Pasta Al Salmone – Pasta Met Zalm

“Pasta Con Panna E Salmone – Rapido E Facil„

gerookte-zalm43Pasta met room en zalm – Snel En eenvoudig, dit gerecht met gerookte zalm en kruidenroomsaus: dat koken niet veel tijd in beslag hoeft te nemen en toch heel lekker kan zijn, bewijst de Italiaanse keuken keer op keer en zeer zeker dit recept. Het is ook één van de standaard Italiaanse Valentijnsdag gerechten.

KlassiekHoofdgerecht2 personenItaliëWarm

Benodigdheden

  • Korte pasta – 200 gr (zoals penne of farfalle – tip 1)
  • Mascarpone – 125 gr (tip 2)
  • Gerookte zalm – 125 gr (in fijne reepjes – tip 3)
  • Melk of room
  • Vodka, brandy, cognac of droge witte wijn – 2,5 cl (optioneel)
  • Tomaten – 2 st (verse, rijpe smaakvolle – tip 4)
  • Kruiden, verse – 2 el (bieslook, basilicum en/of dille)
  • Parmezaanse kaas (versgeraspt)
  • Citroensap
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Vergiet;
Kookpot of steelpan;
Roerlepel

Voorbereidend werk

  • Maak een kruisje in de onderkant van de tomaten en dompel ze 15 seconden in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit het water en dompel ze meteen in koud water en pel ze. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Spoel de kruiden af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Pasta al-dente koken, afgieten in een vergiet en een beetje laten uitlekken.
  • Mascarpone in pan zachtjes laten smelten, voeg melk of room toe tot gewenste sausdikte. Breng op smaak met vodka (of andere dranken – optioneel), peper, zout en citroensap (tip 5).
  • Voeg daarna zalm, tomaten en kruiden aan de hete saus toe en roer even om zodat het geheel is doorgewarmd (laat de zalm vooral niet te gaar worden).

Serveren

  • Schik de pasta op de borden, drapeer het mascarponemengsel met zalm eroverheen en bestrooi met wat geraspte Parmezaanse kaas.
  • Lekker met een stukje stokbrood of de pasta bestrooien met broodcroutons.
  • Eventueel serveren met rucola of gekookte doperwten en tuinbonen.

Tips

  1. Hou je niet van korte pasta, neem dan tagliatelle of pappardelle.
  2. Variatie op mascarpone: vervang de mascarpone door gewone room. Moet het snel gaan, gebruik dan kruidenroomkaas en laat de mascarpone en verse kruiden weg.
  3. Variatie op gerookte zalm:
    • Kan ook klaargemaakt worden met zalm uit blik.
    • Alsook met grijze garnalen.
  4. Variatie op de tomatenstukjes:
    • Vervang deze door 500gr gare doperwtjes (diepvries).
    • Ook lekker met schijfjes gebakken champignons of oesterzwammen, gekookte broccoliroosjes, gestoofde preiringen of gestoofde courgettebrunoises.
  5. Variatie op de saus: Laat de room weg: een sjalotje fruiten, dan 2 dl droge witte wijn toevoegen en inkoken tot de helft. Voeg daarna de mascarpone toe en laat smelten tot gewenste sausdikte. Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap. Werk verder af volgens de bovenstaande bereiding, vanaf punt 3.

Drankadvies

  • Een goede droge Elzasser (Tokay Pinot Gris), Chablis, Chardonnay, een Riesling Spätlese of een fijne schuimwijn of Champagne.

Variaties

* Pasta Al Salmone Affumicato Classica
(Klassieke Pasta Met Gerookte Zalm: bovenstaand recept)
* Pasta Al Salmone fresco
(Pasta Met Verse Zalm: fijngesneden ui en uitgeperste knoflook fruiten, stukjes tomaat toevoegen en even mee laten bakken. Het tomatenmengels bestrooien met zout naar smaak en een snufje rode peper, een scheutje witte wijn toevoegen en het geheel op een laag vuur zachtjes laten inkoken. Schoongemaakte zalm en de fijngehakte peterselie toevoegen en 10 minuten mee laten koken. Op het laatst -niet mee laten koken- de slagroom toevoegen.)
* Pasta Al Salmone Affumicato e pomodorini
(Pasta Met Gerookte Zalm en tomatenroomsaus: roer wat tomatenketchup of tomatenpuree onder de saus. De verse tomaten kunnen ook vervangen worden door kerstomaatjes of zongedroogde tomaten.)

Ook Interessant

kalamata-olijven43
Pasta Alla Puttanesca
Pruimtomaten43
Pasta Napolitana
Knoflook43
Pasta Aglio, Olio E Peperoncino
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s