Hors d’Oeuvre

“Hors d’oeuvre is vergelijkbaar met koude voorgerechten, maar dan wel enkel de lichte gerechten„

hors_d'oeuvres43Hors d’oeuvre is een onderdeel (een gang) van een maaltijd en welke voor het hoofdgerecht komt. Het is vergelijkbaar met koude voorgerechten, maar dan wel enkel de lichte gerechten. Hors-d’oeuvre dat opgesteld wordt als een buffet en letterlijk ‘buiten de hoofdmaaltijd’ betekend, is een Franse naam voor een begrip dat oorspronkelijk uit Rusland komt. Daar werd in één vertrek een buffet uitgestald met een grote verscheidenheid aan koude gerechtjes (geen enkele warme gerechten), die voor het diner werden genuttigd. Vervolgens ging men naar een ander vertrek voor de hoofdmaaltijd.
Hors d’oeuvre kan bestaan uit een enkelvoudig of een samengesteld voorgerecht. Als het buffet uit een combinatie van verschillende hors d’oeuvre bestaat, in plaat van uit één enkel gerecht, spreekt men van hors d’oeuvre varié.
Bij gelegenheden waar een stevige maaltijd niet nodig is kan een hors-d’oeuvre uitstekend als maaltijd dienen, zorg er dan wel voor dat de hors-d’oeuvre zeer gevarieerd samengesteld is en fraai op schotels worden opgemaakt.
Om de hors d’oeuvre helemaal compleet te maken serveer je er vers gebakken stokbrood, casinobrood of luxe broodjes bij (ook weer mooi gepresenteerd in manden), kruidenboter (eventueel zelfgemaakt) en diverse sauzen. Het is zeer smakelijk als je de broodjes warm kunt serveren, maar in de praktijk is dit niet altijd vanzelfsprekend.
Als je bij het geven van een diner een mooie, kleurrijke hors d’oeuvre op tafel kunt neerzetten, kan de maaltijd al voor een groot gedeelte geslaagd zijn. En de hors d’oeuvre hoeft niet noodzakelijkerwijs uit zeer fijne gerechtjes te bestaan, maar meer uit een verscheidenheid aan gerechtjes, waar alles dan zo gerangschikt wordt dat het een kleurrijk geheel wordt, en het op deze manier uitnodigt om te eten.
Alle hors d’oeuvres worden naast het vlees, vis en gevogelte opgemaakt met rauwkost, gemengde sla en groenten, vers fruit, sauzen, brood en kruidenboter.

Hieronder vind je uitgebreide mogelijkheden om een heerlijk hors d’oeuvre buffet samen te stellen (zie ook een voorbeeld van een samengestelde schotel voor vlees en vis).

HORS D’OEUVRE
VLEES

Huzarensalade (rundsvlees)
Vleessalade
Ham-prei salade
Asperges in ham gerold (achterham of beenham)
Gevulde eieren met zachte curry/kerrie-crème
Tomaatje gevuld met hammousse
Gebraden fricandeau
Ardennerham met meloen
Nasi- of bamiballetjes
Boerenpaté met veenbessensaus
Geroosterde ribbetjes
Gehaktballetjes
Gebraden varkensfilet
Gebraden gehaktbrood
Cervelaat met zilveruitje
Gebraden rosbief
Verse dadels in serranoham
Gerookte ribeye
Diverse vleeswaren
(zoals parmaham, salami, pastrami, rookvlees)
en nog veel meer …

HORS D’OEUVRE
VIS

Zalmsalade
Tonijnsalade
Krabsalade
Gevulde eieren met zalmmousse (en gerookte zalmsnippers)
Gepocheerde verse zalm
Gerookte palingfilet
Gerookte (peper)makreelfilet
Gerookte rode zalmfilet
Gerookte forelfilet
Gerookte heilbot
Rivierkreeftjes
Scampi’s
Komkommer (plakjes) gevuld met zalm(salade of mousse)
Komkommer gevuld met tonijn(salade of mousse)
Komkommer gevuld met krabsalade
Komkommer gevuld met grijze garnalen
Perzik met tonijn
Tomaat gevuld met garnaal
Tomaat gevuld met krab
Tomaat gevuld met tonijn(salade of mousse)
Tomaat gevuld met zalm(mousse)
Zalmtartaar met crème fraiche
Nieuwe maatjes/haring met gesnipperde ui
Haring
Krabsticks
Visterrine
Mosselen in remouladesaus
Noorse garnalen met cocktailsaus
Kaviaar
Oesters
en nog veel meer …

HORS D’OEUVRE
VEGETARISCH

Aardappelsalade
Pastasalade (korte pasta zoals macaroni)
Rijstsalade
Eiersalade
Komkommersalade met walnoten en appel
Gevulde eieren met bieslookcrème
Komkommer gevuld met rauwkostsalade
Tomaat gevuld met rauwkostsalade
Gevulde abrikoos
Gevulde dadels
Gevulde paprika’s
Meloen met druiven
Perzik
Ananas
Rode peertjes
Mandarijntjes
Uitjes
Asperges
Maïskolfjes
Verse fruitsalade
Russisch ei
Croutons met roquefort
Gegrilde courgetterolletjes met ricotta
Olijven
Zongedroogde tomaatjes
Doperwtjes
Diverse kaasspecialiteiten
en nog veel meer …

HORS D’OEUVRE
GEVOGELTE/WILD

Kipsalade
Kipcurry/kip kerrie salade
Borrelboutjes (mini drumsticks)
Gebraden kipfilet met mandarijn
Kippengehaktballetjes
Gebraden drumstick
Komkommer gevuld met kipsalade
Gegrilde kip- of kalkoenrollade
Gefrituurde of gegrilde kippenvleugeltjes
Gerookte eendenborstfilet
Gerookte kipfilet
Gevogelte of wildpaté
en nog veel meer …

HORS D’OEUVRE
KAAS

Canapés roomkaas
Canapés kruidenkaas
Kaasdomino’s
Gevulde eieren met roomkaas
Kaasblokjes van jonge, belegen of oude kaas
Canapés walnoten roomkaas
Soesjes gevuld met kaas créme
Diverse kaassoorten
(zoals roombrie, jong belegen, rambol notenmix, old Amsterdam)
en nog veel meer …

HORS D’OEUVRE
SAUZEN

Tapenade
Honing-mosterd saus
Cumberlandsaus
Cocktailsaus
Remouladesaus
Curry/kerriesaus
Knoflooksaus
Mayonaise
en nog veel meer …

Voorbeeld van een
‘Hors d’Oeuvre’ schotel
met een vlees en vis combinatie

HORS D’OEUVRE
VLEES EN VIS

Huzarensalade
Asperges in ham gerold
Gebraden rosbief
Ardennerham met meloen
Gegrilde kippenvleugeltjes
Gevulde eieren met zalmmousse
Krabsalade
Tomaat garnaal
Gerookte heilbot
Verse rauwkostsalade
Verse fruitsalade
Stokbrood
Kruidenboter

HORS D’OEUVRE
AFWERKING

Stokbrood, casinobroodjes, ciabatta, luxe broodjes, …
Rauwkost (zoals tomaatpartjes, komkommerschijfjes, maïs, geraspte wortelen, witloof, …)
Gemengde sla (zoals kropsla, lolla rosso en bianco, …)
Gekookte groenten (zoals erwten, bloemkool, wortelen, asperges)
Zure augurken en zilveruitjes
Kruiden- of roomboter in de vorm van bolletjes
Vers fruit en vruchten

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s