Foodie Kunst

Welkom op de pagina van Foodie Kunst of hoe ‘Eten En Kunst’ worden gecombineerd.

“Eten Komt Voor De Moraal”

food-en-kunst43kunst-moraal43Zo geldt het nog meer voor de kunst. Pas als in al onze eerste levensbehoeften is voldaan, kunnen we aandacht gaan schenken aan de moraal en kunst.

Samen eten is echter niet alleen een eerste levensbehoefte, maar ook een sociaal gebeuren. Als we samen eten, dan wordt er gediscussieerd, gepraat en gelachen. Ideeën worden geboren en de kiem van samenwerkingen wordt hier gezaaid (een ideale omgeving voor kunstenaars eigenlijk).

Eten is al door menig kunstenaars gebruikt als uitgangspunt van hun werk. Daar bedoel ik niet alleen de “stilleven” schilders uit de Gouden Eeuw mee. Ook de hedendaagse kunst is doorspekt met verwijzingen naar eten en voedsel. Kunstenaars als Lucy Orta, Martí Guixé, Wim Delvoye en Joep van Lieshout houden zich bezig met voedsel, eten en eetconcepten.

Hieronder vindt men projecten waarbij kunst en eten zonder problemen met elkaar omgaan. Ken je nog evenementen, projecten, voorstellingen, restaurants, … waar eten en kunst worden gecombineerd,
weet het ons te melden via mail.

“Cucinema”

kunst-cucinema43‘Cucinema’ of ‘drie gangen menu in 3 D’ is een theatervoorstelling dat flirt met slapstick, koketteert met keukentechnieken en op de koop toe het publiek op een portie theatraal én culinair genot trakteert.

Keuken en chaos zijn als water en vuur. Koken vraagt niet alleen om talent, maar ook om organisatie. In Cucinema tarten koks en acteurs de gangbare discipline en orde van de professionele keuken. Geraffineerde kooktechnieken worden van tafel geveegd en maken plaats voor een bizarre maar amusante manier van eten bereiden. Het levert hilarische momenten op.

Laika en Circo Ripopolo, die een passie hebben voor slapstickfilms en lekker eten, gunnen het publiek een blik in hun heerlijk chaotische keuken. Gerechten komen uit het witte doek gestapt. Flessen balanceren op het scherp van de snee. In een onvervalste sfeer van cabaret met live piano-muziek worden de meest verrassende gerechten in stijl en à table geserveerd. Er rest het publiek niets anders dan het plezier van deze voorstelling ongegeneerd te smaken.

Het is geen gangbare theatervoorstelling, maar een voorstelling waarbij film, toneel, muziek, cabaret en veel meer wordt gecombineerd in een creatief decor. Zowel op als rond het podium gebeuren er dingen, dat je eigenlijk ogen tekort komt. Erg veel mag er niet verklapt worden, daar dit anders de pret zou bederven voor diegene die nog moeten gaan kijken, maar de kracht van de voorstelling bestaat uit de verrassing waarmee de scènes zich ontplooien en elkaar opvolgen.

Voor meer info, zoals speeldata, persartikelen, trailers, …: Cucinema

“LeuvenKooktKunst”

leuvenkooktkunst43kunst-leuven43Tijdens het project maken de gastronomen in twaalf Leuvense restaurants kennis met een unieke set van eigentijds porseleinen servies (dat kunnen borden, tassen of schotels zijn, zoals ontbijt-, soep-, dinner- of dessertbord zijn, of koffietas en schoteltje: hangt af van het project). 1 of meerdere beeldende kunstenaars geven deze set artistiek vorm met een originele tekening exclusief gemaakt voor LeuvenKooktKunst. Na de maaltijd krijgt elke restaurantbezoeker 1 stuk van het set mee naar huis.

Het is de bedoeling om het artistieke porselein te verheffen tot een ‘collectors item’. De restaurantbezoeker moet er zin in krijgen om zijn eigen eetservies thuis aan te vullen. Op deze manier stimuleert LeuvenKooktKunst het restaurantbezoek en werven de restauranthouders ook nieuwe klanten voor hun zaak. Door in de loop van de zes maanden van het project meerdere restaurants aan te doen, kan eenieder die dat wenst zijn eigen artistiek servies naar keuze samenstellen.

Bij de keuze van de deelnemende restaurants werden bepaalde selectiecriteria gehanteerd zoals een geografische beperking waarbij het restaurant is gelegen in Groot-Leuven, dus op het grondgebied van Leuven of een deelgemeente. Anderzijds biedt het restaurant hoofdzakelijk gerechten geïnspireerd uit de Frans-Belgische keuken. Bovendien beschikt het restaurant in de strikte zin van het woord, over een goede culinaire pers waarbij een vermelding in één van de culinaire bijbels een belangrijk pluspunt is. Aan de culinaire klanten wil LeuvenKooktKunst ‘een tikkeltje meer’ bieden. Een tikkeltje meer ’culinair genot’, een tikkeltje meer ‘kunstbeleving’, een tikkeltje meer ‘exclusiviteit’, een tikkeltje meer ‘creativiteit’, gewoon een tikkeltje meer …

“Katja Gruijters Fooddesign”

katjagruijtersfooddesign43kunst-katja43Katja Gruijters ontwikkelt eten. Ze ontwerpt producten, signaleert consumententrends en bedenkt concepten voor bedrijven rond de verlangens van de mens.

Katja Gruijters is ontwerper. Eten en drinken zijn haar ‘materiaal’: een fascinatie en onuitputtelijke bron van inspiratie. Eetgewoonten, voedselvoorkeuren en leefwijzen veranderen immers voortdurend. Je bent wat je eet. Het is een waarheid die Katja Gruijters dag en nacht bezig houdt.

Katja Gruijters is fooddesigner: een ontwerper die gefascineerd is door het ‘materiaal’ eten en drinken. Waarom is appelsap troebel? Waarom zit thee in een zakje? Waarom krijgen we een chocoladeletter met Sinterklaas? Vaststaande feiten voor de meeste mensen. Onontkoombare vragen voor fooddesigner Katja Gruijters.

Eten en drinken kiezen we elke dag opnieuw. Een complex en vooral emotioneel keuzeproces. Om te ontdekken wat een mens wil eten en drinken, moet je tot zijn ziel doordringen.

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s