Tomatensoep Met Balletjes – Belgischer Kan Niet

“Een Soep Die Altijd Succes Heeft!„

Tomaten43Een licht gebonden tomatensoep volgens traditioneel recept met veel soepballetjes. Een echte opkikker voor elk moment van de dag. Als je zelf kinderen hebt, dan weet je vast al dat je met een lekker verse tomatensoep met balletjes altijd kan scoren. Het is zelfs de lievelingssoep van bijna iedereen en dus succes verzekerd! Zeg nu zelf: soep met balletjes, dat is toch het lekkerste wat er is!

KlassiekSoep4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Gele ui – 1 st
  • Knoflook – 1 teentje
  • Bleekselder – 1 stengel (tip 1)
  • Wortelen – 2 st (tip 2)
  • Aardappelen – 200 gr (tip 3)
  • Tomatenpuree – 70 gr (geconcentreerd)
  • Tomaten – 1 kg (verse, rijpe smaakvolle – tip 4)
  • Groente- of kippenbouillon – 1,5 L
  • Bakboter
  • Kruidentuiltje (3 tijmtakjes, 2 krulpeterselietakjes en 2 laurierblaadjes)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Room – ½ dl (optioneel)
  • Madeira – 3 el (optioneel)
  • BALLETJES
  • Gehakt – 250 gr (runds/kalfs, half/half)
  • Paneermeel – 50 gr
  • Ei – 1 st
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
Bereiding: /
Keukengerei
Soeppan met deksel;
Pollepel; Staafmixer
of roer– en puntzeef;
Mengkom; Plasticfolie;
Schuimspaan

Voorbereidend werk

  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in grove stukken.
  • Pel het knoflookteentje, verwijder eerst het groene midden en hak het verder op een snijplank in fijne stukjes.
  • Was de bleekselderstengel onder stromend water en snij ze vervolgens in blokjes.
  • Was de wortelen onder stromend water, schil ze met een dunschiller, snij ze in de breedte in twee en snij vervolgens de twee helften van de wortel nogmaals in twee en snij de kwartjes daarna in plakjes of blokjes.
  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in vieren en was ze onder stromend water.
  • Snij de tomaten in twee, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snij de tomaat verder in grove stukken of in partjes.
  • Kruidentuiltje: bind de tijmtakjes, peterseliestengels en de laurierblaadjes met een keukentouw aan elkaar (zodat je het achteraf gemakkelijk kunt verwijderen).

Bereiding

  • SOEP
  • Smelt wat boter in een pan, doe er de ui, knoflook, selder en wortelen en blokjes aardappelen in en laat deze 5 minuten stoven (fruiten).
  • Voeg er de tomatenpuree aan toe en stoof deze een paar minuten mee (tomatenpuree moet altijd eerst even mee gestoofd worden, vooraleer men verder gaat met de soep, dit om de tomatenpuree te ontzuren).
  • Doe er de verse tomaten bij en overgiet met de bouillon.
  • Breng op smaak met tijm, peterselie, laurier (tip 5), peper en zout en roer het geheel om.
  • Zet deksel op de pan, breng aan de kook, verminder het vuur zodra het kookt en laat 30 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  • Verwijder laurier en mix de soep met een staafmixer of haal door een roer- en puntzeef.
  • Meng er nu eventueel room en Madera door en breng zo nodig verder op smaak (tip 6).
  • BALLETJES
  • Meng voor de balletjes het gehakt met paneermeel, ei, nootmuskaat, peper en zout goed door elkaar.
  • Vorm zeer kleine balletjes (maak daarbij regelmatig uw handen nat om gemakkelijker te werken).
  • Laat ze liefst afgedekt enkele uren rusten op een koele plaats en kook ze daarna 5 minuten in water of tot ze komen bovendrijven. De balletjes afspoelen onder koud water, om het wit schuim en onzuiverheden te verwijderen.
  • Voeg ze daarna toe aan de soep en warm het geheel eventueel terug op.

Serveren

  • Serveer in diepe borden en garneer met fijngehakte bieslook of peterselie.
  • Lekker met knapperig stokbrood.

Tips

  1. Gebruik bij het maken van tomatensoep enkel het wit van prei. Als je er ook het groen aan toevoegt, verliest de soep haar mooie rode kleur.
  2. Hou je niet van wortelen, laat het dan gerust weg.
  3. De aardappelen kunnen weggelaten worden, maar dit zorgt voor een licht gebonden romigere soep.
  4. Als er geen lekkere rijpe tomaten zijn, neemt men best 1,2 kg gepelde of gezeefde tomaten uit blik/brik, maar dan wel van goede kwaliteit.
  5. Met keukentouw bind je de verse tijm, peterselie en laurier samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.
  6. Het toevoegen van room of Madera kan ook rechtstreeks in de diepe soepborden gebeuren, zodat de gasten zelf kunnen kiezen al dan niet met room/Madera: schep als eerst de soep in de borden en giet er dan een scheutje room en/of Madera bij.

Ook Interessant

witte-rijst43
Tomaten- velouté Met Rijst
Kervel43
Kervelsoep Met Balletjes
Rode paprika43
Tomaten-paprikasoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s