toe en stoof deze een paar minuten mee (tomatenpuree moet altijd eerst even mee gestoofd worden, vooraleer men verder gaat met de soep, dit om de tomatenpuree te ontzuren).
  • Doe er de verse tomaten bij en overgiet met de bouillon.
  • Breng op smaak met tijm, laurier, peper en zout en roer het geheel om.
  • Zet deksel op de pan, breng aan de kook, verminder het vuur zodra het kookt en laat 30 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  • Verwijder laurier en mix de soep met een staafmixer of haal door een roer- en puntzeef.
  • Meng er nu eventueel room en Madera door en breng zo nodig verder op smaak (zie tip 5).
  • BALLETJES BEREIDEN
  • Meng voor de balletjes het gehakt met paneermeel, ei, nootmuskaat, peper en zout goed door elkaar.
  • Vorm zeer kleine balletjes (maak daarbij regelmatig uw handen nat om gemakkelijker te werken).
  • Laat ze liefst afgedekt enkele uren rusten op een koele plaats en kook ze daarna 5 minuten in water of tot ze komen bovendrijven. De balletjes afspoelen onder koud water, om het wit schuim en onzuiverheden te verwijderen.
  • Voeg ze daarna toe aan de soep en warm het geheel eventueel terug op.

Serveren

  • Serveer in diepe borden en garneer met fijngehakte bieslook of peterselie.
  • Lekker met knapperig stokbrood.

Tips

  1. Gebruik bij het maken van tomatensoep enkel het wit van prei. Als je er ook het groen aan toevoegt, verliest de soep haar mooie rode kleur.
  2. Hou je niet van wortelen, laat het dan gerust weg.
  3. De aardappelen kunnen weggelaten worden, maar dit zorgt voor een licht gebonden romigere soep.
  4. Als er geen lekkere rijpe tomaten zijn, neemt men best 400gr gepelde of gezeefde tomaten uit blik/brik, maar dan wel van goede kwaliteit.
  5. Het toevoegen van room of Madera kan ook rechtstreeks in de diepe soepborden gebeuren, zodat de gasten zelf kunnen kiezen al dan niet met room/Madera: schep als eerst de soep in de borden en giet er dan een scheutje room en/of Madera bij.

Ook Interessant

witte-rijst43
Tomaten- velouté Met Rijst
Kervel43
Kervelsoep Met Balletjes
Rode paprika43
Tomaten-paprikasoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s