Stoofschotels

“Gerecht Van Gestoofd Vlees En Groenten„

braadpan43De stoofschotel zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak: [ˈstofsxotəl] Verbuigingen: stoofschotel|s (meerv.) gerecht van gestoofd vlees en groente Synoniem: estouffade, stoofgerecht, stoofpot.
Stoofschotel is een gerecht dat gedurende lange tijd gaargestoofd wordt. Stoofschotels worden klaargemaakt door een gerecht gedurende lange tijd op een lage temperatuur te garen. Traditioneel bestaan stoofschotels uit de taaie stukken vlees/vis en/of taaie groenten die een lange kooktijd nodig hebben. Tegenwoordig wordt de lange kooktijd vaak verkort door gebruik te maken van een snelkookpan. De smaak van een stoofschotel wordt intenser naarmate het gerecht langer bijgehouden wordt, om die reden wordt vaak geadviseerd om stoofschotels een dag van tevoren te maken.

Bœuf Bourguignonne
zilveruitjes43
Bœuf Bourguignon of Bœuf à la Bourguignonne is een traditioneel Frans stoofpotje op basis van rundvlees gestoofd in een krachtige rode Bourgogne-wijn, champignons, zilveruitjes en spek. Zoals de naam het al zegt is het een typisch … meer

Estouffade De Boeuf
kalamata-olijven43
Een Frans rundvlees-stoofpotje, erg rijk van smaak. Het hoofdbestanddeel van een echte Estouffade (wat in het Nederlands stoverij betekend) is een mooi stuk rund-, kalf-, of lamsvlees, dat een dag in een marinade van wijn en … meer

Gentse Stoverij
westmalle43
Deze pittige stoverij (op smaak gebracht met mosterd) kan op andere manieren klaar gemaakt worden, zoals met azijn en suiker (zoet/zuur – Vlaams stoofvlees), maar is dan geen Gentse stoverij. Verder wordt er in deze stoverij … meer

Giouvetsi
orzo
Giouvetsi of Youvetsi is een traditioneel Grieks vleesgerecht wat van oudsher bereidt wordt met lamsvlees. Het werd vroeger klaargemaakt in een aardewerken pot en bereid in een hout gestookte oven. Tegenwoordig maakt men het klaar in een braadpan … meer

Goulash (Pörkölt)
Paprika43
Er is veel verwarring en desinformatie over de Hongaarse Goulash buiten Hongarije: van de verkeerde spelling van de naam tot de verkeerde interpretatie van de schotel. Goulash is de Nederlandse naam voor Gulyás of Gulyáslevesis … meer

Irish Stew
Guinness43
Irish stew (Ballymaloe of Stobhach Gaelach zoals het wordt genoemd in het Gaelisch/Keltische taal) is een Ierse stoofschotel en wordt traditioneel gemaakt met lam of schaap, aardappelen, uien, wortelgewassen en peterselie. … meer

Pastitsada
corfu43
Griekenland bestaat uit een groot aantal eilanden, zowel in de Ionische en de Egeïsche Zee, en elk van hen heeft zijn eigen lokale gerechten. Corfu, die behoort tot de Ionische eilanden, heeft zijn reputatie verdiend in de Griekse gastronomie … meer

Pot-au-feu
braadpan43
“Pot-au-feu is de kwintessens van de Franse familiekeuken, het is het meest gevierde gerecht in Frankrijk. Het eert de tafel van zowel de rijken als de armen.” volgens topchef Raymond Blanc. Pot-au-feu (wat Frans is voor ‘pot op vuur’) … meer

Sauerbraten
sauerbraten
Sauerbraten vormt één van de beste en bekendste gerechten uit de Duitse keuken en wordt beschouwd als één van de nationale gerechten. Sauerbraten is een heerlijke stoofschotel dat bereid kan worden met een verscheidenheid aan vlees … meer

Vlaams stoofvlees
Piedboeuf43
Stoofkarbonade, stoverij of stoofvlees op z’n Vlaams verschilt van streek tot streek en van grootmoeder tot grootmoeder. De basisingrediënten zijn sowieso blokjes stoofvlees, bier en ui, maar de één maakt het pittig, de ander zoetzuur … meer

Waterzooi
diep-bord43
“Waterzooi” (‘zooi’ betekend kooksel, vooral van vis) is een typisch Vlaams gerecht gemaakt met zee- en/of zoetwatervis (vroeger werden oorspronkelijk enkel zoetwatervissen gebruikt – snoek, baars, karper, paling -, maar toen zaten … meer

De recepten zijn gemakkelijk te printen (Print & PDF) en makkelijk door te sturen naar familie en vrienden via de ‘E-mail’-button. Heb je een tip of een ander lekker klassiek gerecht of wil je laten weten dat je een recept erg lekker vindt? Geef het door, dat zet andere bezoekers misschien aan om het ook eens uit te proberen.

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s